Laddar annons
9 Aug, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kräftor kräva dessa drycker, vin

Den traditionella kräftpremiären har avskaffats, men kräftor på svenskt vis i augustikvällen lever vidare. Kräftor har länge används som en ursäkt för att dricka snaps i stora mängder på det klassiska kräftkalaset. Rent smakmässigt är det inte så lyckat, särskilt inte om man satsat på riktigt fina färska kräftor. Efter fjärde snapsen är smaken försvunnen. Varför inte pröva vin istället?

Vin gör kräftor mer rättvisa än sprit

Ur ren smaksynpunkt är ett lämpligt vin är mycket bättre till kräftor både på klassiskt svenskt vis och i andra rätter med flodkräfta. Nubbens roll har aldrig varit att skapa stor smaksymfoni med kräftorna, den har helt andra syften. Där skiljer sig kräftorna från sillinläggningarna, som jag tycker smakmässigt är rätt bra med fint kryddad nubbe. För den som är modern och kan frigöra sig från spritkulturens slaveri och en tung och efterhängsen tradition, är det bättre att välja något mer kulinariskt som dryck till kräftorna. Då finns det en hel rad intressanta viner att välja bland. Inget hindrar att traditionalisterna fortsätter med snaps och förnyarna njuter vin vid samma kräftkalas.

Kräftviner i måttligt prisläge

Till kräftor vill jag ha ett, torrt eller halvtorrt vitt vin med lite lättsam espri och delikatess utan riktigt hårda syror gärna med en antydan till mjukhet eller tuch av sötma i vinet. Det får gärna vara en riesling. Stilla rosé eller rött är fel för mig. Ett billigt och lättsamt alternativ är boxen 5322 Wildboar’s Rock Riesling, 2013, 199 kronor för 3 liter. Trevlig bra riesling utan stor komplexitet med genomklang hela vägen som kompletterar och stöder kräftornas egen smak. Ett annat bra alternativ i måttligt prisläge är 2340 Bolgarello Bianco, 2013 på italienska vermentino druvan för 79 kronor. Mild fin aningen blommig karaktär som går bra till kräftorna.

Lite mer exklusiva kräftviner

Ett vin som inte på något sätt är i linje med huvudspåret till kräftor är 71947 Côtes du Rhône Blanc, 2012 från Guigal. Det är ett så intressant och lysande fyndigt vin att det ändå blir ett riktigt bra val. Har varunummer, som om den låg i BS men är numera i ordinarie sortiment i över 200 butiker. Riesling i måttligt hård stil är i min smak huvudspåret för kräftviner. Ett måttligt torrt, men ändå torrt, är 5822 Leitz Eins Zwei Dry Riesling, 2013 för 99 kronor. Ett trevligt basvin från en av de bästa producenterna i Rheingau. Från Pfalz finns 79394 Von Wining Win Win, 2012 för 129 kronor. En ovanligt delikat riesling för sitt prisläge i BS och några få butiker. För den som vill ha en mjuk verkligt stor och smakrik lyxriesling till sina kräftor rekommenderas 92014 A Christmann IDIG GG, 2012 för 399 kronor. Men det kan vara i smakrikaste laget. Personligen är jag mycket förtjust i de mineraliska läckra silvanervinerna från Franken. Därför tar jag dem gärna även till kräftor även om det är helt torrt. 6708 Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken, 2012 för 119 kronor är ett bra val.

Halvtorr riesling till kräftor

Halvtorr riesling med fräschör och stor balans med syra är i min gom riktigt läckert till kräftor. Bland de halvtorra just nu är de bästa till kräftorna 5810 Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2013 för 99 kronor eller 74103 Erdner Treppchen Riesling Kabinett, 2012 för 145 kronor i BS från Dr Loosen. Till kräftor är fina Kabinett viner vanligen att föredra framför lite sötare och rikare Spätlese. För den som ändå vill ha en stor mogen halvtorr riesling finns just nu 5830 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 för 131 kronor. Stor balanserad utvecklad riesling från vinhuset Wegeler i Rheingau.

Mousserande vin till kräftor

Till kräftorna kan man också dricka bra mousserande vin, både vita och rosé. Hyggligt torrt är bättre än halvtorrt, men undvik extra torra med mycket hög syra. Det subtila och läckra rosébubblet 7701 Rotari Rosé, 2010 för 99 kronor är alldeles utmärkt till kräftorna. Vita 7628 Pongrácz Brut för 111 kronor är det bästa kring hundringen och måttligt strama 7891 Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut för 189 kronor är en bra billigare äkta champagne till kräftorna.

Nya visor?

Smakmässigt är vin överlägset sprit till kräftor. Fråga är hur de går med snapsvisorna. Vinet kräver nog en utvidgad sångrepertoar för gemenskapen. Å andra sidan kommer de mänskliga stämmorna att låta mycket bättre i den ljumma sommarkvällen när man serverar vin till kräftorna. Varför inte göra en egen text om kräftor, vin och sommar på Ida’s sommarvisa eller något annat välkänt. Sången kan vara den kritiska faktorn, för att våga vin till kräftor.