Laddar annons
22 Sep, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vitt vin till skaldjur – testa grüner veltliner

Skaldjurstider! Då väljer vi vitt vin förstås. Varför inte lära känna druvan grüner veltliner lite bättre, det kommer du inte att ångra!

Du kanske redan har ett förhållande till den här druvan – och till vinet. Vinet jag syftar på är vitt vin från Österrike, druvan är grüner veltliner – släng dig med begreppet GV och låt superinsatt – och då är du bara att gratulera. Om inte, tycker jag att du ska låta dig charmas en smula.

Österrikes signaturdruva täcker en tredjedel av Österrikes vinodlingsareal och kvaliteten varierar naturligtvis. Men även de enklaste vinerna är friska och peppriga med en fräschör som väcker en trött själ till nytt liv med toner av citron, grape, päron, tropisk frukt, mineral och vitpeppar. De bästa vinerna är komplexa, aromatiska och lagringsdugliga med tropiska toner, honung och gula äpplen.

Vinerna är lätta att ta till sig, uppfriskande men ändå raffinerade. Smakrika men inte för krävande. Man behöver inte vara ”vinnörd” för att tycka om grüner veltliner.

Prova själv! Eller ordna en provning med andra vinintresserade. Läs också: vin till räksoppa

Thomas Klinger från Bründlmayer höjer grüner veltliner till skyarna på en provning. Bokstavligt talat!

Testa grüner veltliner

Bründlmayer Grüner Veltliner 2013 (2910), Kamptal, Österrike, 129 kr
GV från en av Österrikes bästa producenter. Vinet kommer från Kamptal i regionen Niederösterreich som ligger några mil nordväst om huvudstaden Wien. Friskt och fräscht med inslag av tropiska frukter, mineral och kryddor. Frisk syra ger stramt intryck. Avslutningen är kryddig.
Betyg: 4+

Rabl Grüner Veltliner Spiegel 2013 (75815) BS, Kamptal, Österrike, 115 kr
Här möts man av en fruktig doft med inslag av citrus som röd grape. Torrt, smakrikt med toner av citrus och tropisk frukt. En pigg syra och kryddigt avslut. Rudolf Rabl beskriver årgången 2013 som bra. En lång torr skördeperiod var mycket gynnsam och möjliggjorde att druvorna kunde plockas vid optimal mognad.
Betyg: 4

Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner 2013 (2775), Kamptal, Österrike, 99 kr
Fruktig doft med toner av äpple, mineral och vitpeppar. Torrt, fruktigt och friskt med inslag av päron, citrus och vitpeppar. De sista druvorna till vinet skördades så sent som i mitten av november.
Betyg: 3

Leth Grüner Veltliner 2013 (4200), Wagram, Österrike, 79 kr
En budget GV som ändå levererar mycket bra och visar upp druvans fina egenskaper. Friskt och krispigt, med trevlig doft av päron, citrus och melon. Smaken är frisk och fruktig med toner av örter, päron och citrus. Vingården Weingut Leth ligger i Wagram, några mil väster om Wien. Vinmakare är Franz Leth den yngre som tagit över positionen från pappa Franz.
Betyg: 3+


Mat till grüner veltliner

Skaldjur är aktuellt och passar utmärkt till. Eller välj en toast med rökt lax. En fisk- eller skaldjursoppa blir suveränt. Kanske en fräsch förrätt med rå laxtartar, så gott och så enkelt att hacka ihop. Se bara till att laxen varit fryst i två dygn eller välj Salmalax.

Får man fresta med vit fisk, ugnsstekt med olivolja, citron, salt och peppar. Ta ut ur ugnen och strö över massor av finriven parmesan och drivor av hackad dill och gräslök. Voila!

Lättare rätter av kyckling är bra val som man även kan tänka sig.

Här kan du läsa mer om producenten Bründlmayer.

Senaste vintipsen till skaldjur, oktober 2016

https://vinbanken.se/2016/10/19/vin-till-skaldjur-naturell-topp-10/

Producentens senaste årgångar är strålande bra (provade augusti 2016)