Laddar annons
Montefalco – den lilla byn med de stora vinerna
29 Oct, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Montefalco – den lilla byn med de stora vinerna

Det är varken den mest populära eller kända staden när det kommer till vin. Det är få som ens vet var den ligger. Den centralitalienska orten Montefalco hamnar väldigt ofta i skuggan av betydligt större och mer kända vinorter, trots det imponerar Umbriens stolthet när den väl får stå i rampljuset.

I hjärtat av Italien, i de absolut mest centrala delarna av det stövelformade landet, hittar vi regionen Umbrien. Med strax under en miljon invånare och den femte minsta ytan av alla regioner, är det inte svårt att förstå varför man ofta glömmer bort Umbrien. Drygt två timmar bort hittar man storstäder som Florens och Rom. Men det finns faktorer som gör Umbrien relevanta, inte minst ur en vinaspekt. Och den överlägset främsta orten i hela regionen när det kommer till vin har strax under 6 000 invånare och heter Montefalco. Där är druvan sagrantino kung och vinmakarna gör i dag otroliga viner gjorda på druvan som en gång ansågs vara för svår att tämja att det inte ens var lönt att försöka att göra torra viner på den.

Det är även här, i utkanterna av Montefalco, som producenten Arnaldo Caprai har sitt huvudsäte. Det var här som Arnaldo Caprai valde att investera i några hektar vinodlingar, där fokus främst skulle ligga på välkända druvor som sangiovese, cabernet sauvignon och merlot. Men det var för en annan, betydligt mindre känd druva i internationella mått mätt, som Arnaldo Caprai blev kända. Sagrantino, som ovan nämnts för att inte alltid vara den lättaste att hantera, blev ett signum för producenten och ses i dag som hela Umbriens stolthet.

Marco Caprai Marco Caprai. Foto: Pressbild

Fler och fler får upp ögonen för Montefalco

Arnaldo Caprais son Marco Caprai tog över verksamheten i slutet av 1980-talet och han är den som fått uppmärksamhet för vad han åstadkommit med sagrantino. Priserna och utmärkelserna har radats upp och bland annat har han utsetts till Italiens bästa vinproducent av landets sommelierförening, vilket är lätt att förstå när man går igenom Arnaldo Caprais breda sortiment av viner. Nyligen fick de även som första vinproducent i Italien den fina utmärkelsen ”sustainable winegrowing” från det ansedda vinmagasinet Gambero Rosso.

– Vi har verkligen sett hur sagrantino blivit allt mer populärt och hur fler och fler börjat få upp ögonen för druvan och vinerna, berättar Rebecca Wilson-Peirce som är exportansvarig för Arnaldo Caprai.

Men det är inte enbart druvan sagrantino som är i fokus i Umbrien, även om väldigt mycket kretsar kring den. Även appellationen Montefalco DOC, där både röda och vita viner är tillåtna, har börjat synas allt mer flitigt på Systembolagets hyllor. Till skillnad från de renodlade vinerna som är gjorda helt och hållet på sagrantino, så är det sangiovese som är i fokus i Montefalco Rosso DOC. Arnaldo Caprai lanserade så sent som fredagen 30 september ett Montefalco Rosso i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget, bestående av 70 procent sangiovese, 15 procent sagrantino och 15 procent merlot.

Montefalco Caprai

Montefalco Rosso, Arnaldo Caprai, 2019 (92319) 149:-

Ett vin med tydliga toner av både röd och mörk frukt i doften där du kommer känna både körsbär, lite jordgubbar, en gnutta plommon och en hel del örter. I smaken kommer du sedan få ytterligare lite kryddighet, tydliga ektoner och lite rökighet. Det är ett vin som är fullspäckat med smak, men där allt är välbalanserat och fint paketerat. Samtidigt som syran finns där i slutet så går det inte att förneka att det här är ett kraftpaket, men ett behagligt sådant. Ett fräscht, ungt vin med massvis av fin frukt och härlig örtighet.

Även vita viner är i fokus

I Sverige finns det i dag strax under 50 olika viner från Umbrien i Systembolagets sortiment. Även om det allra mesta handlar om rött vin i regionen så ska man absolut inte negligera eller förbise de vita vinerna. Där är det fokus på druvan grechetto som ger friska, fruktiga viner med en härlig syra och som imponerar med sina tropiska inslag och mineralitet. Att just italienska vita viner är på frammarsch är något som vi på Vinbanken tidigare rapporterat om. Och där ska man definitivt ge grechetto en ärlig chans. Om man vill ha en unik upplevelse och se vad en relativt okänd vinregion som Umbrien faktiskt går för, så är det perfekt att fokusera på viner från Montefalco. Ingen kan förneka att det är en liten stad med stora viner.