Laddar annons
13 Jan, 2018

Höghöjdsodling i Tupungato för naturlig eko med Domaine Bousquet

ARGENTINA. Ett av världens mest extrema odlingsområden torde vara region Gualtallary i norra delen av Uco Valley, i vinområdet Tupungato i Argentina. Höghöjdsodling innebär sval nattemperatur, en viktig faktor för framgångsrik ekologisk druvodling vilket franske vinbonden Jean Bousquet förstod tidigt.

Vilket var anledning till att han flyttade familjeegendomen Domaine Bousquet från Frankrike till Argentina.

Gualtallary ligger i norra Uco Valley

I Gualtallary växer vinstockar i kan man säga jungfrumark det vill säga att det aldrig tidigare odlats grödor och frukt på samma plats. Vinodlingarna som ligger utspridda på kulliga lägen snittar en altitud på 1 600 m ö H. Nätterna är svala medan dagstemperaturer kan dra iväg med generös solbelysning.

Här är jorden fattig, det vill säga sandig och stenig med en övervägande del kalksten. Näringen hämtar vinstockarna från de över området utspridda sedimentlager av jord och lera.

Jean Bousquet - Argentina är helt rätt för eko-odling

Det var under en semesterresa till Argentina i början av 90-talet som den franske vinbonden Jean Bousquets liv förändrades som över en natt. Kärlek vid första ögonkastet må låta klyschigt men Jean säger att ”så var det bara” när han för första gången kom till Gualtallarydalen.

Landskapet i Gualtallary var vackert, vilt och öde. Jordmånen var perfekt, faktiskt påminde den Jean Bousquet om ”terroiren” hemmavid det vill säga på den sedan tre generationer gamla familjeegendomen Domaine Bousquet i närheten av Carcassonne i sydvästra Frankrike. Men klimatet i Argentina var dock av en helt annan kaliber, i jämförelse till Frankrike.

Till skillnad mot det relativt utjämnande klimatet från de franska hemtrakterna, med influenser från Atlanten och Medelhavet, hade Gualtallary en ”edge” av renande krispighet som kommer med de kalla nattemperaturerna. En perfekt förutsättning för ekologisk druvodling.

EKO-CERTIFIERING

För Jean Bousquet var odling utan pesticider en alltid önskad målsättning. För övrigt ett sätt som familjen, och tidigare generationer, bedrivit sitt jordbruk och sin vinodling på. Ekologi är och betyder kretslopp.

Numer refererar vi till eko-certifierade varor och produkter utifrån specifika märkningar, vilket i sak inte är fel, men kanske glömmer vi att det i grunden handlar om det naturliga kretsloppet. Hur saker och ting funkar eller borde fungera, utan människans inblandning.

Höghöjdsodling i Tupungato

När Jean Bousquet köpte sina första 1000 ha ska mäklaren ha sagt ”du vet att du gör ditt livs största misstag” och som lök på laxen frågade dottern Anne Bousquet om han verkligen visste vad han gjorde när han som hon tyckte, köpte ”sand utan strand”. Oavsett hade Anne Bousquets en grym poäng då tillgången till vatten torde vara områdets utmaning. Nederbörden cirka 200 mm/år räcker inte för vinodling. En grävd, 151 m djup brunn togs i bruk 1998 och ett år senare planterades de första vinstockarna.

De första vinerna som buteljerades till försäljning var av årgång 2005 och vid den tiden hade Bousquet fått sälja av merparten av de 1000 ha för att fortsättningsvis kunna finansiera sitt drömprojekt, ekologiska vinodling. I dag lite mer än 10 år senare har arealen långsamt utökats från 176 ha till de nu 667 ha och producenten har ett modernt vineri där de även tar emot besökare och driver en restaurang.

Domaine Bousquet lanseras på Systembolaget 2006

Argentinska vinproducenter har varit framgångsrika i Sverige med ekocertifierade viner och så även Domaine Bousquet. Det första vinet från producenten på Systembolaget var Cameleon Malbec vilket omgående gjorde succé. Malbecdruvan som Argentinas stolta druvsort i kombination med eko-certifiering visade sig vara en populär kombination.

I takt med att försäljningen för Domaine Bousquet ökat, den största exportmarknaden är USA, har Jean Bousquet fått hjälp av sin dotter Anne. Nu driver hon, tillsammans med maken Labid Al Ameri Domaine Bousquet och till deras hjälp är Annes bror, Guillaume Bousquet som är hemmahörande i Bordeaux, som ansvarar för den europeiska försäljningen. Domaine Bousquet säljer sina viner till mer än 50 länder och är Argentinas största exportör av ekologiskt certifierade viner, tillika en av världens mest prisbelönta eko-producenter.

I Sverige, och på Systembolaget, har Domaine Bousquet olika viner i fasta sortimentet plus ett antal viner som säljs på restaurang och i BS (beställningssortimentet).

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons