Laddar annons
9 May, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med stor montepulciano

Nya denna vecka är bl.a. en ungdomlig, rik och mäktig montepulciano från Marche och en exklusiv silvaner från Franken.

Malbec är en gammal bordeauxdruva som numera mest odlas i Argentina. Det är också där man idag gör de mest storslagna malbecerna. I Bordeaux är druvan nästan utrotad. Den är mycket känslig för sen vårfrost och de mesta som var kvar frös bort för drygt ett decennium sedan. Men i det gamla distriktet Cahors innanför Bordeaux finns malbecdruvan kvar och där görs ofta tuffa viner med bra lagringsduglighet. På Systembolaget finns numera en riktigt härlig läcker billig bra malbec med klassisk struktur och längd i Reserve du Vieux Noir Malbec, 2010 för 69 kronor. En riktigt bra ny årgång.

Cúmaro Riserva, 2008 från Umani Ronchi är ett ungdomligt, tätt, rikt och mäktigt nyanserat rödvin på montepulcianodruvan från det lilla Conerodistriktet i Marche på Italiens östkust. Ett av de bästa vinerna på denna lite tuffa druva som Röttorps Bästa provat på länge. Lagra gärna detta fynd för 149 kronor i många år. Bra redan i sommar som lyxgrillvin. Finns i alla butiker.

När det skall vara lite mildare och finstilta toner i det röda vinet rekommenderas denna vecka en fruktig pinot noir med liten kryddighet och en tuch hallonbärssötma. I sin nya årgång är Saint Clair Pinot Noir, 2011, ett utomordentligt bra lättare rödvin med delikatess för 99 kronor.

Ny denna vecka på Röttorps Bästa är också ett stort vitt vin på Silvanerdruvan i det tillfälliga sortimentet. Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken, 2010 är fyndigt bra trots sina 279 kronor. Det suveräna vinhuset Juliusspital har från toppvingården Steins allra bästa gamla Silvanerstockar gjort en storslagen rik och mineralisk silvaner med betydande komplexitet. Ett av druvans allra främsta viner, som både kan drickas nu och ännu hellre lagras i många år. Då når det himmelska höjder som ett komplext stort moget vitt torrt vin. Finns i de tre specialbutikerna och i webbutiken och tar snabbt slut.

Det finns ett relativt nytt billigt och bra mousserande vin i Cavan Campo Viejo Cava Brut Reserva för 69 kronor. Riktigt hyggligt med fruktigt innehåll, just syra utan bitterhet i verkligt trevligt prisläge tycker Röttorps Bästa.

När våren nu är här så är det åter dags för den utmärkta sauvignon blanc boxen Les Fumées Blanches på Röttorps Bästa. Nu i årgång 2011 är den för sina 215 kronor per 3 liter Systembolagets bästa vita torra friska och spänstiga box. Den nya årgången är fyndigt bra med god komplexitet i lättsam balanserad stil. Påminner lite om en Nya Zeeländsk sauvignon blanc för ett mycket attraktivt pris. Francois Lurton är skaparen av detta succévin som blivit allt bättre med åren.