Laddar annons
Världens bästa sommelier är Arvid Rosengren
22 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Världens bästa sommelier är Arvid Rosengren

VÄRLDSMÄSTARE I SOMMELIERI. Sverige har fått en ny världsmästare, 31-årige Arvid Rosengren. Arvid kammade hem titeln "världens bästa sommelier" i Le Concours du Meilleur Sommelier du Monde. Tävlingen gick av stapeln i Argentinas vinstad nummer ett, Mendoza.

Kandidaterna tävlade under tre dagar, 17-19 april i Argentinas egen vinhuvudstad  Mendoza och hade samlat världens skickligaste sommelierer från över 50 länder. Sverige hade kvalificerat sig med två deltagare och tillsammans med Arvid tävlade Robert Andersson som tog sig till semifinal i den svåra tävlingen. Rosengren är den andre svensken som vunnit tävlingen efter Andreas Larsson som segrade 2007.

Sören Polonius, chefssommelier på Esperanto Group, har varit Arvids coach under många år är lättad och mycket glad när Vinbanken når honom i Mendoza, dagen efter finalen.

Vilka är Arvids styrkor som sommelier?
Arvids yrkesutövande har många styrkor, främst praktiska när det gäller själva utförandet. Han har också haft mycket lätt att ta till sig nya träningsmetoder, är en vass blindprovare som att han har ett fantastiskt ”table side manner”.

Efter tuffa skriftliga prövningar i kvarts och semifinal återstod tre finalister av 61 deltagare. Finalen var lång och finalisterna fick dekantera vid bordet, framför gäster och de fick korrigera en felaktig vinlista. Finalen innehöll även ett kaffemoment, ett champagne- och drinkmoment och slutligen, blindprovning. Blindtesterna hölls inte bara en gång utan i flera omgångar med vin respektive sprit. Efter en nervkittlande avslutning stod det klart att Arvid Rosengren besegrat Julie Dupouy från Irland och David Biraud från Frankrike.

Intervju med världens bäste sommelier – Arvid Rosengren

Grattis till världsmästartiteln Arvid. Hur känns det idag?
Fantastiskt, surrealistiskt! Verkligheten har inte kommit i kapp.

Vi vet att du haft fantastisk coaching av Sören Polonius. Hur förbereder man sig för en tävling som denna?
Lite varje dag. Har tränat sporadiskt men tätt tillsammans med Sören de senaste sju åren. Mer intensivt under senare år och jag har varit beredd på uppoffringar i privatlivet.

Vilket moment i tävlingen är du mest nöjd med?
Servicemomenten i helhet och jag fick domarna att känna sig bekväma i deras arbete.

Vad är det bästa med att arbeta som sommelier?
Vinet!

Hur har ni firat?
Firar fortfarande med vänner och vin…

Det är nog många med mig som undrar vad som kommer hända med dessa två herrar härnäst. Går man tillbaka till jobbet, som vanligt – Vinbanken frågar,

Arvid, vad händer nu?
Måste bara landa i situationen innan jag vet vad som sker.

Sören, vad händer nu?
Tillbaka till Esperanto. Men jag kommer ha fortsatt dialog med olika länder som uppdragsgivare rörande träning av sommelierer. Har gjort en del liknande jobb tidigare, nu blir det mer.

Det är många som varit med och stöttat, peppat, fixat, trimmat, hejat på och fångat upp. Grattis till Robert Andersson för väl genomförd tävling, coach Sören, Svenska Sommelierföreningen med ordförande Karina Tholin och den stora, svenska hejarklacken på plats i Mendoza!

Stort, stort grattis – grymt jobbat Arvid!

Bild: decanter.com