Laddar annons
8 Jun, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Italienska druvor pressas till vin på Lidingö

Konferensanläggningen Högberga gård på Lidingö blir först i landet med en Toscansk vinfabrik. Därmed blir konferensanläggningen av Sveriges mest spännande mötesplatser för vinintresserade.

Målet är att skapa delaktighet och sprida kunskapen om hur man gör ett rött toscanskt vin på bästa möjliga sätt i Sverige. Det unika är att druvor handplockas i Italien och transporteras till Högberga, krossas och vinifieras i små rostfria cisterner och lagras på ekfat. Allt sker inne i den befintliga byggnaden där också föreläsningar, provningar och visningar för gemene man – som till exempel oss lidingöbor – och konferensbesökare ska ske.

I höst kommer första leveransen av tio ton druvor till Högberga. Den som är intresserad av att framställa sitt eget vin får själv krossa och följa hela processen. Av den totala mängden färdigt vin går en del till gårdens egen servering, en del till lagringen i Högbergas egen vinkällare. Den större delen går dock via Systembolaget där de som tillverkat sitt eget vin slutligen får hämta ut det.

Mer information på www.hogberga.se