Laddar annons
2 May, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ”Grevens röda”

Nya denna vecka är bl.a. Siciliens bästa rödvin och den bästa Marlborough sauvignon blancen just nu på Systembolaget.

Det senaste tio åren har de kommit fram många nya bra viner från Sicilien. Förr fanns det mest bulkviner och några få riktigt intressanta producenter. Nu dräller det av nya intressanta både vita och röda viner. Alla förnyelse till trots så tycker Röttorps Bästa att Siciliens bästa röda vin är Rosso del Conte från gamla kvalitetsfirman Tasca d’Almerita. Det var på denna gamla egendom som de moderna stora sicilianska vinerna först såg dagens ljus för ca fyra decennier sedan. Den ligger lite för sig själv nästan mitt på ön. De har alltid månat om de traditionella inhemska druvsorterna och Rosso del Conte är deras röda toppvin på dessa. Mjukrikt och komplex klassik stor sicilian med mäktiga långa härliga toner utan onödig anpassning till internationella viner. Idag kommer det några flaskor av 2007:an för 299 kronor styck.

En mycket populär vintyp över hela världen är Marlborough sauvignon blanc från Nya Zeeland. Dessa fräscha viner med en liten örtighet och ibland lätt aromatisk krusbärston kan tidvis bli lite av en karikatyr. Ibland känns det som 120% sauvignon blanc och det kan bli några procent för mycket. Röttorps Bästas val bland dessa är den lite mer sofistikerade mindre överdrivna och mer komplexa Hunter’s Sauvignon Blanc, 2011 för 99 kronor. Klassisk riktigt bra Marlborough SB.

Samma druva, sauvignon blanc kan sent skördad torka ihop till en mycket koncentrerad must som är basen för att göra ett sött naturligt vin. Ett ovanlig billigt och bra sådant är chilenska Casillero del Diablo Late Harvest SB, 2008 för 59 kronor per halvflaska. Används på samma sätt som en sauternes till jordgubbar, glassefterrätter eller som smakbrytning till milda köttpatéer.

Röttorps Bästa har länge hävdat att champagne under 200 kronor skall undvikas. Det finns en hel binge riktigt dåliga sådana på Systembolaget. Nu har ett undantag kvalificerat sig från Beställningssortimentet in i ordinarie sortiment. Louis Massing Brut Réserve är för 199 krono en riktig Champagne i bra stil. Just nu Systemets bästa billiga utan nämnvärd konkurrens. Finns bara i få butiker än, men du kan beställa den i Din egen och få den på två dagar.

Veckans röda lyxvin är Barbaresco Bordini, 2007, från La Spinetta för 380 kronor. Det är en vingård som firman haft rätt kort tid. Redan nu är det en stor nebbiolo med stor karaktär och Röttorps Bästa tycker det med ca halva priset mot firmans mer kända vingårdsviner är ett ovanligt bra köp.

Ny röd premiumbox är denna vecka Roodeberg, 2010 för 269 kronor per 3liter. Rätt elegant och innehållsrik med bra längd och läckert genomklingande långt slut. Det var den första riktigt bra röda premiumboxen på Systemet för många år sedan. Sedan dess har den hela tiden hållit stilen som en lite elegantare röd box hela tiden, även i denna årgång.

Som lite exklusivare lagringsvin tipsar Röttorps Bästa denna vecka om Quinta do Vallado Sousão, 2008 för 259 kronor. Här hittar Du ett strukturerat, mäktigt, laddat och komplext vin i klassisk Dourostil med mycket bra prognos för stor framtid. Ännu mycket ungt.