Laddar annons
20 Jan, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin med örtig smak passar köttgryta

Favorit i repris. Ett rött fransk vin med härlig urpsprungstypicitet, karaktär och kryddig mersmak är inspiration till veckans kombinations-tips. Vin och mat i stället för mer vanligt förekommande, mat och vin i kombination således. Och javisst, det här vinet har varit med vid flera tillfällen men det är också riktigt bra. Bild: recept.nu

Vart är Fredagskocken?
För alla som undrar vart Fredagskocken Mattias Larsson håller hus kan jag berätta att Mattias har sina sista veckor på en lång, skön semester. Vi räknar med att få igång Mattias uppskattade mat och vintips igen i mitten alternativt slutet av januari. Fredagskocken Mattias will be back!

Lirac Les Chesnaies 2010 (2214), Lirac Frankrike, 99 kronor
Blåröd. Doft av örter och mineral. Medelfyllig, mörk fruktsmak med aromtiska inslag av örter och kryddor, choklad som hint av mineral. Bra eftersmak.
Betyg: 4+
Provad: 2010-12-09, 2010-12-09, 2011-10-24

Vad passar till?
Jag väljer att fokusera på vinets smak av örtkryddor och att det är ett smakrikt vin varför rätten måste hålla samma klass. Mest aktuell är självfallet en kötträtt. För vegeterianer (med eller utan fisk) ligger fokus på vinets smak av kryddor. Maträtter med smak av lagerblad, ört, vit och svartpeppar som en kryddig olivolja kan matcha vinet väl. Vinet är inte uttalat elegant varför vardag och husman kan passa bra till. Smaklig måltid!

Förslag:
Burgundisk köttgryta
Köttgryta från matklubben
Cassoulet (mums-ser läcker ut!) från Tasteline
Kycklinggryta från Hitta recept