Laddar annons
13 Jun, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Grilla tonfisk | Black Stallion Napa Valley Chardonnay

GRILLA TONFISK. Ett recept på grillad tonfisk Nicoise-style passar utmärkt i sommartider. Inspirationen kommer från Jamie Oliver som också påminner oss om att välja tonfisk från säkert ursprungskälla. Vita vinet Black Stallion Napa Valley Chardonnay passar utmärkt till grillad fisk eller grillade skaldjur.

Tonfisk är mycket mer än den musicerande fisken. Att äta fisk är ett smart val om inte arten i fråga finns på Naturskyddsföreningens lista över värnade fiskarter. Kolla hemsidan nu och då eftersom rapporterna uppdateras kontinuerligt.

Tonfisk är en mycket god fisk och passar utmärkt till sommarkökets rätter, men var uppmärksam på dess status om okej eller inte. I stället för tonfisk och när du vill vara på säkra sidan fungerar lax utmärkt.

Saker och ting förändras. VIKTIGT Per i dag, 2017-07-24 har Vinbanken publicerat följande:

Vin till tonfisk finns ej - Vinbanken vägrar tipsa

Recept | Grillad tonfisk Nicoise-style | 4 port

350 g blandade gröna och gula ärtskidor, eller bara sockerärtor
0,5 baguette
12 svarta oliver, med kärna
3 mogna tomater, blandade färger
1 romansallad
20 g fetaost
1 citron

Tonfisk och dressing
1 stor knippe färsk basilika
6 ansjovisfiléer
1 citron
4 msk olivolja, extra jungfru
2 tonfiskfiléer, cirka 2 cm tjocka a 200 g
1 msk rödvinsvinäger
1 msk grov senap
1 msk flytande honung

Gör så här

  • Rensa bönor och skär av stjälk. Lägg dem i kastrull med en nypa salt, täck med kokande vatten. Lägg på lock.

  • Skär upp baguetten i 2 cm stavar, stek dem gyllenbruna i en separat panna.

  • Välj ut 10 småblad basilika, lägg dem åt sidan. Riv av resterande basilikablad och lägg dem i mixer med ansjovis, saften av 1 citron, olivolja och en skvätt vatten.

  • Häll lite mindre än hälften av dressingen på ett vackert serveringsfat (eller på tallrik till varje gäst). Ställ åt sidan. Smörj in tonfisken med cirka 10 procent av dressingen, krydda med salt och peppar. Häll över resten av dressingen i en stor skål med vinäger, senap och honung. Blanda väl. häll över bönorna i ett durkslag, sedan i skålen. Kärna ur oliverna, grovhacka tomaterna och lägg dem i skålen. Blanda.

  • Lägg tonfisken på grillen (eller i grillpanna), cirka 2 minuter på var sida till dess att mittpunkten/kärnan är rosa. Hacka salladen i 2 cm breda skivor, riv eller skär brödet i 2 cm tjocka krutonger. Fördela sallad och krutonger på uppläggningsfat (alt på tallrikar). Toppa med bönor, oliver och tomathack. Halvera tonfiskarna till 4 bitar, lägg på toppen och dekorera med de fina, småbladen basilika som du sparat, smula över fetaosten och citronklyftor.

Andra recept som kan passa till vinet
Skaldjursrisotto

Halstrad kolja

Ost älskar vita viner

Vinet

Black Stallion Napa Valley Chardonnay 2014 (75360), Black Stallion Winery, Napa Valley USA, 196 kr

Druva: Chardonnay
Doft & smak: stor, nyanserad doft av exotisk frukt. Smaken är torr, fylligt frisk av gul frukt som gula äpplen med inslag av exotisk frukt, mogna persikor och gul melon, en hint vanilj med smörig lenhet ger smaken längd. Faten är rostade. Väljer du ett annat recept än det på förslag här passar vit fisk, kyckling eller en fläskrätt bra. Laga gärna som i 80-tals retro med ananas eller annan frukt. Svamp är också bra till precis som lagrade ostar är en strålande kombo. Så här i sommartider kan även en grillad abborre med sommarkantareller vara mitt i prick-gott!
Omdöme: Stor, och generös kalifornienchardonnay med balans mellan frukt, fat kontra alkohol. Bra vinval i dag plus att jag gärna sparar vinet något år eller mer.

+

Visste du att

Att Black Stallion tidigare var en hästranch för dressyr och för galoppsport. Numer finns inga hästar kvar och byggnaderna är omgjorda för vinproduktion eller till lyxiga gäst- och representationsutrymmen. Egendomen är även filmkändis kan man säga då det var på Black Stallion som Francis Ford Coppola spelade in den världsberömda filmen ”Apocalypse Now”. Man har en stor portfölj viner, från vardagsvin till vin med toppstatus. Stor fokus läggs på ekologiskt arbete och förhållningssätt i vineriet.