Laddar annons
19 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nya rön: Vin kan leda till rasism och kvinnoförakt

Satir

Vi vet alla att man kan råka hångla med en praktikant eller somna på olämplig plats när intaget av vin blir för stort. Enligt nya uppgifter från Sverigedemokraterna är det nu även fullt möjligt att en person som i nyktert tillstånd är totalt orasistisk kan bli rasist, av vin. Då Vinbanken i mångt och mycket handlar om just denna dryck så kan det alltså vara på sin plats med ett litet varnande finger.

SD har i dagarna kommit ut med revolutionerande uppgifter om att deras ekonomisk politiska talesman Erik Almqvist som i vanliga fall inte alls är rasist blev rasist under en utekväll då han hade konsumerat vin. Partiledare Jimmie Åkesson har tidigare kommunicerat att det hädanefter råder nolltolerans för Sverigedemokrater mot att uttrycka sin rasism offentligt. Det är därför naturligtvis olyckligt för partiet att SD-toppen Erik Almqvist har filmats under ett bråk där han sjunger ut sina åsikter i en nu viralt solonummer av rent rasistiska och sexistiska skällsord.

Skällsordet ”babbe” är det få som har hört. Att Almqvist ens har det ordet i sin vokabulär är givetvis suspekt och visar med vilka han identifierar sig med, och vilken jargong han har privat med sina vänner. Men att Almqvist är rasist är fel enligt SD, som har en mycket bättre förklaring för det inträffade. När journalister intervjuade Almkvist nu i helgen ställde de frågan om varför han betedde sig så omdömeslöst och rätt och slätt om han ändå inte var lite rasist ändå.

- ”Vid den här perioden mådde jag dåligt,” svarade Almkvist. "Jag drack för mycket, det måste jag erkänna" och "jag är inte rasist,” fortsatte han.

Det unika med den här händelsen är alltså att när Almqvist skrek till komikern Soran Ismail att han inte var en "riktig svensk" och att Sverige inte var hans land så var det alltså inte Almqvist riktiga åsikter som ventilerades. Det var helt främmande åsikter för Almqvist. Åsikter som han inte alls har när han är nykter. Frågetecken kvarstår dock. Det är fortfarande oklart om det krävs att den druckne även mår dåligt under konsumtionen för att riskera att bli rasist.

Rasistvinet kvar på Systembolagets hyllor
Ett rimlig följd på denna soppa är väl ta reda på vad det var för vin Almqvist drack under denna kväll? Miguel har med egen research försökt att finna ledtrådar på detta och testa SD:s teori om "temporärt rasistsyndrom" av vin. Ledtrådar tyder på att det kan vara ett Slovensk vin det är frågan om. Slovenien är nämligen det landet i Europa med högst alkoholkonsumtion vilket om teorin stämmer också borde vara ett av de mest rasistiska länderna i Europa. Vilket faktiskt stämmer. Slovenien är ett av de länderna där nynazismen har sitt allra starkaste fäste.

Om vin har rasistiska bieffekter eller inte är för tidigt att säga. Jag lämnar frågan öppen. Däremot vore det intressant att höra dina upplevelser av vinrasism. Kanske har du själv känt en obeskrivlig lust att "heila loss" lite efter några glas vin? Skriv i så fall om dina upplevelser i kommentarerna nedan.

(OBS. Filmen är en rekonstruktion av det inträffade)
[swf]http://www.youtube.com/watch?v=TY2TDRd_pt4,620,378[/swf]