RÖDA VINER. Här kommer Vinbankens Topp 10 lista över favoriter bland alla nya röda viner i dagens släpp. Samlingsnamnet för denna lansering är enligt Systembolaget, småpartier, och första försäljningsdag är den 7 april.
Generellt kan man säga att de röda nyhetsvinerna spretar. Många är bra, ingen är direkt "dålig" men flera ligger, för undertecknad, på gränsen av en vettig balans mellan prisvärde kontra smak. Det drar ned vissa viners betyg rejält. Som vanligt vill vi fokusera på det vi gillar och som är bra.
Här ser du vilka de vita Topp 10, nya viner 7 april, är.
Nya röda viner 7 april 2017 Topp 10 – småpartier
Umathum Haideboden 2013 (99035)
Weingut Umathum, Burgenland Österrike, 119 kr för 375 ml
Druvor: Zweigelt, blaufränkisch, cabernet sauvignon .
Smak: Medel/fyllig. Söta bär, hallon och björnbär, tydligt örtig. Fat.
Omdöme: Strukturerad, samt välgjord och för sina druvor, en smak i kraftigare stil.
Passar till: Fläsk men också vilt eller nötkött. Ex smakrika fläskbitar i munsstorlek, tillagade på låg temp i ugn, under lång tid. Servera med en söt och lätt kryddig tomatsås
Betyg: 4-
Mer om: Umathum har sitt säte i Burgenland. Haideboden är beteckning för ett specifikt område i Gemeinde Frauenkirchen som ligger öster om Neusiedlersee. Vad jag förstår är Haideboden producentens benämning, som de använt sedan 1991, för detta vin som är en blandning olika druvor från just den odlingsplatsen. Än så länge är Haideboden inte en skyddad ursprungsbeteckning. Eller, som i Österrike, ried (enskild, klassad vingård).
Dehesa La Granja 2011 (91236) )
Fernández Rivera, Castilla y León Spanien, 119 kr
Druvor: Tempranillo och övriga druvsorter
Smak: Fyllig. Fruktig, körsbär, stram syra, tydligt örtig med smak av mandel. Rosor. Lång, ungdomlig eftersmak.
Omdöme: Spännande vin med stort mervärde.
Passar till: Här tänker jag mig en rätt, gärna kött men möjligen även fisk, vars tillbehör är tillagade rotsaker. Man vill lyfta fram örter och sötman i rotfrukten. Till påskens lammstek? Lufta gärna vinet innan servering.
Betyg: 4
Mer om: Superintressant producent. Alejandro Fernándes står, tillsammans med sin fru Esperanza Rivera, bakom kultvinerna Tinto Pesquera och Condado de Haza i Ribera del Duero. 1998 fick de ett erbjudande om att ta över en mycket nedgången vingård i provinsen Zamora. Här i hjärtat av kanske Spaniens äldsta, klassificerade vinområde skapar de återigen ”vinmagi”. Dehesa La Granja är ett parets viner från egendomen.
Cercius Rouge 2014 (92330) )
Vignoble Michel Gassier, Côtes du Rhône Frankrike, 129 kr
Druvor: 80% grenache, 20% syrah
Smak: Fyllig. Solmogen röda och blå frukt, inslag av örter, kryddor och blå bär som björnbär. Touch av mineral. Strama, fruktiga tanniner. Fat.
Omdöme: Generös och god nu, men även att spara ett litet tag.
Passar till: Ett vin för nötkött där du inte får glömma en del sötma, en klick gelé eller annan söt smak som kan möta vinets bakomliggande sötma samtidigt som helheten blir ”snällare”.
Betyg: 4-
Saint Clair Pioneer Block 10 Twin Hills Pinot Noir 2015 (92333) )
Saint Clair Family Estate, Omaka Valley Nya Zeeland, 150 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Bärsyrlig smak, tydlig vinbär och röda toner, lätt örtig, aningen viol. Kärnig ton. Fat i eftersmaken.
Omdöme: Frisk, spänstig rödfruktig. God nu.
Passar till: Till fisk eller kött, beroende på tillagning. Tänk på skogens skafferi för bästa kombination.
Betyg: 3+
Mer om: Här är några förslag på goda mat och vinkombinationer för Saint Clair pinots:
Kit & Kaboodle 2014 (99381) )
Alpha Box & Dice, Langhorne Creek Australien, 156 kr
Druvor: 55% montepulciano, 24% cabernet sauvignon, 21% barbera
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, mörka sötare bär, tydligt örtig. Inslag av fat.
