Laddar annons
6 Apr, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa nya vita viner | Topp 10 småpartier 7 april

VITA VINER. Imorgon, den 7 april 2017, lanseras en liten grupp nya viner på Systembolaget under rubriken "småpartier". Vinbanken har plockat ut de 10 bästa nya vita vinerna i lanseringen.

Många av vinerna i de mindre lanseringarna tillhör en kvalitativt sett, bra samling viner. De lanseras ofta under premissen att tillgången är begränsad vilket betyder att antalet buteljer är få få för ett "större släpp". nu är det väl si och så med det resonemanget men oavsett, här är mina bästa val bland nyheterna. En recension av samma grupps, bästa röda viner publiceras imorgon. Stay tuned!

Nya vita viner 7 april 2017 Topp 10 - småpartier

Cava och champagne

1. Recaredo Terrers Brut Nature 2010 (96900)

Recaredo Mata Casanovas, Cava Spanien, 199 kr
Druvor: 54% macabeu, 42% xarel-lo, 4% parellada.
Smak: Torr, medelfyllig. Gulfruktig smak av vaxiga äpplen, lätt inslag av vanilj, kola och kaffe. Lätt bitterhet i eftersmaken.
Omdöme: Trevlig! Bra längd. Bitterhet i drycken när i kombination till mat blir tillsammans något positivt.
Passar till: Den knastertorra smaken matchar ni till skaldjur naturell, ceviche eller purfärsk laxtartar med citrusstänk. Passar lika bra till mingel med snittar och vinvänner som till lagad förrätt.
Betyg: 3+

Mer om: Recaredo är en ekologisk certifierad cava-producent som snart firar 100 årsjubileum. Om märkningar av alla slag kan man diskutera men med det sagt är det ändå ett faktum att tillverkare, oavsett produkt, är beredda att lägga ned tid och extra engagemang för att få till en certifiering. EKO märkningen lyfter även konsumenters blick samtidigt som branschen flyttar fokus till långsiktig hållbarhet. Det är bra.
Cavan ovan är intressant då den är gjord av de traditionella druvorna och för att producenten fått till ett synnerligen välbalanserat bubbel med friskt och fräscht driv och fin längd. Toppen tycker vi.

2. Duval-Leroy Blanc de Blancs Millésime Grand Cru 2006 (99617)

Duval-Leroy, Champagne Frankrike, 379 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Grönfruktig, drag av gula frukter, mogen apelsin, inslag av bröd, nougat och mandel och en knivsudd vanilj. Smörig rondör. Mjuk smak med fin längd.
Omdöme: Nyanserad. Intressant, lättdrucken och god!
Passar till: snittar med ost, gratinerade mumsbitar och gåslever.
Betyg: 4

Mer om: Champagnehuset är familjeägt och grundades 1859. Precis som många andra berättelser i distrikt Champagne har detta hus till nyligen drivits av en kvinna, Carol Duval-Leroy. Idag är det Carols tre söner, Julien, Charles och Louis som sköter företaget. Till skillnad från många andra hus är familjen Duval-Leroys paroll inte glamour utan som de säger, virtuositet. Skicklighet?

Stilla vita viner

3. Soave-Bertani 2014 (99249)

Bertani, Soave Italien, 119 kr
Druvor: Garganega
Smak: Torr, medelfyllig. Grönmogen och frisk smak av gröna äpplen, päron och vit persika. Örtigt aromatisk.
Omdöme: Trevlig, aromatisk. Gott vin att dricka utan mat.
Passar till: sallader av många slag eller till vegorätter med bönor och linser. Kan även tänka mig en ost eller svamppaj, som ett glas vin till lite plock som snittar.
Betyg: 4

Mer om: Soavevin är vår och sommarvin för mig. För att det är en god vinstil att dricka utan mat. För att inte tala om, enklaste kombon till rostade mandlar. Bertani grundades av två bröder redan i mitten av 1800 talet. Sätet var i staden Quinto di Valpantena som ligger precis norr om Verona. Speciellt för Bertani var de två brödernas skicklighet att blanda och tillverka vin på. Men också att de tidigt förstod vikten av hygien i vinkällarna och att vinet skulle buteljeras i glasflaska. På så sätt garanterades hållbarhet och man kunde starta export, främst till USA. Här har ni alltså en anrik producent som kanske var den förste (i alla fall bland de första) i Italien, att buteljera vin i glasflaska. Soaven ovan är ett toppbra vårvin.

4. Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2016 (92810)

Marlborough Nya Zeeland, 150 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Sötsyrlig smak av mogna krusbär och grapefrukt.
Omdöme: tydligt nyavärldenvin av sauvignon blanc. Aromatisk.
Passar till: servera till säsongens första sparrisrätter, gärna med vinegrete men kan, om balansen blir rätt, fungera utmärkt till olika såser.
Betyg: 3+

Mer om: Saint Clair Family Estate i Nya Zeeland har vi skrivit om ett antal gånger. Utmärkande är förutom familjeföretagskänslan även att husets många viner kombinerar något så unikt som tillgängliga viner, med rimliga priser och ursprungskaraktär med en förhållandevis ganska stor produktion. Det är bra gjort menar undertecknad som kan fundera på vad som är ”svårast”: att göra ett toppvin i mycket få antal flaskor eller tillverka snitsigt bra viner för många (mer eller ngt mindre stora volymer).
Kolla tidigare Vin & matreceptmatcher, Till lammfilet med gremolata och till Torskrygg med smörslungad potatis.

