Laddar annons
5 May, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Känner Du Emma Bonarda?

Systembolaget påstår att den argentinska druvan Bonarda kom till Argentina med immigranter från Piemonte i Italien. Det är fullständigt fel. Den argentinska Bonardan är en fransk druva. Nu har världens bästa Bonarda med förnamnet Emma kommit till Sverige.

I Argentina är rödvinsdruvan Bonarda mer odlad än Cabernet. Den lider av att den har samma namn som en enkel druva från Piemonte. Många producenter i Argentina tror som Systembolaget att de odlar piemontedruvan. Numera har det konstaterats att den argentinska Bonardan är Charbono från Savoie i Frankrike. Den gör inga märkvärdiga viner i Frankrike och har även i Argentina tidigare mest används för massproduktion av enkla fruktiga lite körsbärstonade viner. Nu har vinhuset Zuccardi gett Bonarda helt nya och bättre viner.

Zuccardi har bland många andra utvecklingsprojekt ägnat sig åt att ta fram bonardaviner med helt nya dimensioner och kvaliteter i östra, gamla Mendoza. Med liten skörd, noggrann selektering och gamla stockar kan druvan ge intressanta viner. De har nu fått fram en uppgraderad lyxbonarda, Emma,2010, (nr 95101) som just gjort sin entré på Systembolaget den 2 maj. Det finns i 44 butiker och kan beställas i alla. Vinet kostar 149 kronor och är rikt, fruktigt, långt och komplext på en nivå som druvan inte tidigare nått. Vinet bör nog drickas relativt ungt och passar bäst till smakmässigt generösa kötträtter.

Emma är världens bästa Bonarda. Utöver att det är ett bra vin kan Du använda det i blindprovningar och låta provarna gissa druvsort. Även de som känner till argentinsk bonarda tror inte att detta betydande vin kan vara gjort på en så ”enkel” druva, som de tror att Bonarda skall vara. De flesta har lite fördomar, eftersom den tidigare mest producerade enkla massviner. Jag har själv använt Emma i en sådan provning och de mycket kvalificerade provarna nämnde inte Bonarda bland de 100 första förslagen.

Zuccardi är idag Bonardadruvans främsta producent. Deras Serie A Bonarda, 2009 för 89 kronor är en utmärkt representant för druvan i lite måttligare prisklass. På Systembolaget finns ytterligare något halvdussin Bonardaviner av varierande kvalitet. Såväl i areal som för vinkvalitetet måste Bonarda nu betraktas som en Argentinsk druvsort. De har övertagit hemvisten på samma sätt som Chile numera är hemorten för den gamla Bordeauxdruvan, Carmenere.