Laddar annons
21 Feb, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fem finalistlag klara för SkolmatsGastro 2012

I hård konkurrens har fem lag med skolkockar blivit utsedda till finalister i tävlingen SkolmatsGastro, Sveriges enda rikstäckande tävling för skolkockar som Lantmännen i år arrangerar för tredje gången. Finallagen kommer från Kavelbro Gymnasium i Skövde, Apladalsskolan i Värnamo, Rösjöskolan i Täby, Sätilaskolan i Kinna samt Westerlundska Gymnasiet i Enköping. Titeln de fem lagen tävlar om är ”Årets bästa skolkockar”.

I tävlingen ställs krav på att skolkockarna tillagar god och näringsrik mat för 10 kronor per portion. Finalistlagen som består av tre skolkockar ska servera tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt på fisk, fågel eller kött. Rätterna lagas på tid och bedöms av en tävlingsjury enligt kriterierna smak, näringsberäkning och kostnad.

För två av årets fem finallag är det inte första gången de deltar. Laget från Enköping är med för tredje gången och för laget från Kinna är det andra gången i final. Oavsett tidigare tävlingsvana har lagen har 10 veckor på sig att hårdträna inför tävlingen som sker inför storpublik den 24 april under mässan GastroNord i Stockholm. Kurt Weid, köksmästare på Lantmännen och grundare till tävlingen, kommer att besöka lagen och coacha dem till finalen.

– Tredje gången gillt och nu har SkolmatsGastro inte bara blivit en tradition, utan också ett sätt att uppmärksamma och höja statusen för skolkocksyrket, säger Kurt Weid köksmästare på Lantmännen och grundare till tävlingen. Med över 50 tävlingsbidrag från fler än 150 skolkockar har intresset från landets skolor har varit rekordstort och uttagningen har varit allt annat än lätt med många spännande och inspirerande bidrag.

Det vinnande laget koras till ”Årets bästa Skolkockslag” och får bland annat ett utbildningsstipendium som består av en resa till Inselspital i schweiziska huvudstaden Bern. Där kommer de lära sig hur ett av Europas modernaste storkök fungerar.

Finallag

1. ”Team Kavelbro”, Kavelbro Gymnasium i Skövde, lagledare Micaela Johansson Fehrm

2. ”Värnamos Gastrokockar” från Apladalsskolan i Värnamo, lagledare Lyndon McLeod

3. ”Team Matmagikerna”, från Rösjöskolan i Täby, lagledare Vibeke Frisk

4. ”Team Aptit”, från Sätilaskolan i Kinna, lagledare Birgitta Melkersson

5. ”Team in bamba we trust”, från Westerlundska Gymnaiset i Enköping, lagledare Johan Österlund

Om SkolmatsGastro
SkolmatsGastro, den första och enda rikstäckande tävlingen för svenska skolkockar går av stapeln för tredje året den 24 april 2012. Till final går fem tävlande lag, med tre skolkockar i varje lag. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat, de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. Varje lag tillreder tre rätter från recept för minst 100 personer där snittkostnaden per måltid inte får överstiga 10 kronor. Juryn består av en expertjury på fem personer samt en gästjury på 40 personer som bland annat består av barn från finalskolorna, kommunala befattningshavare och kostchefer. Tävlingen anordnas av Lantmännen.

Tävlingsregler
10 kronor är maxbeloppet per rätt och recepten ska fungera för minst 100 personer. Kungsörnens matlagningskorn eller vita fiberpasta, Kronfågels kyckling och GoGreens bönor och linser ska ingå i någon av rätterna. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid inför en sittande gästjury, bestående av kostchefer, barn från finalskolorna och kommunala befattningshavare, totalt cirka 40 personer. En expertjury på fem personer kommer även syna arbetet i köken.

Juryns bedömningsgrunder
Tävlingen är uppbyggd och bedöms efter regler som är framtagna av Kockarnas Världsförbund. De tävlande bedöms utifrån ett 100-poängsschema med fyra kriterier:

1. Smak: Råvarornas typiska smak ska kunna kännas igen, anrättningen ska vara rätt smaksatt och tillagat.

2. Att man följer tävlingens grundtanke: Att laget tillagar tre rätter för minst 100 personer, där även sallad, bröd, matfett och dryck ingår.

3. Sammanställningen av maträtterna: Maträtterna ska ha harmoni i färg och smak, vara ändamålsenliga, nyttiga och hälsosamma.

4. Presentation av maträtterna: Rätterna ska vara aptitretande, läckra och vara av rätt anrättning. Här bedöms även timing vid servering.