5. Jim Barry Lodge Hill Riesling 2016 (95409)

Clare Valley Australien, 179 kr
Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, gröna äpplen, mogen citrus, mogna päron och smak av grape. Lång eftersmak.
Omdöme: Superintressant rieslingvin från Australien.
Passar till: Prova till rätter med frisk syra med lätta exotiska drag. Får nämna ceviche igen med citrongräs, ingefära samt lime vilka alla borde vara klockrena kombos.
Betyg: 4-

Mer om: Jim Barry är producenten som hållit på länge. I mina ögon är hans viner europeiska i stilen och då menas det inte som en värdering utan som en indikation till smakstil. Det är inte en slump att Barry håller till i Clare Valley, ett av Australiens äldsta vinområden som tidigt utmärkte sig för klassiga rieslingviner. Så även detta. Roligt att se på producentens hemsida är att Barry gör ett vitt vin av den grekiska druvan assyrtiko. Det är också coolt!

6. Chablis Premier Cru Fourchaume 2009 (99578)

La Chablisienne, Chablis Premier Cru Frankrike, 199 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, fyllig. Gul frukt, persika, gula äpplen, aprikos. Tydlig smak av fat, kakao, kaffe och örter.
Omdöme: Den tydliga smaken av frukt och fat indikerar på ett vin för att lagra.
Passar till: Lagad måltid av fisk men även kyckling eller fläskrätt. Ugnsbaka, rosta eller grilla. Svamp, mandel, saffran och gäddiga såser gör sig bra och smakar gott.
Betyg: 4

Mer om: La Chablisienna är ett kooperativ med 250 medlemmar, i som ni förstår – vindistrikt Chablis. Producentens portfölj är spännande då det finns vin av knastertorr och fruktig smak till som ovan, vin med fatkaraktär. Det ger kooperativt en bredd och dynamik som är svårslagen. Inte underligt står de också starkare idag än kanske någonsin tidigare. Anledningen till att kooperativet startades 1923 var tanken om att ”tillsammans är vi starka”. Det gäller än idag.

7. Pinot Gris Grand Cru Goldert 2010 (92104)

Jean Claude Gueth, Alsace Grand Cru Frankrike, 236 kr
Druvor: Pinot gris
Smak: Torr, medelfyllig. Solgul frukt, aprikos och mogna gula äpplen, inslag av mandel och torkad aprikos. Eftersmaken är fet. Bra längd.
Omdöme: Solig och gulmogen. God i sin stil
Passar till: Absolut bra till sparris, grön eller vit, servera med sås.
Betyg: 4

8. Sancerre Le Vallon 2014 (92248)

Domaine de Terres Blanches, Sancerre Frankrike, 249 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Grönfruktig, mogen smak av päron, äpplen och citrus. Tydlig mineralsmak och örtig ton, läckert stendammig ton i avslutningen. Fin längd.
Omdöme: Trevlig om än i höga prisklassen
Passar till: Perfekt till skaldjur av alla sorter, lagad rätt med pilgrimsmussla eller en lyxig marulk i recept som fångar vårens primörer.
Betyg: 3+

Mer om: Producenten äger 15 ha i appellation (klassat urpsrung) Sancerre. Jordmånen i vingårdarna skiftar, är en mosaik som de själva säger, från kalk till lera och ”allt” däremellan. Inte helt oväntat har producenten specialiserat sig på vin av sauvignon blancdruvan men 1,5 ha av arealen är vikt till pinot noir. Det är spännande då druvan inte är bland de vanliga just på denna plats. En producent att hålla koll på tycker vi.

9. Raats Old Vine Chenin Blanc 2016 (92806)

Raats Family Wines, Stellenbosch Sydafrika, 250 kr
Druvor: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Gul och vit, ogen frukt av persika och päron. Inslag av fat, mandel och kaffe.
Omdöme: Trevlig. Solig, gul fruktsmak.
Passar till:
Betyg: 4

Mer om: detta är en av mina favoritproducenter i Sydafrika. Kanske är anledning den att husets specialitet är det röda vinet av cabernet francdruvan. Kan ej motstå det vinet! Motsvarande gör familjen ett vitt vin av chenin blanc. Vinvänner noterar att båda sorterna har sitt ursprung i franska regionen Loire. Och grejen är hur Raats får till dessa vinvärldens udda, men härligt goa druvor till sitt vin som någons slags pricken över i när växtplatsen är i Sydafrika. Det blir riktigt bra, kort och gott.

Sött vitt vin

10. Château Filhot 2002 (90157)

Bordeauxslott, Sauternes Frankrike, 169 kr för 375 ml
Druvor: 60% sémillon, 36% sauvignon blanc, 4% muscadelle
Smak: Söt, medelfyllig. Gul exotisk frukt, persika och aprikos, inslag av fikon, örter, fat, saffran. Lång eftersmak.
Omdöme: Sött vin med fin syra, precis när som bäst.
Passar till: Servera till tårtor och bakverk som gul frukttårta på tunn kakbotten, till fruktdesserter med rejäl sötma, till grönmögelost eller ankleversnitt.
Betyg: 4

Mer om: Här har ni Bordeauxslottet som producerar cirka 70 000 flaskor sött vin om året på 62 ha. Château Filhot är klassat som Sauternes Second cru classée enligt 1855 års klassificering av Bordeaux. Informationen att vingårdarna dateras till 1630 och själva slottet byggdes 1709 av Romain de Filhot gör en minst sagt ödmjuk. Inte konstigt att franska vinproducenter är stolta!

Huvudbild: Château Filhot