Laddar annons
Matcha rätt vin till risotton – fem tips
3 Nov, 2025

Matcha rätt vin till risotton – fem tips

Grytor och långkok i all ära, men höstens allra bästa är ändå risotto. Värmande, krämigt, trösterikt och alldeles, alldeles underbart. Vi tipsar om de fem bästa vinerna till din höstrisotto.

Gemensamt för bra risottoviner är att de alla har en tillräcklig syra för att balansera upp den krämiga texturen av risotton, och tillräcklig smakintensitet för att inte försvinna i en rätt som ofta är både umamirik och intensiv. Men ungefär där tar reglerna slut. För precis som risotton går att variera i all oändlighet finns det otroligt många vinstilar som går att servera till. Det finns kombinationer som är mer klassiska än andra, men det finns ingenting som säger att ett vin från andra sidan jordklotet inte kommer passa till din italienska middag. 

Vi börjar i det mest klassiska av klassiska risotto-kombinationer och rör oss sedan längre bort. Så långt att vi faktiskt hamnar utanför risottons värld, i alla fall om man frågar risotto-puritanerna. 

Matcha rätt vin till risotton – fem tips

Vin till svamprisotto

Det är inte för inte som nebbiolo ofta rekommenderas till svamprisotto. Strävheten i vinet rundas av i mötet med den krämiga risotton, syran skär igenom den feta texturen och de eleganta nebbioloaromerna dansar fint tillsammans med svampen.

  • Borgogno, No Name

    Borgogno, No Name

    2022
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Genom att titta bortom Barolo och Barbaresco lyckas vi här få riktigt mycket nebbiolo för pengarna. Borgognos No Name är gjord på druvor som växer inom Barolo-området och gjort enligt konstens alla Barolo-regler. Men av någon anledning nobbades vinet av den kommitté som provar alla viner innan de får sätta ut namnet Barolo på flaskan. I protest döpte man i stället vinet, som för övrigt är alldeles utmärkt, till No Name. Nere i hörnet står det dessutom ”Etichetta di Protesta”, protestetikett på italienska. Nog ordat om det. Här får du ett Barolotypiskt vin utan Baroloprislappen, med lätt torkade körsbär, hallon och nypon i en sträv och syrlig skrud. 

    319 kr
  • Terreno Chianti Classico

    Terreno Chianti Classico

    2020
    italienItalien
    750 ml
    13.5%

    Det är svårt att inte stanna i Italien när vi pratar vin till risotto, men lite längre söder ut kan vi sträcka oss. Chianti Classico är ett annat ypperligt alternativ till svamprisotto som spelar mer på syran än strävheten i komnbinationen. Svenska vinmakaren Sofia Ruhnes Chianti Classico Tre Vigne är ett härligt uttryck av sangiovese där rena körsbärstoner, brutna tomatkvistar och örter bildar ett vin med både fräschör och djup. Perfekt i höstmörkret. 

    219 kr

Vin till pumparisotto

Höst och skördetid för pumpa betyder ingenting annat än pumparisotto. Tänk dig en riktigt krämig, smakrik pumparisotto toppad med rostade hasselnötter och smörstekt salvia. Till det här vill vi ha ett vitt vin med fräschör, komplexitet och gärna lite mognad.

  • Tiara Douro Niepoort Vinhos

    Tiara Douro Niepoort Vinhos

    2020
    portugalPortugal
    750 ml
    12.5%

    I klassisk Douro-anda vet ingen exakt vilka druvor som ingår i vinet, men att det är inhemska portugisiska druvor kan vi vara säkra på. Och de skördas från gamla vinrankor i högt belägna vingårdar innan de jäser på naturligt vis i stora gamla ekfat. Det som är speciellt är att jästfällningen sparas när vinet buteljeras och nästa årgång fylls på i faten, lite som en surdegsstart. Här får vi elegans tillsammans med en elektrisk, energisk syra där mogen gul frukt och citrustoner backas upp av en lätt kryddig och nötig känsla. 

    326 kr

Vin till pesto- och getostrisotto

Jag snubblade över ett recept på pesto- och getostrisotto som bara skrek efter en sauvignon blanc. Ett vin med tillräcklig syra (ja, jag kommer fortsätta tjata om syra till fet och krämig mat i all evighet) som snyggt möter upp gröna toner i maten med sina egna gräsiga toner som kan gå mot grön paprika eller sparris. Dessutom är sauvignon blanc ett legendariskt getost-vin. Den här kombinationen kan du också spara till i vår när du svänger ihop en sparrisrisotto, precis lika bra kombo. 

  • Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc

    Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc

    2024
    nya-zeelandNya Zeeland
    750 ml
    13%

    Vinet då? Nya Zeeländsk sauvignon blanc är ofta tekniskt helt perfekt, utan ett uns av oxidation och med övertydliga aromer av passionsfrukt och svartvinbärsblad, mycket tack vare otrolig precision i jäsningen. I sin Wild Valley Sauvignon Blanc låter Stoneleigh i stället vinet jäsa naturligt utan tillsatt jäst, vilket ger ett lite brokigare och på sätt och vis mer intressant profil. Dessutom jäser ungefär hälften av vinet på ekfat. Det är fortfarande ett aromatiskt vin med mycket klassiska dofter, men vinet tar lite större plats i munnen och bjuder på en större bredd av doft och smak. 

    139 kr

Vin till risoni på färskost och citron

Okej, det här är inte risotto, men tillräckligt nära för att få komma med i den här listan. Krämig risoni gjord på färskost och generöst med citron är ett utmärkt snabbt alternativ till risotto och passar utmärkt med ett fruktigt och syrligt vin som skär igenom den krämiga och feta texturen i rätten.

  • Champalou  Vouvray

    Champalou Vouvray

    2023
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12.5%

    Från Vouvray i Loiredalen kommer Domaine Champalous hundraprocentiga chenin blanc som bjuder på precis den fräschör och syra vi vill ha till vår krämiga risoni. Med mängder av generös frukt i form av saftiga päron, nektariner och solmogen citrus kan jag faktiskt inte tänka mig en bättre matchning. Löjligt gott!

    249 kr

Tips på fem viner till risotto

  • Borgogno No Name
  • Terreno Chianti Classico
  • Tiara Douro
  • Stoneleigh Wild Valley
  • Champalou Vouvray