Laddar annons
16 Apr, 2016

Biff tartar med champinjoner, vattenkrasse och tryffel

STRONG ALE TILL MAT. Receptet till biff tartar kommer från samarbetet mellan Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson och stjärnkrögaren Björn Frantzén. Inspiration är hämtad i smakmötet mellan väst och öst, det forna brittiska imperiet Hongkong med Asiens dofter och smaker.

Smakresan för Mariestads bryggmästare går vidare. På den tionde etappen på sin långa resa har han landat i Hongkong. Resan resulterade i en fruktig öl som möter många av Asiens subtila, lätt söta smaker perfekt. Som denna biff tartar med champinjoner, vattenkrasse och tryffel. Laga och njut!

Tartar
500 g biff
2 msk brynt smör

Majonnäs
2 äggulor
1 dl smält fett från biffen
1 dl matolja
1 msk dijonsenap
1 tsk ljus vinäger

Krispig potatis
200 g mandelpotatis

Garnityr
30 blad vattenkrasse
100 g hyvlad comtéost
20 g tryffel
100 g champinjoner

Gör så här

Tartar
Finhacka biffen. Blanda upp med smöret och salt och peppar. Portionera biffen i stansringar.

Majonnäs
Vispa ihop vinäger, senap & äggulorna. Tillsätt fettet droppvis under vispning, efter ett tag kan du öka på mer, tills du får en tjock majonnäs Smaka av med salt och vinäger.

Potatis
Skär potatisen i tunna stickor. Spola av snabbt så du får bort stärkelsen. Torka potatisen torr. Fritera på 145 grader tills den blir krispig. Lägg på papper och krydda med salt.

Garnityr
Hyvla champinjonen tunt och skär den i avlånga stickor.

Avslutning
Lägg tartaren i botten av tallriken. Toppa med majonnäsen, den krispiga potatisen och champinjonerna. Toppa med vattenkrasse, hyvlad ost och riv över tryffeln. Ringla gärna över lite extra brynt smör om det finns.
Recept: Björn Frantzén