Laddar annons
Château Barréjat Tradition | Lammfärslåda med potatis
18 Apr, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Château Barréjat Tradition | Lammfärslåda med potatis

MADIRAN. Utanför byn Maumusson, i norra delen av appellation Madiran, ligger Château Barréjat. Egendomen drivs och ägs av Denis Capmartin som tog över efter sin far 1992.

Vingårdarna ligger på väldränerade sluttningar, klimatet är gynnsamt och oftast har man långa varma höstar varför druvorna först skördas i mitten av oktober, vanligtvis under perfekta förhållanden. I Madiran är den blå sorten tannat kung.

Förvånande kraftigt vin när från en druva med jämförelsevis tunt skal. Bra madiranviner åldras väl och de är spännande case att följa över tid då priserna är låga, i jämförelse till distriktet vars viner de ofta jämförs med, Bordeaux.

Maten

Den här rätten lagade min pappa ofta när jag var liten. Kanske för att den var så enkel men framförallt för att vi älskade den säger Tareq Taylor i nya boken, "Mat som gör Gott - Ny vardag med Tareq Taylor".

Recept | Lammfärslåda med potatis | 6-8 pers

1 kg lammfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
700 g potatis
5-6 tomater
1 dl hackad bladpersilja
saften från 1 citron
2 dl vatten
2 tsk krossad svartpeppar
10 krossade kryddpepparkorn
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
2 tsk salt
nymald svartpeppar

Gör så här
1. värm ugnen till 180 grader
2. skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatisen i 1 cm tjocka skivor.
3. blanda lammfärs, lök, vitlök, persilja, citronsaft, vatten, svartpeppar, kryddpepparkorn och salt i en stor skål. Blanda allt ordentligt med händerna.
4. lägg ut potatisskivorna i en långpanna. Salta och ringla över olja.
5. bred ut färssmeten i ett jämt lager på potatisen. Det gör inget om det inte täcker överallt. Lägg tomatskivorna ovanpå och toppa med krossade tomater. Ta några tag med pepparkvarnen över alltihop.
6. baka lammfärslådan i ugnen i cirka 45 minuter, tills potatisen är färdig och lådan har fin färg.
7. servera med tabbouleh, baba ganoush eller bara grönsallad.

Bokrecension

Mat som gör Gott - Ny vardag med Tareq Taylor
Plockmat, för mingel eller fredagsmys, sallader, traditionella rätter som fransk fisksoppa till spännande rätter som falafel med tabbouleh och tahinisås varvas i en skön blandning. Laga mat under halvtimmen eller rätter som tar längre tid är det andra spåret. Härlig bok och toppen för alla som söker ny inspiration eller till som present till den som flyttat hemifrån.

Foto: Peter Carlsson

Vinet

Château Barréjat Tradition 2013 (75966), Denis Capmartin, Madiran Frankrike, 99 kr

Druvor: 60% tannat, 40% cabernet franc samt cabernet sauvignon.
Fyllig, mörkfruktigt smak av plommon med balanserade tanniner, inslag av fat, kryddor och choklad. Bra, nyanserad eftersmak.
+

Om det är sorten, jordmånen eller det ensligt belägna Madiran som är anledningen låter jag var osagt, men vinlusen har inte förstört lika mycket på plats som på andra ställen. Det innebär att många vinstockar i området är mycket gamla, några närmare 200 år. Det är unikt och såklart lite extra kittlande, spännande för vin-nördar på upptäcksfärd.