Laddar annons
8 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Org de Rac Merlot 2011 till viltgryta

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Mustig viltgryta

4 portioner

1 msk smör eller margarin
600 g grytbitar av rådjur, älg eller nöt
1 tsk salt och svartpeppar
4 dl vatten
3 msk viltfond
3 msk gin
4 morötter
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk vinbärsgelé
1 msk torkad timjan eller en halv kruka färsk timjan
1 dl syltlök

Gör så här:
Bryn grytbitarna i omgångar i en rymlig gryta. Krydda med salt och svartpeppar. Häll i vatten, fond och gin och låt köttet sjuda under lock minst en timme eller tills köttet är riktigt mört.
Skala och skär morötterna i tjocka skivor. Tillsätt dem i grytan när köttet är mört. Låt koka cirka tio minuter.
Blanda grädden med mjölet och rör ner. Låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med gelé. Så här långt kan grytan förberedas.
Finhacka timjan och blanda ner den och syltlöken i grytan precis innan servering. Garnera gärna med lite grönt på toppen. Servera med ris eller potatis.

Observera att vinet finns i beställningssortimentet så beställ i god tid före festen.

Vinförslag tll maten

Org de Rac Reserve Merlot 2011 (75302) BS, Org de Rac, Swartland, Sydafrika, 159 kronor 
Håll ögonen på Swartland, en region med många bra producenter. Den ligger i norra delen av Coastal Region (mer kända Stellenbosch ligger i den södra).

Det här ett ekologiskt vin av 100 procent merlot, världens kanske mest förbisedda druvsort sedan filmen Sideways kablade ut budskapet om de kaliforniska pinot noirvinernas lov. Det här är ett vin som smakar bordeaux, till fina festen för liten peng!

Vinbankens recension:
Smaken är medelfyllig till fyllig, utvecklad och komplex av stram mörk frukt och bär, blåbär och vinbär. Vinet har en lätt kärnig ton, fruktiga tanniner och balanserad syra. Faten är välintegrerade. Skönt strukturerat vin med en hint av rökig Sydafrika-touch vilken bara gör vinet mer intressant. (Provad 3 sept 2014)
Betyg: 4+

Maten

Servera till smakrika grytor som kalops, lamm eller viltgryta.