Laddar annons
22 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Svamprisotto och ett glas Le Tense Sassella 2010

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Recept | Svamprisotto | 4 portioner

200 g färska champinjoner eller annan svamp, hackad
4 msk olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 dl carnaroliris eller arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 - 1 1/2 liter varm kyckling- eller vegetarisk buljong
2 dl finriven parmesan
salt och svartpeppar
smörklick

Gör så här:
Stek svampen i olivolja tills den fått fin färg. Tillsätt lök, vitlök och ris. Sänk värmen och fräs ytterligare någon minut tills riset är lite genomskinligt, rör hela tiden. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning. Späd sedan med varm buljong, lite i taget och låt risotton sjuda under ständig omrörning i en dryg kvart. Riset ska ha lite tuggmotstånd och risotton ska vara krämig. Ta av från värmen och rör ner parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner en klick med smör. Servera genast.

Läs mer om producenten av detta vin; Nino Negri här. 

Vin till maten

Le Tense Sassella 2010 (32341), Nino Negri, Valtellina, Italien, 137 kr

Vi gillar detta vin för sin unika och personliga stil. Det håller en hög och bra kvalitet, år från år. 2011 var en varm årgång men vinet har ändå kvar sin fina syra. Druvan chiavenasca ger vin som är en slags lightversion av sin släkting nebbiolo med alla dess bästa egenskaper av bra syra (suverän egenskap i kombination till mat) samt en mix av rosor, kryddor och kärnig mandel-pinjesmak.

Vinbankens recension:
Fyllig och kryddig smak av röd frukt och körsbär, inslag av fat, salvia, pinjenötter och rosor. Markerad fruktsyra, balanserade fat och tanniner. Frisk längd.
Betyg: 4

Maten

Le Tense Sassella intas gärna med helstekta lammracks som kompletteras med stekta färskpotatisklyftor eller med en svamprisotto, som i recptet nedan. Den matchningen sitter som en smäck till vinet. Du kan också servera polenta till om du föredrar det.

Vill du hellre laga lammracks - här ett recept med Lammracks och Västerbottenpuré