12 Jan, 2015

God och billig mat med vin ur beställningssortimentet

Spagetti all’Amatricana är en väldigt god pastarätt med billiga ingredienser, vilket inte är att förakta i januari. Månaden som brukar kallas årets fattigaste. Detta duger utmärkt att bjuda gäster på. Ett rött från beställningssortimentet gör måltiden komplett.

Spaghetti all’Amatricana fick jag för första gången i London, hemma hos vänner till mina föräldrar. Jag tyckte det var supergott och exotiskt. Det här var 1970-tal och italiensk mat serverades inte så frekvent hos oss. Och den rivna osten ovanpå, i drivor… Jag som är svag för ost. På den tiden hade jag ingen aning om att det fanns något så gott som pecorino och parmesan. Nåväl, mamma fick receptet med sig hem och lagade det ofta. Jag har fortsatt laga rätten och den är perfekt i januari när kassan är skral. Den är god oavsett tid på året, förresten.

Spagetti all’Amatricana – 4 portioner

400 g spagetti
140 g bacon (gärna från rapsgris)
400 g konserverade hela tomater
1-2 dl riven pecorino (eller parmesan)
1 kryddmått chiliflakes (en torkad, smulad chili, peperoncini, ingår i orginalreceptet)
olivolja
salt och svartpeppar
färsk basilika som dekoration


Gör så här:
Skär baconet i små bitar. Hacka tomaterna, spara såsen. Stek bacon i olivoljan i några minuter, den ska inte bli allt för hårt stekt. Häll i tomaterna och såsen, låt puttra. Smaka av med salt och svartpeppar.

Koka spagettin. Rör ner hälften av den rivna osten i såsen och häll därefter över den kokta, avrunna spagettin och rör runt. Strö över resten av osten och dekorera med basilikablad om du vill. Servera med ett glas av de röda italienska nedan, båda fungerar till.

Några tips ur beställningssortimentet

Jag köper en hel del viner ur beställningssortimentet. Jag tycker inte det är särskilt jobbigt och det utökar Systembolagets sortiment tämligen rejält. Det är roligt att botanisera, välja och trycka på beställ. Kanske har jag läst om vinet någonstans, fått en rekommendation eller druckit vinet på restaurang. En viss framförhållning krävs förstås om man vill bjuda på vinet vid något speciellt tillfälle. Har du inte beställt förut behöver du skapa ett användarkonto hos Systembolaget. Här kommer några tips runt 100-lappen.

RÖTT VIN

Terra Mazzei 2012 (70311), Italien, 91 kr
Nytt vin från Mazzei. Vinet är gjort på framförallt nero d’avola och sangiovese med en skvätt merlot och alicante. Medelfyllig doft av mörka bär och fat. Fruktig och kryddig, lite bitter smak av mörka körsbär och fat. Smakrikt, medelfylligt till bra pris som säkert faller många i smaken. Kött-, pizza och pastavin.

Danie Malan är vinmakare på Allesverloren.

Allesverloren Cabernet Sauvignon (81047), Swartland, Sydafrika, 131 kr
En oerhört bra cabernet från den pålitliga producenten Allesverloren i Sydafrika. Enligt uppgift från producenten själv, Danie Malan, är detta Sydafrikas mest sålda cabernet sauvignon. Typisk och fin "cabdoft" av svarta vinbär, ceder och paprika. Fruktig smak av svartvinbär, ceder och fat. Elegant vin med kraft. Köttvin på fina middagen.

Allesverloren gör bland mycket annat även ett sött vin på muscatdruvan, som nyligen lanserades i beställningsortimentet. Det är oerhört gott! Gillar du dessertviner på muscat kommer du att gilla detta. Producerades bara 5000 liter och heter Red Muscadel 2013 (71203) 155 kr.

Borgo al Sole (78638), Apulien, Italien, 91 kr
Fruktig, fatig doft. Sötfruktig, rund smak av mörka körsbär, katrinplommon med inslag av fat. Modernt, mulligt och lite sött av primitivodruvan och ibland vill man ha det så, särskilt till pasta med en sås med lite sälta. En fin gammaldags flaska, lite ”tjock” och bullig. Servera gärna lite svalt. Till pizza, pasta och ost som pecorino, paremsan eller manchego.

 

VITT VIN

Le Village de Sud 2013 (75403), Languedoc-Roussillon, Frankrike, 71 kr
Provade denna sauvignon blanc från kooperativet Mont Tauch på restaurangen Wedholms fisk i början av förra året. De serverade det då som husets vita. Gick genast hem och letade upp det, eftersom svärmor också blev förtjust. Vinet är en typisk sauvignon blanc med svarta vinbärsblad och krusbärsdoft. Rund och fin i smaken. Mycket prisvärt. Till ugnsbakad fisk med smör, dill och citron.

Tahbilk Marsanne (6406), Nagambie Lakes, Australien, 95 kr
Detta är ett väldigt gott vin, och det tänker jag varje gång jag slår upp ett glas av det. Doftar tropiskt med inslag av gula äpplen, bivax och citrus. Fyllig smak av citrus, aprikos och persika. Bra längd. Klarar smakrika rätter.

Terra d’Alter Alvarinho (70173), Alentejo, Portugal, 94 kr (kolli om 6 fl)
Hans Starkman är pensionär som startat en liten importfirma Starkstrom Wine. Fokus på Portugal och flera trevliga viner till bra pris. Detta exempelvis. En härlig alvarinho med tropisk doft av persika och vita blommor. Tropisk smak med toner av ananas och citrus. Bra syra och fin längd. Ett allroundvin som passar till mycket. Sex flaskor i ett kolli, inga problem att ”göra av” med. Till skaldjur och ceviche blir det utmärkt.

Skål!