Huvudbild för artikel Familjeföretaget Pasqua, vinproducent i Valpolicella och amarone
7 Jan, 2018

Familjeföretaget Pasqua, vinproducent i Valpolicella och amarone

Vinproducenten Pasqua är välkänd i Sverige. Huset gör en mängd olika viner från torra vita, pärlande proseccos till röda viner i olika stilar med amarone i spetsen. Pasqua är ett familjeföretag och en av de största tillverkarna i region Veneto som ligger mellan Gardasjön och Venedig i norra Italien.

När Natale Pasqua grundade sitt företag i staden Verona var affärsidén att starta en vin och matbar. I dag är inriktningen en annan och Pasqua är en framgångsrik vinproducent. Familjeföretaget drivs av tredje generationen, och i frontlinjen syns kusinerna Cecila Pasqua, Riccardo Pasqua och Giovanni Nordera som varit husets vinmakare sedan 30 år.

Hur Pasqua startade

Det var inte en slump att Natale Pasqua startade en vin och matbar i Verona 1925. Staden omges av vingårdar från Gardasjön i väster och med det populära distriktet Valpolicella precis utanför stadsgränsen, i norr och mot nordost. Barverksamheten expanderade snabbt och snart utökades verksamheten med vinhandel.

Företaget blomstrade och Natale bad sina bröder Carlo, Giorgio och Umberto om hjälpa med att sköta företaget. Mycket snart hade de inte bara en bar och butik utan en hel kedja butiker. Och när andra generationen Pasquale anslöt under 1960-talet hade de fyra bröderna köpt flera vingårdar och redan inlett tillverkning av egna viner.

Vart ligger vinproducenten Pasquas vinkällare

Pasqua har sitt säte i distrikt Valpolicella som ligger i Veneto där det produceras cirka 10 000 hl vin per år och därmed rankas som Italiens största för vinproduktion och när det gäller volym. Familjen Pasqua är en av regionens stora vinproducenter och inte förvånande fick de flytta från centrala Verona under 2007 till bättre och större lokaler i San Felice, alldeles i utkanten av staden.

Amarone är husets premiumvin

Pasqua producerar många olika stilar och typer av vin. Kärnan i verksamheten är klassiska viner som röd Valpolicella, Ripasso och Amarone. Andra välkända viner som huset tillverkar är vit Soave och pärlande Prosecco. Huset producerar även för regionen nya typer av vin, som vita viner av den populära pinot grigiodruvan och företaget är inte främmande att följa nya trender. Produktionen är stor och export går till över 50 länder.

Tillverkning av Pasqua Amarone

Druvorna till Pasquas amarone växer på sluttningarna vid byn Valpantena i de nordöstra delarna av Valpolicella. Dalen som heter Grezzana är en av tre huvuddalar i Valpolicella. För husets årgångsbetecknade Amarone Riserva skördas druvorna för hand varpå de bästa klasarna torkas i trälådor under cirka 3 månader. Torkprocessen av amaronedruvorna kallas appassimento.

Riccardo Pasqua, VD på vinföretaget Pasqua,
Två gånger om året bestämmer Gud över oss. Under skörden och vid appassimento.
Riccardo Pasquas oro är inte ogrundad. Den viktiga torkprocessen av druvorna som heter appassimento är själva grundförutsättningen för amarone. Hela klasar av nyskördade druvor får torka fram till, minimum, i början av december. Därefter sker en försiktig pressning och musten kan börja jäsa.

Det som kan inträffa, och som inte är bra men lyckligtvis sällsynt förekommande, är om druvor spricker och saft sipprar ut på druvorna. Saft på skalen gör att den naturliga jäsningen startar. Om detta sker innan appassimento är till ända är det för tidigt och inte under kontrollerade former vilket är allt annat än bra. Sådana druvor, klasar eller hela lådor med druvor måste kasseras och därav Riccardo Pasquas årligt återkommande bekymmer.

När torkprocessen går som den ska är all appassimento vanligtvis klar till slutet av januari, varpå druvorna kan krossas, pressas och juicen börja jäsa. Jäsningen sker i ståltank under 25-30 dagar. Vinet förs sedan över på små ekfat för lagring under 18-20 månader. Avslutningsvis efter buteljering, sker lagring på flaska under 3-4 månader.

Först därpå anser Pasqua att husets amarone är färdig till försäljning. Pasquas Amarone della Valpolicella Riserva DOCG är vingårdsbetecknad, av enskild årgång och husets bästa vin. Riserva producerars bara de år när Riccardo Pasqua anser att druvorna håller den höga kvalitet som krävs. Medan Pasqua Amarone DOCG lanseras varje år.

Beskrivning Pasqua Amarone

Pasqua Amarone 2014 (2358), 209 kr har en kryddig och nyanserad doft. Smaken är rik med inslag av torkad frukt, fat, viol, salvia, mjölkchoklad och torkade kryddor. Eftersmaken är lång och behaglig. Pasqua Amarone är utmärkt att avnjuta idag men kan också lagras och utvecklas ett flertal år.

När och till vad ska man dricka amarone

Passar utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter, exempelvis en stekt renkalvkotlett med balsamico- eller rödvinssås. Servera med syltade trattkantareller och gräddig potatisgratäng. Eller varför inte bara tillsammans med en god och vällagrad ost som parmesan.

Besöka Pasqua

Tyvärr kan man inte besöka Pasqua som privatperson, ännu. Riccardo Pasqua avslutar,

Vi hoppas snart kunna välkomna gäster till vår anläggning och till Valpolicella. Vi ser verkligen fram emot många svenska besökare!