Laddar annons
15 Jan, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Marques de Murrieta, kultvin från Rioja

Hur har jag kunnat glömma av detta vinhus i så många år. Då, när jag själv arbetade på restaurang var vinerna från Marques de Murrieta stående inslag på vinlistan. Till varje nyfiken gäst precis som till de mer osäkra vinälskarna var Castillo de Ygay Gran Reserva Especial ett oslagbart festvin. Få hade invändningar och vinet anpassade sig alltid galant till olika måltider. Det gjorde alltid succé och vi som arbetade var lika glada som våra gäster.

Nya viner är det ju ingen brist på och om man snittar, provar de flesta vinjournlister mellan 200 till 250 viner per månad. Minst. Det säger sig självt att konkurrensen är stenhård och det är lätt att "glömma" vissa viner.

OBS. Tänk på att läsa texten utifrån provningstillfället. Idag har ex vinet Dalmau lanserats. Kolla tillgänglighet och priser extra noga. DS

Den här provningen hölls i Stockholm under hösten 2010. På Systembolaget idag (2012 januari) finns 90546, 71621, 70527, 71142, 2612. Kolla även priserna och att vinet Dalmau finns till försäljning, dessutom till ett billigare pris än vad vi fick uppgift om vid provningstillfället.

Så, ny favorit just nu är både reservan från 2003 och vinet som kommer den 1 december 2010, Castillo de Ygay Gran Reserva Especial 2001 (90167) för 298 kronor. Det kostar en del pengar såklart, men frågar ni mig, och då jämför jag med andra viner av samma kaliber, är det ett klockrent fynd.

Marques de Murrieta ligger i den södra delen av La Rioja Alta, det höga Rioja, distriktet som av många rankas som det mest klassiska av de tre. De två andra är mellersta delen som heter Alavesa och nedre delen, La Rioja Baja. Temperaturerna kan vara mycket svala i La Rioja Alta och snö är vanligt förekommande under vinterhalvåret.

Sedan 2008 är en kvinnlig vinmakare ytterst ansvarig, Maria Vargas. Hon har arbetat mycket länge på företaget så hon är långt ifrån någon nykomling. Ovanligt nog, för att vara Rioja, äger Bodegan vinodlingar som täcker företagets behov av frukt. Marques de Murrieta lagrar sina viner på amerikanska fat, tre år för Castillo de Ygay och minst två år för Reservan.

Vinerna som tillkommit under senare år, röda Dalmau (liten inblanding av cabernet sauvignon) och vita Capellanina av 100 procent viura lagras på franska ekfat.

Pazo Barrantes Albariño 2009 (nr 71143), 139 kr
Gulgrön. Fruktig, stor, persika. Torr, medelfyllig och frisk smak av mogna päron, litchi, persika, bröd, örter och mineral. Trevlig eftersmak.
Betyg: 3+

Marques de Murrieta Reserva 2003 (2612), 129 kronor
Röd. Vanilj, örter. Medelfyllig, mörk frukt, tydligt kryddig, inslag av torkad frukt och fat.
Skolboksrioja med perfekt status idag vad gäller mognad.
Betyg: 4

Marques de Murrieta Reserva 2005 (2612), 129 kronor
Mörkblå. Fruktig, lätt kryddig doft. Medelfyllig, fruktig och kryddig smak med inslag av god jordkällare och fat.
Betyg: 3+

Castillo de Ygay Gran Reserva Especial 2001 (90167), 298 kronor
Röd mognadston. Doften är mogen av läder och parfym. Smaken fyllig, röd frukt, fikon, apelsin och choklad. Fat. Lång eftersmak.
Betyg: 5

Castillo de Ygay Gran Reserva Especial 2004
Blåröd. Mörk frukt med torkade inslag. Fyllig. Kryddig mörk frukt, inslag av örter och fat. Mycket ungt vin, är tajt och stramt med stor potential.

Castillo de Ygay Gran Reserva Especial 1978
Röd, transparent. Mogen, utvecklad doft. Medelfyllig. Torkade inslag av fikon, aprikoser, nötter, örter och fat. Balanserad.
Betyg: 4

Capellania 2005 (nr 71142), 178 kronor
Gul. Doft av nötter, gul frukt och fat. Fyllig och torr. Rostad gul frukt, nästan fet, generös med inslag av nötter, lite smör och rostade fat. Bra syra, lång eftersmak.
Betyg: 4+

Dalmau 2005, cirka pris 599 kronor, ej tillgänglig för tillfället.
Blåviolett, tät. Stor, tät doft av cigarr och tobak. Fyllig. Mörk tät frukt, kompakt, aningen extraherad, inslag av blyerts, mynta och kryddor. Lång eftersmak. Ung och komplex.
Betyg: 4+