Laddar annons
Beaujolais – mer än bara Nouveau
15 Nov, 2025

Beaujolais – mer än bara Nouveau

Årets vinfestlighet är äntligen här! Den tredje torsdagen i november firas lanseringen av årgångens första vin, Beaujolais Nouveau. Här är listan med de färskaste vinerna på Systembolagets hyllor – och en titt på vad regionen har att erbjuda bortom de ungdomliga Nouveau-vinerna. 

Det är märkligt att tänka sig att det bara var ett par månader sedan druvorna fortfarande hängde på sina rankor och nu är vinet färdigjäst, buteljerat och har tagit sig hela vägen till våra nordliga breddgrader. Särskilt med tanke på att vi är vana vid att rött vin ofta hamnar på hyllorna tidigast året efter skörd och inte sällan senare än så. Jag kan verkligen kan uppskatta både en ursäkt att fira på en torsdag och en klunkvänlig Beaujolais Nouveau, men framför allt tycker jag att det här är ett ypperligt tillfälle att uppmärksamma Beaujolais i sin helhet. 

Beaujolais Nouveau startade som ett marknadsföringsjippo på femtiotalet och trots att man får säga att det på många sätt har varit en succé, har det också skapat en endimensionell bild av Beaujolais som en region som bara gör enkla viner utan komplexitet och lagringspotential. För även om en fjärdedel av allt vin i regionen utgörs av just de här lättdruckna, mjuka, lekfulla, unga Nouveau-vinerna finns det mycket mer att utforska. 

Kameleonten gamay och vitt på frammarsch

Beroende på både växtplats och tillverkningsmetod kan gamay, regionens blåa druva, ha väsensskilda uttryck. I Beaujolais Nouveau, gjord med kolsyrejäsning eller maceration carbonique, hittar vi inte sällan aromer av skumbanan och godiskörsbär i en ljus, livfull, lätt och mjuk skepnad. Med en traditionell jäsning får druvan ett helt annat uttryck och vi hittar snabbt betydligt mer strukturerade viner med mer färg, mer strävhet, större komplexitet och, inte minst, lagringspotential. Särskilt när vi går från Beaujolais till Beaujolais Villages och Cru Beaujolais. Av regionens tio cruer, eller byar, som anses göra de mest högkvalitativa vinerna brukar Morgon, Moulin-a-Vent och Cotes de Brouilly omnämnas som de mest strukturerade. 

Med tanke på att Beaujolais utgör den allra sydligaste delen av Bourgogne är det kanske inte förvånande att hitta chardonnay i de här trakterna. Precis som vinvärlden i stort ser också Beaujolais en ökad efterfrågan på vita viner. Idag är bara fyra procent av viner vita, men det kommer sannolikt, och förhoppningsvis, förändras snart. För här finns det potential!

Beaujolais – mer än bara Nouveau

  • Beaujolais Blanc Élevé en fût de chêne

    Beaujolais Blanc Élevé en fût de chêne

    2023
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    13%

    Chardonnay från Beaujolais kan vara allt från stramt, syrligt och oekat till runt, djupt och komplext som här. Med malolaktisk omvandling på gamla ekfat får vi en rund och smörig munkänsla, utan att det blir så där överdrivet aromatiskt smörigt. I stället får tropisk frukt, bakkryddor och nötter träda fram och ta plats vid sidan av subtilt smöriga toner. 

    229 kr
  • Le Père Rouge 2020 Domaine La Famille K

    Le Père Rouge 2020 Domaine La Famille K

    2020
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    13%

    Här har vi ett lätt och lättillgängligt exempel på Beaujolais som erbjuder både godistoner från delvis kolsyrejäsning och en tillräcklig seriositet och komplexitet för att klara några års lagring. Med pigga körsbär, örter och kryddiga toner från faten upplevs den karaktäristiska skumbananen som en spännande kontrast till ett i övrigt ganska seriöst vin. 

    212 kr
  • Côte-de-Brouilly Mommessin

    Côte-de-Brouilly Mommessin

    2022
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    13.5%

    Den som anklagar Beaujolais för att vara lätt och oseriöst behöver prova Momessins Côte-de-Brouilly och sedan be om ursäkt. Redan i doften slås jag av att det är mörkt och örtigt, med en rödfruktig back drop. Det är torkad timjan, lakritsrot, solmogna jordgubbar, tranbär, körsbär och höstskog i ett glas. I munnen är det silkeslena tanniner och en livlig syra som är tongivande, med en smak som växer sig stark innan den långsamt ebbar ut.

    249 kr

Systembolagets färskaste viner 

Dessa viner släpps traditionsenligt tredje torsdagen i november och vi alla ropar ”Il est arrivé!” klockan 10.00 den 20 november i år när vi kliver in på Systembolaget för att botanisera bland Nouveau-vinerna. Släng ihop en trevlig charkbricka och njut av årets franskaste dag. 

  • Beaujolais Villages Nouveau Sans Soufre Maison Jean Loron

    Beaujolais Villages Nouveau Sans Soufre Maison Jean Loron

    2025
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12.5%
    139 kr
  • Domaines Pierre-Marie Chermette Beaujolais Nouveau les Griottes

    Domaines Pierre-Marie Chermette Beaujolais Nouveau les Griottes

    2025
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12%
    149 kr