Laddar annons
26 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mogen Rioja, välj och vraka

Rioja, Spanien
Jag har skrivit ett antal gånger om den unika parfym och sensuella upplevelse som bara kan nås genom mogna viner. Eftersom att jag bor i Bourgogne så ligger fokus naturligtvis på mogen pinot noir och chardonnay men det här inlägget är annorlunda. När det gäller mogna viner till lågt pris så kan hellre du se mot Spanien och Rioja. Jag själv och många med mig tycker att Bourgogne och Rioja har mer likheter än olikheter efter ett par årtionden i flaskan. Så om du inte har provat så gör det nu. Visste du att var du än bor i Europa så är en låda blandad mogen Rioja bara några dagar bort. Vinhandlaren BWW har just nu fått in en ny laddning mogen Rioja. Totalt över 100 olika viner äldre än årgång 2000. Jag tänkte gå igenom några här för inspiration. Årgångarna inom parantes är de som finns just nu. Ta chansen!

Muga Crianza (1999) Bodegas Muga. Från denna klassiska producent uppe i vincentrum Haro kan du prova det här enkla och fullmogna vinet från årgång 1999 som gav viner av god koncentration. Ett av mina absoluta favoritviner och ett vin som har ett mycket starkt rykte i Spanien är Imperial Gran Reserva (1987, 1968, 1966, 1957) CVNE. Personligen skulle jag ta 1987, som sägs vara en mycket fin årgång för både människor och Riojavin.

År 1978 var skörden liten men koncentrerad, inte helt olik den från Bourgogne. Gonzalo de Berceo Gran Reserva (1978) Bodegas Berceo är ett sådant vin som man bara vill murra ner sig med en regnig höstdag. För er som tycker att namnet klingar känt så är det för att Gonzalo de Berceo även var en spansk poet (från Rioja) som skrev religiösa verser i regionen för nästan 1000 år sedan. Vina Real Gran Reserva (19751973) CVNE är en annan favorit som du måste ha provat. Buteljeras helt stilmässigt riktigt i de feminina Bourgogne flaskorna. Det är ett vin för speciella tillfällen vars lätta eteriska stil är typisk för norra Rioja. Personligen föredrar jag 1975, för det var året som Spanien blev kvitt fascisten Francisco Franco och Queen uppträdde med det här episka numret på Live Aid.

Klassikern Faustino 1 (1968, 1970 1973, 1987) Bodegas Faustino Martinez är den många som har provat någon gång, den har länge vart ett bekant ansikte på Systembolaget. Yngre årgångar tycker jag ofta har en otrevlig bitterhet och är ganska själlösa, äldre som dessa årgångar är ofta mycket bättre. Vina Pomal Crianza (1970) Bodegas Bilbanias är känt för sin stabilitet i vinkällaren och frukten till detta vin har i över 100 år tagits från den utmärkta vingården Vina Pomal i norra Rioja, Rioja Alta. Det här är riktig Rioja så som man alltid har gjort i Haro.

Ygay Rioja Gran Reserva Especial (1934, 1985) Marqués de Murrieta står för ett av de mest häpnadsväckande viner som någonsin placerats i min mun. Nämligen årgång 1968 ett monumentalt vin. Det här vinet är årgång för årgång alltid i den absoluta toppen och har alltid en löjlig intensitet, komplexitet och elegans. Äldre årgångar lagrades ibland hela 216 (tvåhundrasexton) månader på ekfat. Det här är viner som dessa som visar att Rioja hör hemma bland värdens bästa vinområden.

Bland de äldsta vinerna finns Rioja Reserva (1925, 1938, 1964) Marques de Riscal som producerats sedan mitten på 1800-talet. Sedan starten har dem varit ledande i innovation och introducerade bland annat sorteringsbord av druvor i Rioja år 1995. Idag ett av de starkaste varumärkena. Såhär gamla viner är alltid riskabelt, men när du får en flaska som mår bra så vet du att det var värt det.