Laddar annons
12 Jan, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lembergerdruvan i vin från Spanien

Lemberger är en tysk synonym till Österrikes blaufränkisch. Variteten tros, felaktigt, vara densamma som gamay. Gamaydruvan hittar man i franska distriktet Beaujolais och då vet den som är hemma bland olika druvsorter att smaken på vinet förmodligen är bärigt, fruktsyrligt men inte uttalat kärv av tanninstram hårdhet. Rätt så långt för  i stil påminner en av Österrikes populära sorter sin franska nära-vän gamay. Så smakar även tyskt lembergervin, i de få fall man hittar något att prova vill säga. Men när druvan finns i vin från Spanien torde det vara unikt. Här är heter vinet Acinipo, är av årgång 2003 och producentens namn är Schatz.

För övrigt, i Ungern där druvan kékfrankos är omåttligt populär, visar den sig också vara en synonym till blaufränkisch. Kärt barn har många namn. Och man ser, när på jakt efter mer druvinformation,  snabbt att de flesta sorterna har mer än två synonymer.

Den 2 januari lanseras Schatz Acinipo 2003 i Systembolagets  beställningssortiment med artikelnummer 75596. Vinet säljs i  förpackningar om 6 flaskor för 1194 kr (199 kr/flaska). Importör är det  nystartade CJ Wines AB.  Pris giltigt f o m 2 april 2012.

Provningsnotering, 2012-01-11:
Blåröd, mörk färg. Doften är lätt kryddig, tydligt bärig. Smaken är medelfyllig, bärig med björnbärssöta inslag, smak av mogna svarta vinbär och lätt kryddig. Faten är balanserade, tanniner blyga och syran markerad men inte hård. Faten är integrerade.
Omdöme: trevligt vin, skön rondör och bra balans med tydlig, unik smakstil. Varm rekommendationen till alla vinintresserade.
Betyg: 4
Passar till: köttfondue, bl a.

TILLVERKNING OCH BAKGRUND:
Friedrich Schatz kommer från en tysk familj med en vinhistoria och traditioner som sträcker sig tillbaka till 1641. Friedrich  Schatz flyttade själv från Tyskland till Spanien 1982 då han sökte ett gynnsammare klimat för vinodling och för att han ville realisera egna visioner och idéer. Han har under de senaste 20 åren varit en av de mest tongivande pionjärerna bland Andalusiens vinodlare där han starkt bidragit till att Andalusien nu är en spännande och dynamisk region för kvalitetsviner.

Schatz odlar nio olika druvor och producerar för närvarande sex olika viner som alla är ekologiska. Hans förstavin, det röda Acinipo (som betyder ”Tierra de Vinos” eller ”Land of Wines”) är till 100 procent gjord på druvan Lemberger, en druva som Schatz är ensam om att odla i Spanien. Druvorna till detta röda vin skördas för hand och vinet lagras i 10-16 månader på nya franska ekfat.

Spännande länk om druvan: Lemberger 

Tillägg
Sedan detta vin provades har jag fått tillfälle att testa chardonnay och petit verdot från producenten. Gillar stilen på vinerna skarpt, båda skolboksexempel av sin druvsort.  De sticker ut i mängden p g a den uttalat råvarupräglade (smak av druvan och sorten) smaken. Förklaringen kom senare när importören, CJWines, bekräftade att Schatz arbetar så naturligt som det bara är möjligt. Undertecknad gillar "de naturliga" skarpt och även om inte alla naturviner kan sägas vara av toppklass är inställningen till hur man sköter odlingar och bedriver given för långsiktigt jordbruk och bra för bl a hälsan. Låt rörelsen få lite tid och svängrum, därtill kan man själv ställa sig frågan hur hårdnackad den egna åsikten är om hur vin ska smaka..... givet att vinet inte är defekt självfallet. Att dessa viner kostar "mer" säger sig självt då arbetet som är krävs för  naturlig vinmakning inte går att jämföra med hur mycket tid som läggs ned på framställningen av kommersiella viner.