Laddar annons
7 May, 2009

Ny maltwhisky i maj

Tre olika sorter lanserades. Den ena var svensk, de två andra skotska och alla vaar ungefär lika starka. Vilken som var bäst? Nja-det är ju helt omöjligt att svara på då det knappast finns jämförbara så bestämda gommar som den sanna whiskynördens. Därefter tillstöter frågan om det ska vara rök - eller inte...

Lagringen, tiden på fat, spelar stor roll för whiskyns smak. Mackmyra har , trots den enormt stora populariteten destilleriet rönt, en ryggsäck av den unga, råa spritens eldiga smak. Jämför man då med en 16 eller 18 årig skotte är smakskillnaden stor. Det är knappast heller samma sak, i sak om ´ni förstår resonemanget.  Därför är det bra att veta vad man är ute efter och hur man vill ha sin virre.

10218 Mackmyra Special:02, Sverige, 693 kr för 700 ml. Alkoholhalt 50,6%
Den här utgåvan är för fira destilleriets tioårsjubileum. Rostad röksmak, inslag av äpple, kola, vanilj och kryddor.
Betyg: 3+

Själva beskriver Mackmyra smaken,  -"Jubileumsutgåvan är en kryddig whisky med toner av svensk ek, rostade glassrån, tjära och syrliga ingefärskarameller. En svensk maltwhisky, till minne av tiden som gått".

10498 Glengoyne Swedish Oak Finish 16 Years, Western Highland, Storbrittanien, 679 kr för 700 ml. Alkhoholhalt 46,2 %
Örtig gummiton, rostad smak och utsökt elegant.
Betyg: 4

10577 Bowmore Laimrig 15 Years, Islay, Storbrittanien, 559 kr för 700 ml. Alkoholhalt 50,3 %
Rökig smak, inslag av tjära. Rejäl och ingen smak man "missar". God!
Betyg: 4+