Laddar annons
20 Apr, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Lill-lördag | Grillo och vermentinovin för personlighet

DRUVAN GRILLO. Sorten hör hemma på Sicilien och används för att göra både söta och torra vita viner av. Vermentino är en annan grön druva som röner allt större uppmärksamhet för sin sköna, örtiga fruktkaramell-liknande smak.

Veckans kanske mesta 'kändis' är det stilsäkra riojavinet från Bodegan Conde Valdemar, här i reserva-kvalitet. Ett vin av denna kaliber, druv- och ursprungstypisk och med ett track-record av konsekvent bra kvalitet, borde självklart finnas i det ordinarie sortimentet vilket inte är fallet, för tillfället.

Spännande och välgjord pinot noir kommer som alltid ur källaren från Marimar Torres. Just denna rekommenderas att njuta av nu.

Vita viner

1. Il Propio Vermentino 2014 (73707), Nordic Sea Winery, Toscana Italien, 79 kr

Druvor: Vermentino
Torr, lätt till medelfylligt ochh okomplicerat vin som smakar av äpplen, päron och persika med en knivsudd örter och smak av honung.
+

Passar till

Lätta rätter, som glasvin serverad sval på balkongen, till matiga sallader och även om inte alla är förtjusta i frukt som ingrediens i maten, är melon och gul frukt brobyggare mellan mat och vin här.

2. Cristo di Campobello Lalùci Grillo 2014 (78346), Baglio del Cristo di Campobello, Sicilien Italien, 159 kr

Druvor:Grillo
Torr, medelfyllig, lätt blommig och grönfruktig smak.Frukten är nyanserad av äpplen, präon, persika och citrus och smaken har en klockren nerv av en distinkt mineralsmak. Läcker, lång eftersmak.
+

Passar till

Tar nu hjälp av importörens matförslag - som låter helt perfekt 'abborre med krondillssmörsås, kräftkroketter och kantareller'. Sommarvin!

Röda viner

3. Conde de Valdemar Reserva 2009 (73924), Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 99 kr

Druvor: 90% tempranillo, 10% mazuelo
Favoritvin som hamnat i beställningssortimentet. Smaken är medelfyllig av röd frukt, kryddig av fat vanilj, smak av örter, touch av fikon och russin. Bra längd.
+

Passar till

Mycket användbar och ligger 'illa till' för att klassas som sommaren 2016 års rödvin. Från enkla rätter, pastagenren, till långstekt fläsk, till grillad karré, rostade grönsaker eller fiskrätten som du serverar med smörstekt svamp. Är också gott att njuta av som ett glas vin, till småplock.

4. Marimar Estate Mas Cavalls 2013 (75453), 1. , Sonoma Coast USA, 399 kr

Druvor: pinot noir
Medelfyllig. Elegant rödfruktig och tydligt bärsmakande 'snyggvin' med sammetslen struktur, inslag av kryddor, viol, lätt blommiga toner, tydligt örtig och balanserad smak av fat. Nyanserad och elegant koncentrerad. Lång eftersmak.
+

Passar till

Vinet som du gärna kan ge bort i present, till vinvän för att dricka nu. Maten till är elegant, fin och vällagad. Prova klassiska och på ett sätt enkla rätter som helstekt oxfilet med rödvinsås, svamp och lök.

 

Bild: Familjen, Cristo de Campobello, Sicilien. Urklipp från, siciliamorievini.it