Senast provad: Vosne Romanée Les Beaux Monts 2000
Producent Maison Louis Jadot är en så kallad negociant vilket betyder att de köper in druvor för att göra eget vin av men de har även egna vingårdslägen. Bland annat den senast provade Vosne Romanée Les Beaux Monts med årgång 2000. Vilket för övrigt räknas vara en mycket bra till topprankad år för röd Bourgogne, sådär i största allmänhet. Och denna flaska vars ursprung, Vosne-Romanée, är übervinernas pinot noirhimmelrike, hur smakade den då efter flera år i källaren......
Först lite om producenten:
Louis Henry Denis Jadot grundade sitt företag 1859 men det lär först ha börjat på allvar 1926 då han köpte läget Clos des Ursule, en Beaune Premier Cru. Under kommande år expanderar företaget genom uppköp av ett antal vingårdar som Corton Charlemang och Chevalier Montrachet Les Demoiselles. På 1960-talet anställs vinmakaren Jacque Lardiere som än idag är ansvarig för firmans viner. 1985 såldes Maison Jadot till Rudy Kopf som också var firmans amerikanska importör. Herr Kopf köpte upp fler lägen, som bland annat Chambertin Clos de Beze, Musigny, Chapelle Chambertin, Bonne Mares, Chambolle Musigny Amoureuses, Gevrey Clos St. JAcques och Clos Vougeot. Idag leds firman av Pierre-Henry Gagey. Firman producerar mer än 150 viner från alla delar av Borugogne, vita som röda. Den övervägande delen av toppvinerna görs på druvor från egna vingårdar.
Vosne Romanée Les Beaux Monts 2000
Röd färg. Doften var mycket sluten så vinet dekanterades för att få mer luft. Smaken var lätt till medelfyllig, elegant med smak av röda frukt och inslag av bär. Det fanns en lätt, men bara liten!, smak av skog, svamp, örter och kryddor. Fruktsyran var tydlig men välintegrerad och faten balanserade. Eftersmaken medellång, samtidigt mycket återhållen. Vinet var kort och gott: slutet och inte alls på humör! Det var med andra ord, långt ifrån en optimal smakupplevelse och faktiskt, en besvikelse då jag vet hur bra det kan smaka...
Maten till var kyckling med mango, avocado med en dressing på soya, sesamolja, vitlök och ingefära. Kombinationen var bra, men vinet...jaja..inte rätt dag helt klart. Tur att middagssällskapet var så härligt och det räddade utan problem upp trist vindipp. Så vari ligger sensmoralen? Det är väl att det är vin det handlar om och det precis som människor är föränderligt över tid och just därför, så spännande! Har en flaska till, den får ligga kvar två år till, minst.