Laddar annons
20 Feb, 2010
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Iskristaller i vinet?


Det som ser ut som iskristaller eller t o m glaskross är något som kallas vinsten och tvärtom mot vad man tror, är det snarare ett kvalitetstecken än en defekt. Det är när vinet står kallt över tid som de små kristallerna bildas och det sker lika mycket i rött som vitt vin.  I det röda vinet färgas kristallerna och de liknar som vilket annat grums som helst, eller sagt bättre, det ser bara ut som en vanlig vin-fällning. Vinsten bildas....

...av salt som fäller ut i kontakt med vinets syra ända till dess att balans råder.

Från Hansuno Krisch har jag hämtat den pedagogiska förklaringen nedan som följs av information hämtad på Systembolagets webbplats.  Det är inte skadligt att dricka vin med vinsten eller om man skulle få i sig något av detsamma. Men självklart kan man undra vad det är som finns i glaset eller i flaskan.

De flest viner kylstabileras idag för att undvika problem med vinsten. Synd tycker många av kvalitetsproducenterna och speciellt flera tyska vinbönder då deras viner är bland dem med högst andel syra. Det vinet blir mer känsligt, såklart, för att utvecklandet av vinsten.

För att förhindra efterjäsning och samtidigt minimera användningen av kemikalier i vinframställningen, är det mycket vanligt att man i Tyskland kyler ner vinet under 0 grader C för att fälla ut vinkristaller i form av vinsten, calciumbitartrat, vilken uppträder i bättre viner speciellt vid goda år. Dessa små kristaller är helt harmlösa och smakneutrala. Kristallerna är helt genomskinliga och ser ut som glas. Det finns även närbesläktade kristaller som är helt vita. Men de är en fällning av slemsyra. Låter obehagligt, men är i själva verket helt harmlöst det också. Vinsten är ett salt som kommer av syran, vilken fälls ut ända tills att syran kommer i balans. Så hittar man vinsten i en butelj, så är det en signal för lagringsduglighet. Men det finns även andra faktorer att beakta som hög alkoholhalt, hög restsötma dvs. naturligt socker som ej förbrukats i jäsningsprocessen, samt syra. Ett rieslingvin, som ju kännetecknas av hög syra, är mer lagringsdugligt än ett silvanervin, som ju kännetecknas av låg syra för att ta ett exempel
 
Vinsten är vanligt i både röda och vita viner, men är lättare att upptäcka i vitt vin. Det ser ut som krossat glas men är helt ofarlig. Vinsten är vinsyra som förenats med vinets kalium- eller kalciuminnehåll.
• Traditionellt tar man bort vinsten genom att kyla ner vinet i en tank till -4ºC. Det tar en vecka eller så tills all vinsten fällts ut.
• Kontaktprocessen är en snabbare, billigare och effektivare metod. Vinet kyls till 0ºC och mald vinsten tillsätts. Detta pulver rörs om och små kristaller drar till sig överskottet av vinets salter, kristallerna växer till sig och filtreras bort medan vinet fortfarande är kylt.