Laddar annons
5 Apr, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lillördag med vin ur beställningssortimentet

BESTÄLLNINGSSORTIMENTET. Ett mousserande ungerskt vin och en sydafrikansk pinotage med spänstigt frukt är båda klockrena val. Bäst av tre är Trimbachs Gewurztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre.

Den senare är något så ovanligt som ett sött och torrt vin, i samma butelj. Lägg till enastående komplexitet med toppvinskänningar.

Vinerna tar ett tag att få hem och vill ni hämta ut dem innan påsk är rådet att agera snart.

Kreinbacher Brut Natur (71398), Ungern, 199 kr

Här har ni ett mousserande vin med ovanligare ursprung än vanligtvis annars.
Färgen är gul, doften stor, brödig och fruktig. Smaken är torr, medelfyllig och spänstigt fruktig av gula och gröna äpplen samt mogen citrus med hintar av bröd, nötter och mineral. Bra bubble med extra plus när man känner till ursprung.
Betyg: 4

Trimbach Gewurztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre (74171), Alsace Frankrike, 295 kr

Vissa viner är så mycket mer än andra och här har vi ett av de "mersmakande".
Färgen är gul. Doften fruktig med kryddigt söta undertoner av mognad. Smaken är torr, fyllig, fruktigt nyanserad av äpplen, gul och vit persika, lätt parfymerad av litchi, en knivsudd honung och smak av rosor. Eftersmaken är lång. Vinet är komplext och nyanserat.
Betyg: 5

Detta är utan tvekan ett enastående vin! Sällsynt förekommande och ett måste för vinvänner. Anledningen är given: förutom att det är ett välgjort toppvin har man här chans att prova något så unikt som ett vin med smak av sötma samtidigt som det är knastertorrt. Två närapå ytterligheter i grundsmak, i ett och samma vin. Wow, its amazing!

Mer om vinet: gewurztraminerdruvorna kommer från familjens vingårdar i Trottacker i Ribeauvillé och Muehlforst i Hunawihr. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 25 år.

The Vine Post Pinotage (79429), Stellenzicht, Coastal Region Sydafrika, 199 kr

Färgen är röd. Doften örtig och rödfruktig. Smaken är medel/fyllig, rödfruktig, örtig och lätt gräsig med balanserade fat och spänstigt fruktigt avslut. En pinotage som ni aldrig sett dem tidigare-helt befriad från charkbricka-aromer till fördel med fokus på spänstig frukt. Bra vin!
Betyg: 4