Laddar annons
5 Jan, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Gran Lurton Cabernet med inbakad brie

Årets första måndagsmatch tipsar om det mulliga vinet Gran Lurton Cabernet Sauvignon 2009 och en inbakad, varm och smältande brie.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Inbakad brie med "soltorkade" tomater

1 hel rund brie, cirka 200 g
färdigkavlad, kyld smördeg
1 ägg
valfri mängd cocktailtomater
olivolja
torkad oregano
salt och peppar

Gör så här:
Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 125 grader. Skölj tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över lite olja, krydda med oregano, salta och peppra. Sätt in i ugnen och glöm dem i 3-4 timmar. Klart! Ta ut och låt stå.

Osten tar cirka en kvart i ugnen som ska stå på 175 grader. Klä in hela osten i deg. Knip ihop degen. Pensla med uppvispat ägg. Gör gärna dekorationer av eventuell överbliven deg. Baka osten i ugnen ca 15 minuter tills degen känns frasig och gyllene.

Låt stå på fatet, annars är risken stor att skalet går sönder om du flyttar osten. Fördela tomaterna över eller vid sidan. Ringla balsamicokräm över om du har. Servera med en god sallad. Mums!

Vinförslag till maten

Gran Lurton Cabernet Sauvignon 2009 (72311), Francois Lurton, Mendoza Argentina, 139 kr. Beställningssortimentet.

Det här vinet är det första som bröderna Lurton gjorde när de kom till Argentina 1992. Numera arbetar de var för sig. Vinet är gjort på 85 procent cabernet sauvignon och resten malbec. Druvorna har vuxit i Cuyo i vinregionen Mendoza, västra Argentina. Jordmånen är sandig och vingården finns på vulkaniska sluttningar, något som ofta borgar för spännande och personliga viner.

Vinbankens recension:
Smaken är stor och fyllig av mörk frukt och mörka bär, som vinbär. Vinet har inslag av fat, rostat kaffe och en touch vanilj. Välbalanserat, härligt drickvänlig cabernet av bättre vardags-snitt. Passar många rätter, gärna med smak av peppar eller andra medelstarka tillbehör då tanninerna är balanserade och vinet fruktigt.
Betyg: 4

Maten

Detta vin passar mycket bra till smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt. En riktig argentisk asado vore perfekt. Bara för det så testar vi något helt annat. En inbakad brie med "soltorkade" tomater. Peppra lite extra på tomaterna så möter de smakrikedomen i vinet. Eller så serverar ni helt enkelt en välhängd biff med en blandad sallad.