Laddar annons
15 Jun, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Lill-lördag | Riesling, rosé och två ruggigt bra röda viner

BEAUJOLAIS. Château des Jaques från Beaujolais har varit i Stockholm för att visa upp några av sina viner. Producenten hade bland annat med sig Moulin-a-Vent av årgångarna 2013, 2011 och 2000. Vinbanken föll handlöst, speciellt för 2011.

Vinvän antar kanske att Beaujolaisviner inte är ämnade för lagring men där får ni lita på mig när jag säger att ni förmodligen har fel. Sedan kan man diskutera lagring. Och viktigt är producent, årgång och ja, ni vet.... Som att man kan diskutera hur länge innebär,"lagring"? Själv brukar jag skilja på "spara" som för mig är ungefär tre år, kanske upp till fem. Över fem år är för mig lika med lagring.

Kolla gärna upp Moulin-a-Vent från 2011 som producenten sparat åt oss. Vinet är inte är "urgammalt" men härligt moget och utvecklat, därtill så spänstigt av vigör att smaklökarna gör kullerbytta flera gånger om. Åh, vad det är roligt med vin!

Cabernet sauvignonvinet från Alto Estate i Sydafrika kan med stor sannolikhet klara lång tid i källaren (upp till 10). Det festliga med Altocabben är att vinet redan är läckert som få - helst till mat ska tilläggas. Mycket bra, strukturerad och välgjord och prismässigt har ni ett vin till rena rama outlet-priset (givet sin kvalitet). Det värsta som kan hända? att ni förbrukar lagret i förtid.

Rosévinet kräver ingen stor presentation. En blek (färgmässigt, okej ;-)) sydfransos i örtig, snygg tappning slinker alltid ner. Rosévin dricker ni nu (det finns en handfull undantag i vinvärlden).

Rieslingvinet från en av alsacedistriktet välrenommerade producenter är ett friskt, snyggt vinval med kryddig fetma som fungerar, ungefär och när man tar ut svängarna, som ett lockrop på "hej lax". Suveränt matvin och den som vill tar sig ett glas sval riesling, bara för att det är gott.

Vitt vin

1. Léon Beyer Riesling 2012 (73455), Alsace Frankrike, 159 kr

Druva: Riesling
Torr, medelfyllig, frisk och grönfruktig smak av äpple och citrus, lättsamt kryddig och med en läcker fetma som gör att smaken dröjer sig kvar - länge-
Passar till: Lax! Inkokt lax men även gravad. Sommarsallad med färskpotatis, rädisor och rödlök en knippe fint skuren gräslök, blanda med hemlagad vinegrette.
Betyg: 4+

Rosévin

2. Castel Roubine Rosé 2015 (72960), Château Roubine, Côtes de Provence Frankrike, 99 kr

Torr, lätt/medelfyllig. Frisk smak med äpplig fruktsyra, smak av vinbär, lime, örter och frisk citrus. Fräsch. Bra roséval, viss struktur.
Betyg: 4

Rött vin

3. Alto 2012 (71524), Alto Estate, Stellenbosch Sydafrika, 150 kr

Druva: Cabernet Sauvignon
Fylligt vin av mörk frukt, tydlig svartvinbärsmak, nästintill aromatisk, lätt drag av rök, tobak och fat. Tanninerna är fruktiga, balanserade. Lång, komplex eftersmak.
Passar till: Ett vin till vilt, nötkött eller lamm. Under sommaren grillar du en entrecote. Godast till (om ni frågar mig) är en god senap och mixad sallad.
Betyg: 4

4. Moulin-a-Vent 2011 (71804), Château des Jaques, Frankrike, 179 kr

Röd färg, till del utvecklad. Doften är frisk och spänstig av viol och röd frukt. Medel/fyllig, röd mogen frukt av plommon och körsbär, inslag av viol, läder och fat. Superläckert nyanserad och perfekt balans.
Passar till: Var ambitiös med maten som du lagar till vinet. En liten gårdskyckling i ugn, färskpotatis och varför inte grön sparris. Den som vill gör en sås, gärna med örter.
Betyg: 5