Laddar annons
23 Mar, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Domaine Bousquet | portföljprovning med ägare och VD Labid Al Ameri

DOMAINE BOUSQUET. Labid Al Ameri från Domaine Bousquet gästade Stockholm en dag i mars och vi fick chans att prova ”allt” och lite till.

Att representanter för vinhusen ”långt bort” som Sydamerika, Australien eller Nya Zeeland besöker Sverige är inte ovanligt men heller inte vardagsmat för resan de gör är lång och därför mycket uppskattad.

Bakgrund Domaine Bousquet

Året 1989 kom Jean Bousquet till Argentina (från Carcassonne i södra i Frankrike) på en av sina många resor och bestämde sig för att Mendoza var hans dröm-plats att odla vin på. Men det skulle vara på specifika lägen enligt den erfarne franske vinmakaren som var väl insatt i klimatets betydelse för tillverkning av bra vin. Vinregion Mendoza ligger på altituder från 400 m ö H upp mot 1300 m ö H, således är temperaturskillnaderna stora precis som platsen avgörande.

De lägre belägna vingårdarna får tackla både värme och torka i större utsträckning, ökenliknande förutsättningar, än lägen på högre altituder. Att temperaturer kan pendla mellan + 40 C runt Mendoza stad till de svala höglägenas + 30 C men där de senare har en fördel av att temperaturerna sjunker till mellan + 5-10 C nattetid.

Jean Bousquet var övertygad att det var på de högt belägna platserna hans vingårdar skulle ligga, mot allas avrådan. Som den första köpte han mark i Tupungato, den del av Mendoza som idag klassas som den bästa, och där vinhusen flockats som flugor kring en sockerbit. Huvudvägen som går genom vindistriktet kallas med all rätt för Fifth Avenue.

Fakta

Tupungato är ett av de högsta bergen i Anderna med sina 6 570 m ö H, gränsande mellan Chile och Argentina. I vinsammanhang är Tupungato även sub-region i den övergripande vinregionen Mendoza. Idag räknas Tupungato tillsammans med Uco Valley som Argentinas bästa vinområden.

Jean Bousquet köpte land i Tupungato på 1200 m höjd år 1990 för USD 1000/ha. Här planterade han malbec, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot och cabernet franc samt de gröna druvorna chardonnay, pinot gris och sauvignon blanc.

Den som vill köpa land i Tupungato idag betalar i runda slängar USD 25 000/ha för obearbetad mark. Uppskattningsvis hamnar totalkostnaden för en färdig vingård på cirka USD 70 000/ha.

Vinbanken har från samtal med andra producenter fått veta att vinhus som varit på plats i Argentina tidigt har behövt tackla många problem och händelser utöver de vanliga. Allt från stölder av långtradare fyllda med vin till långsamt fungerande samhällsfunktioner (kan ha handlat om tillstånd för att borra efter vatten eller anlägga nya vinfält), arbetskraft, svajig valuta och korruption ser dagens företagsklimat och situation mycket bättre, till och med stabil, ut.

Labid Al Ameri, ägare och VD.

Hur arbetar Domaine Bousquet

Labid Al Ameri är gift med Jean Bousquet dotter Anne och är numer huvudägare, tillika VD för vinhuset. Alameri berättar att Tupungato är ett regnfattigt område med i genomsnitt 200 ml regn/år. Klimatet är torrt med tydligt skiftande temperaturer mellan dag och natt. Av samma anledning kan vingårdarna drivas som EKO- certifierade odlingar och vattenförsörjningen är säkrad med smältvatten från Anderna. Alla vingårdar konstbevattnas.

Druvorna har med tid utvecklat (i jämförelse) tjocka skal för att klara framförallt de svala natteperaturerna. Det är bra enligt Alameri som säger att framtida ”smakkomponenter” sitter i druvskalen. Druvorna är även förhållandevis små, vilket är ytterligare en anledning till vinernas tydliga smak.

    - Vi vill göra vin med så lite svaveltillsatser som möjligt, säger Labid Al Ameri.

