Laddar annons
25 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kött och eld hos Miss Sophie

Med Miss Sophie har den gastronomiska scenen i Göteborg tagit fyr på allvar. Hit går du för klassiska cocktails och helgrillat vilt, som spetsats i rotisseriet.

Elden är en lika betydelsefull upptäckt för mänskligheten som den tvärställda tummen. Då den senare gett oss möjligheten att knäppa med fingrarna och lifta, har lågorna skapat den 1-stjärniga baskiska restaurangen Etxebarri.

Om Etxebarri kan sägas ha nytänt traditionen att grilla råvaror över en öppen eld så har Miss Sophie, tillsammans med exempelvis Grill Grotesque och Lou Lou fört facklan vidare till Göteborg.

Miss Sophie – en bättre bistro

Det tar tre veckor att få bord på Miss Sophie, så väl här dricker vi ivrigt våra fördrinkar ute på verandan för att sedan marschera halvtrappan upp till matsalens trivsamma halvdunkel.

Inredningen är delvis signerad Marina Petterson, som numera arbetar på Stylt Trampoli, vilka snart förvandlat stora delar av krogsverige till ett "hemma hos Cecil Rhodes". Även i detta fall är den brittiska kolonialstilen tongivande: kristallkronor, speglar med guldram, fylliga blomarrangemang och en brödkorg stor som ett vråkbo.

I taket hänger universum i form av en reproduktion av verket Globii Terrestis cum. Och väggarna är dekorerade med uppstoppade djur, mest hjortar, av vilka fler kan ha fått sätta livet till för att producera kvällens två sittningar.

Längst in i lokalen är det öppna köket, där kött och fisk en masse roterar på spett över öppen eld.

Efter en inledande drink är vi redo att ta oss an förrätter: carpaccio på oxfilé samt anklever med äppelpuré och tryffelaioli. Det tar sin tid att få in rätterna, vilket delvis kan förklaras av att den orientaliska mattan är så tät att serveringspersonalen vadar genom den. Men det som sedan dukas upp smakar utsökt. Till rätterna serveras en flaska Barolo, Mauro Molino, samt utsikt över rotisseriet, som tycks griljera kockarnas ryggar.

Till huvudrätt bärs tunna skivor hjortytterfilé fram och dukas upp tillsammans med puré på butternutpumpa, kantareller, steklök, spenat, friterad svartrot och citrontimjansky. Allt är perfekt tillagat, rotisseriet gör köttet saftigt och mört.

Min flickvän väljer avslutningsvis ”kaffegodis” och en dubbel espresso till dessert. Och jag kastar mig glupskt över ett dignande fat franska ostar. Bäst i mitt tycke är en Morbier, med den karaktäristiska tunna linjen aska. En gång i tiden var det herdarna i Juras modus operandi att skilja morgon- och kvällsmjölken åt med sot. På samma sätt musikanten Robert Smith separerade sitt sjuttio- och åttiotal med kajal.

Miss Sophie

Profil: Köttig bistro.
Adress: Avenyn 5, Göteborg.
Klientel: Äldre par och barnfamiljer.
Vinlista: Lång, med flera grand cru.
Typsituation: I en vagn ligger ett spädbarn och stryper en höna av plysch till tonerna av Erykah Badus Window Seats.
Betyg: 4 av 5.