Laddar annons
11 May, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Marilisa Allegrinis passion är Poggio al Tesoro i Bolgheri

Det är vackert i Bolgheri. Landskapet påminner om ett semesterparadis med Medelhavet stadigt på en armlängds avstånd.

Allegrini Poggio al Tesoro. Pinjeträd, cypresser, olivträd och ek vilka alla är typiska inslag i Toscana bryter av mot landskapets flacka siluett. Under våren är allt grönt och frodigt och bergmassivet Colline Metallifere med närmaste toppen Castagneto Carducci som sträcker sig i nord – sydöstriktning lämnar en grön remsa av några kilometer odlingsbar mark till nästa gräns, det azurblå Medelhavet.

Bolgheri är inte som man tänker sig ett typiskt vinlandskap, snarare är det en känsla av att vara mitt i ett välordnat semesterparadis som infinner sig.

- Om jag skulle fundera över att flytta från mitt kära Valpolicella så kan jag bara tänka mig en enda plats och det är här, till Poggio al Tesoro säger Marilisa Allegrini med ett skratt.

Det är inte svårt att förstå varför Marilisa Allegrini kan tänka sig Bolgheri som en möjlig reträtt ............ vem skulle inte göra det, tänker jag om inte skrattande men i alla fall småleende.

Poggio betyder berg eller kulle, men var är den?
Egendomen Poggio al Tesoro är på 70 ha, uppdelad i fyra lägen. Tre ligger i Bolgheri, DOC sedan 2006, och en i angränsande Bibbona. Som högst mäter vingården i Poggio al Tesoro 80 m ö H i vilken man hittar sten och lerblandad jordmån med viss mineralitet (berget Colline Metallifere´s inverkan).

Läget heter ”Le Grottine Vineyard” och druvorna är cabernet franc, sauvignon och petit verdot. ”Le Sondraie Vineyard” ligger närmare vattnet har en blandningen mellan sand och lera med tydliga skillnader av än det ena eller andra inom små ytor. De olika jordarna kan vara synliga för ögat inom en och samma hektar land. Förutom de två caberneterna odlas merlot, syrah och den gröna vermentino. ”Via Bolgherese Vineyard” ligger närmast huvudvägen, ”etruscan wine road” och anses vara förnämast. Röd sanblandad lera med hög andel mineral är utmärkande och på dessa lägen är det bara cabernet franc och sauvignon som gäller. De flesta vinraderna är planterade i öst-västlig riktning och stockarna är beskurna i dubbel cordon.

Apropå kulle eller topp, det måste säkerligen vara Castagneto Carducci i Bolgheri för inte klassificerar sig Poggio al Tesoros 80 m ö havet som kulle, eller?

Personliga favoriter Allegrini Poggio al Tesoro (2009)

Solosole 2008
Torr, medelfyllig och krispigt frisk med smak av gröna frukter, päron, och gula fruktkarameller. Ett uns av mineralitet ger smaken en intressant vinkel. Trevlig längd med en kvardröjande frisk eftersmak. Okomplicerat, välgjort vin med trevlig personlighet.
Betyg: 4

Mediterra 2007
Vilket lyft mellan årgångarna! 2006 som finns i beställningssortimentet har jag tyckt mycket om, men i jämförelse är det 2007 som gäller.
Frisk och spänstig mörk medelfyllig fruktsmak, drag av körsbär och choklad med ett ”lagombett” av tanniner och bra längd. Gommen är frisk i eftersmaken.
Betyg: 4+

Sondraia 2006
Tät, mörk blåröd färg och smak som av dito frukt. Rostade fatinslag, tydliga kaffetoner med en hint av lakrits och choklad för en bredare palett. Vinet är komplext, redan elegant men mycket stramt och slutet varför det är nästintill en synd att dricka idag. Spara, med andra ord.
Betyg: 4+

Dedicado a Walter 2004
Bra drag av mörk frukt med paprikakänningar, smak av choklad och fat. Stram ryggrad av fruktsyra och mogna tanniner. Härlig balans med det unga, potentialla lagringsdugliga eller utvecklingsbenägna, vinets bångstyriga smak av frukt och skönt men mogna, tanniners vresighet.
Betyg: 4+ (idag)