Tillhör du dem som helst undviker öl och snaps och desperat spanar efter vinflaskan även på julbordet. Inga problem! Det går att dricka vin till julmat, det gäller bara att välja med lite omsorg. Vinbanken tipsar om druvligt goda kombos.
Många av rätterna på julbordet är smakrika och innehåller såväl sötma som sälta och syra. Det kan försvåra vinvalet en hel del. En bra tumregel är att hitta balans. En rätt med sötma behöver ett vin med lite söt smak. Följaktligen behöver en rätt med syra ett vin med motsvarande syra annars kan det ”försvinna” smakmässigt. Sälta är vanligen ett mindre problem eftersom den framför allt ökar vinets smak.
OBS: artikeln är från 2013. Allt stämmer förutom - priser och viners årgångar! God Jul!
Till lutfisk passar ett vitt, ganska lätt och fräscht vin utan för mycket ek.
Château Bonnet 2012 (4151), Bordeaux, Frankrike, 89 kr
Friskt och fräscht med toner av nässlor och krusbär. Druvorna är sauvignon blanc och sémillion i detta pålitliga vita vin.
Bolgarello Bianco Vermentino 2012 (2340), Toscana, Italien, 75 kr
Torrt och friskt vitt gjort på den härliga druvan vermentino. Gröna äpplen, citrus och en smula mineral.
Den rökta laxen längtar efter sällskap från ett aromatiskt och kryddigt vin.
Hugel Gentil 2012 (2108), Alsace, Frankrike, 94 kr
Aromatiskt, blommigt och friskt. Päron och lite grapefrukt finns det också plats för. Precis vad man längtar efter i vin(t)ermörkret.
Till det småvarma, som köttbullar, korv, skinka och pastej går det fint att servera något fruktigt från Chile eller för lite mer kraft, en barbera från Piemonte.
Errazuriz Estate pinot noir 2012 (6294), Chile, 99 kr
Lättsam bärighet med viss kryddighet.
Briccotondo Barbera (2773), Piemonte, Italien, 79 kr
Friskt och fruktigt med bra syra och mycket körsbär.
Janssons frestelsens sälta matchas fint av en sötfruktig amarone.
Masi Amarone Costasera 2008 (2345), Veneto, Italien, 279 kr
Stort, smakrikt, kryddigt och fruktigt. Kaffe, choklad, läder och mörka körsbär samsas fint med salvian.
Tillhör du dem som fortfarande letar upp Boxholms gräddost? Så gräddigt, mjuffigt och gott. Till dylik ost är det gott med ett glas smakrik champagne. Nej, jag skojar inte.
Paul Bara NV Grand Cru Brut Réserve, (89615) Champagne, Frankrike, 319 kr Denna skumpa kommer från trakterna runt Bouzy och är gjord i huvudsak på pinot noir. Smakrikt av brioche, äpple, citrus och mineral. Mycket bra till det priset.
Till fruktsalladen – mycket lättare efter all fet mat än ris à la Malta
Nivole Moscato d’Asti 2012 (7787), Piemonte, Italien, 75 kr
Så förföriskt blommigt och lättdrucket (bara 5 %). Smakar muskatdruva, päronsoda och lite fläder. Vinet som dessutom serverades på årets Nobelmiddag!
Errazuriz Late Harvest Blanc 2011 (75039), Chile, 99 kr
Sent skördad sauvignon blanc ger ett aromatiskt, sött men ändå fräscht vin som är perfekt till fruktdessert.
Till gottebordet med choklad, knäck, dadlar och nötter passar det med sötare än sött.
El Candado Pedro Ximenez (78005), Jerez, Spanien, 125 kr
För alla gottegrisar! Ta en liten sipp av denna trögflytande sherry gjord på druvan pedro ximénez. Det smakar flytande russin, kola och lite pomerans. Så gott i små mängder.