Omdöme: Lättare i kroppen, rödfruktig och spänstig. Trevlig till vardags och för vinvänner. Högt prisläge.
Passar till: Absolut ett vin till mat. Örter är ett måste och jag tänker på mat som går att äta med händerna, i wraps, som paj och liknande.
Betyg: 3+
Château Lestours Clocher 2012 (99184) )
Arnoux & Fils, Vacqueyras Frankrike, 260 kr
Druvor: Grenache, syrah , mourvèdre och cinsault
Smak: Fyllig. Rödmogen frukt med inslag av blå toner, lätt söta, tydigt örtig med en hint mineral.
Omdöme: Fruktmjuk från ursprung. Högt prisläge.
Passar till: nötkött eller vilt som älg. Håll det enkelt, rent och klassiskt. Låt vinets mineralsmak vara ”kung i baren”.
Betyg: 3+
Barolo Serralunga 2012 (91214)
Luigi Pira, Barolo Italien, 277 kr
Druvor: Nebbiolo
Smak: Fyllig. Mörk, kärnig frukt med inslag av viol. Läder, tobak, läder och örter. Fat.
Omdöme: Fruktigt saftig med eldig driv.
Passar till: En krämig risotto eller pulled pork skulle kunna vara goda kombinationer.
Betyg: 3+
Somni 2014 (99718)
Portal del Priorat, Priorat Spanien, 349 kr
Druvor: Carignan, syrah, grenache
Smak: Fyllig. Mörk frukt, kärnig av plommon och mogna körsbär, viol, lakrits och vinbär. Stram, ung och nyanserad. Läcker.
Omdöme: Spännande, bra vin.
Passar till: Gärna för att lagra. Ska du dricka nu, lufta. Servera till fin, vällagad kötträtt. Bjud in en eller flera vinvänner.
Betyg: 4
Mer om: Alfredo Arribas räknas som superstar i Priorat då han tillfört regionen nytänk och energi med sitt sätt att göra snygga, balanserade viner på. Utan att tumma på ursprungskaraktären i ett av kanske Spaniens kärvaste vindistrikt. Det var inte länge sedan man kunde beskriva ”rött vin från Priorat som ogenomträngliga, med tät,och kraftigt alkoholrik smak” , så är det inte längre.
Bosquet des Papes Chante le Merle Vieilles Vignes 2014 (90466) )
Bosquet des Papes, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 459 kr
Druvor: 80% grenache, 10% syrah, 10% mourvèdre
Smak: Fyllig. Nyanserad. Fruktig, röd och blå frukt, plommon, körsbär men öven inslag av mogna röda och blå bär. Tydligt örtig, distinkt kryddig, timjan och vitpeppar, smak av fat. Strama, mörkfruktiga tanniner och bra längd. Ung. Komplex.
Omdöme: Toppvin, bäst för att spara.
Passar till: Lagra. Måste de dricka vinet nu är entrecote med mycket feta partier enda valet…
Betyg: 4+
Mer om: Gamla vinstockar i namnet betyder att åldern är mellan 80 till 100 år vilket är kriteriet för druvorna till detta vin. Druvorna kommer inte från ett enskilt läge utan det är åldern på vinstockarna som är intressant. För mig är Bosquet des Papes en klassisk egendom i Châteauneuf-du-Pape vars viner sällan kan sägas ha ”brett”, utan snarare fokuserar på frukt. Otroligt gott, alltid!
Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva 2008 (95526) )
Col d'Orcia, Brunello di Montalcino Italien, 579 kr
Druvor: Brunello (sangiovese)
Smak: Fyllig. Fruktig, mogna körsbär, plommon, inslag av viol, örter och kryddor, lätt läderton, smak av fat och viol.
Omdöme: Nyanserad och komplex. Dricker gärna nu men vinet har mer att ge.
Passar till: Fest och vinvänner. Snyggmiddag av vilt men kan, om tillagning och tillbehör väljs med omsorg, fungera till fiskrätt. Bönor tillagade som i Toskana är en klassiker bland tillbehören.
Betyg: 4+
Mer om: Poggio Al Vento är producenten Col d’Orcias toppvin som bara görs de bästa åren och av egendomens absolut bästa sangiovesedruvor. Speciellt för Col d’Orcia är på det sätt huset odlar sina grödor som säd till druvor. Det växelvisa arbetet i jordbruket, med landskapets naturliga kupering och växtlighet är inte en slump. Här tror man biologisk mångfald i naturen som den starkast bidragande orsak för toppkvalitet, oavsett om det är olivolja, pasta, bönor eller vin som produceras.