Laddar annons
12 Jan, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Domaine Saint Gayan Gigondas 2011 med viltragu

Favoriten från Rhône; Domaine Saint Gayan Gigondas 2011 matchar Vinbanken med en lättlagad viltragu.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Viltragu 2-3 portioner

240 g viltskav (fryst)
Ca 15 champinjoner i kvartar
2 dl crème fraiche
1 tsk oregano
2 tsk timjan
2 msk vilt- eller köttfond
salt och peppar
smör att steka i

Gör så här:
Ta fram skaven från frysen en stund före tillagning, den behöver inte vara helt tinad. Värm en stekpanna och stek svampen en stund på hög värme utan smör. Lägg i smör och skav. Stek en stund och rör så att köttet separeras och steks runt om. Lägg i kryddor och sedan crème fraiche och fond. Låt puttra tio minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med potatispuré eller kokt potatis och kanske gröna ärtor eller bönor. Rårörda lingon är gott till.

Vintips till maten

Domaine Saint Gayan Gigondas 2011 (82831), Domaine Saint Gayan, Rhonedalen Frankrike, 181 kr. Beställningssortimentet.

Vinet är gjort på druvorna grenache, syrah och mourvèdre. Det är bara hälften av druvorna som krossas före jäsningen. Något som ska ge vinet en mer fruktig karaktär. Vinet vilar på cementtank i minst två år innan det lagras ytterligare i 8-14 månader på 600-liters ekfat. Innan buteljering görs vare sig någon klarning eller filtrering.

Vinbankens recension:
Årgången rankas som lite över medel och i Gigondas menar producenterna att de gjorde årgångens bästa viner. Domaine Saint Gayan är en personlig favorit som Vinbanken följt i många år och förutom att man kan hitta karakteristiska inslag som kryddor, peppar och lagerblad, så är tanninerna något torrare jämfört med vin från den övriga regionen. Gigondasviner är en aning bråkiga. Fat och mörkbärig generös smak som animaliska drag ingår. Inslaget av mineral är slående och smaken tät och fyllig, strukturerad med fin längd. Servera till nöt, vilt eller lammkött på en ”finmiddag” och dekantera, helst två gånger.
Betyg: 4+

Läs också: Vin till vilt

Maten

Detta röda fullblod passar till alla smakrika kötträtter av lamm, nöt och vilt, till coq au vin och till viltragu. Vi gör den sistnämnda med skav som finns i frysdisken. Ett mycket bra och prisvärt alternativ som dessutom är snabbfixat.