Laddar annons
15 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | God entrecôte med Jacobsdal Pinotage 2011

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Köttgryta med rökt sidfläsk

4 portioner

600 g högrev
200 g rökt sidfläsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 kvistar timjan
400 g kantareller eller annan skogssvamp
5 dl rödvin
3 msk kalvfond
5 dl vatten
smör
salt och svartpeppar


Gör så här:
Skär högreven i kuber om cirka 4 cm. Tärna sidfläsket. Skiva lök och vitlök tunt. Bryn kött och fläsk i smör i en stor gryta. Tillsätt lök, vitlök och timjan och fräs i några minuter. Häll på rödvin, kalvfond och vatten. Låt koka upp och skumma av. Sätt på lock och låt sjuda ett par timmar, eller tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.

Rensa svampen och fräs den i smör. Smaka av med salt och peppar.
Lägg svampfräset i grytan strax före servering. Servera med kokt potatis, potatispuré eller ris.

Vin till maten

Jacobsdal Pinotage 2011 (22055), Stellenbosch, Sydafrika, 109 kr
Jag gillar detta vin skarpt och för alla som vill runda av pinotagedruvan säger jag, lägg undan ett vin som detta några år och ni kommer bli rikligt belönade. Välgjord pinotage med ålder ger svårslaget goda viner.

Vinbankens recension:
Fyllig, fruktig smak av mörka bär och dito frukt med inslag av kryddor som rosmarin och peppar. Balanserade fat, lätt kakaoton och distinkt fruktiga tanniner. Smakrik och tydlig med bra balans. God lagringspotential för liten peng.
Betyg: 4

Maten

Grillad entrecôte med en krämig potatisgratäng och sallad är förstås ett utmärkt val till det här vinet. Eller välj en smakrik gryta med lite rökt fläsk. Lätt att laga i förväg och många mustiga smaker som matchar vinet på ett fint sätt.