Han berättar att han över åren blivit kontaktad av vänner men också kunder som berättat att de slutat dricka framförallt vitt vin på grund av att de fått svår huvudvärk. Han beslöt sig för att göra något åt saken. Al Ameri tror att kombinationen ekologisk skötta vingårdar och så lite svaveltillsatser (i hela kedjan) som möjligt är anledning till att vinernas populäritet.

Argentinas malbecviner passar ovanligt bra till kötträtter. Som här!

Provning av vinerna från Domaine Bousquet

Cameleon Unoaked Chardonnay 2016 (6031), 89 kr
Här har vinet fått en liten dos pinot gris i blandningen vilket ger smaken en fin rondör. Det är torrt, medelfylligt, gul och grönfruktigt som äpplen och trevlig längd. Kroppen är bredare, smaken drar åt fylligt. Anledningen är att vinet fått ligga på sin fällning (on the lees) ett tag vilket närapå kan tyckas v smaka som vore vinet ekfatslagrat.
Betyg: 3+

Domaine Bousquet Gaia White Blend 2016 (x)
Finns inte till försäljning i Sverige, än.
Färgen är gul, ljusare ton med fin fruktig doft. Smaken är torr, medelfyllig, gulfruktig med en knivsudd tropisk touch av aprikos, tydligt örtig och mjuk rondör som av en lätt vaniljton. Tätare textur och vinet gjorde bra ifrån sig tillsammans med den vegetariska huvudrätten med mangold, hoummus och gratinerade vårlök.
Betyg: 3+

Camelon Malbec Cabernet Rosé 2016 (6570), 209 kr för 3L Box

Ett rosévin av druvblandingen malbec, cabernet sauvignon, pinot noir och pinot gris.
Färgen är blek, rosa. Doften liten av bär. Smaken är torr, lite bärsyrlig och en mix av blå och röda bärtoner. Lättsam eftersmak. Stilen är torr och passar till ”ätbart” vilket ger lite plus. Enkelt vin.
Betyg: 3

Cameleon Cabernet Sauvignon 2016 (6518), 89 kr

Färgen är röd, doften fruktig, smaken medel/fyllig av röd mogen frukt och dito, mogna svarta vinbär. balanserade tanniner, fatinslag, bra längd och förhållandevis tydlig syra (bra att ta med sig för lyckade mat-kombos).
Betyg: 4

Cameleon Malbec 2016 (6581), 229 kr för 3L Box
Bärig, medelfyllig, mogen blå frukt- och bärsmak med inslag av fat, örter och kola. Trevlig, rätt upp och ner.
Betyg: 3+

Cameleon Malbec 2016 (6581), 89 kr
Som ovan med tillägg av “ryggrad”. Det vill säga struktur av i detta fall något mer uttalade tanniner och mindre kola. Bara positivt i min smak!
Betyg: 4

Domaine Bousquet Cabernet Sauvignon Reserve 2013 (2342), 119 kr
Blåröd färg. Örtig, rödfruktig doft. Smaken är medel/fyllig, rödkärning, mogen, inslag av blå bär, balanserad fruktsyra, smak av örter, kryddor och fat. Bra längd. Ambitiöst vin!
Betyg: 4+

Domaine Bousquet Malbec Reserve 2014 (74585), 105 kr

Färgen är tät, blåröd. Smaken fyllig och rik, något mer röd- än blåfruktmogen med inslag av lakrits, örter, kryddor och fat. Snygg.
Betyg: 4

Domaine Bousquet Gaia Red Blend 2013 (7523), 139 kr
Doften är rostad. Vinet är fylligt, fruktigt och moget av rödblå nyanser, mustig textur med fattoner. Vinet ger ett elegant intryck. Ung och tänker att smaken kan utvecklas, sätta sig på plats, framöver.
Betyg: 4

Domaine Bousquet Malbec Grand Reserve 2013 (7858), 159 kr
Röd färg. Utvecklad, kryddig och örtig doft. Medel/fyllig smak av röd och blå frukt, inslag av mogna björnbär och fat med mediumstrama tanniner och bra eftersmak.
Betyg: 4+

Läs djupare om Mendoza, ett av Argentinas vinområden: Mendoza en mångfacetterad vinregion