Frascati – stadsdel och ett av Systembolagets äldsta viner
Vilken koppling finns det egentligen mellan ett område i Stockholm och ett av de äldsta vinerna på Systembolaget? Jo, båda heter Frascati och är inspirerade av en stad i utkanterna av Rom med samma namn.
Frescati eller Frascati. I dag heter området i Norra Djurgården som till stor del tillhör Kungliga nationalstadsparken faktiskt Frescati. Orsaken till det är omdiskuterad då många hävdar att området faktiskt borde hetat Frascati, baserat på staden i utkanterna av den italienska huvudstaden Rom.
Men hur kommer det sig då att ett område i Stockholm döptes efter en liten stad flera tusen kilometer bort? Allt grundar sig i Gustaf III:s omdiskuterade och kontroversiella Italienresa som har omskrivits långt senare. Trots att Sverige då var drabbat av missväxt och att skördarna var katastrofala, så valde kungen att ändå åka till Italien i nästan ett års tid med ett noga utvalt entourage. Med sig tog han inspiration, konst och bland annat flera namn på städer som han fattat tycke för. En av dessa städer var den lilla staden Frascati i regionen Lazio, där Rom är huvudstad. Staden är i dag välkänd för sin anrika historia och för att ha varit ett populärt resmål under romartiden, men även för att ha väldigt många vackra villor med flera hundra år på nacken.
Frascati är ett av många områden med italienska namn
Flera nybyggda områden vid Brunnsviken vid Norra Djurgården döptes efter italienska städer som ligger i närheten av Rom. Bland annat hittar vi områden som Albano, Tivoli och Montebello, utöver ovan nämnda Frescati.
De senaste 67 åren har namnet Frascati spridits vidare långt utanför Stockholms gränser, då vinet Fontana Candida Frascati började säljas på Systembolaget. 1955 bildades nämligen Systembolaget och Fontana Candida Frascati har funnits med ändå sedan starten. Totalt går det i dag att hitta strax under 30 viner som funnits med sedan starten 1955. Under den här tiden har Fontana Candida varit ett givet inslag på den italienska hyllan för vita viner. Med sin druvblandning på trebbiano toscana, malvasia di candia och malvasia del lazio är det ett vin som de allra flesta i Sverige i dag känner igen, både via flaskan och smakerna.
Vinet är döpt efter den italienska orten
Och vinet är mycket riktigt döpt efter platsen där druvorna är odlade, nämligen den lilla staden Frascati. I närheten av staden hittar vi Albanobergen, som är en berggrupp med vulkanisk aska. Och här trivs druvan malvasia alldeles utmärkt, och vinerna från bergens vulkaniska sluttningar har blivit kända världen över.
Med andra ord så är den gemensamma nämnaren mellan stadsdelen Frescati i Stockholm och vinet Fontana Candida Frascati den lilla staden Frascati strax söder om Rom med runt 22 000 invånare. Därifrån kommer namnet på stadsdelen i Stockholm och namnet på vinet. Vem vet, om Gustav III hade lyssnat på befolkningen i Sverige och stannat hemma, så hade vi med största säkerhet inte haft Frescati i Stockholm. Vinet däremot, det hade nog kommit till Sverige oavsett.