Laddar annons
19 Jan, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Morotssoppa med feta och budgettips på vitt vin

Morötter är både gott och nyttigt. Baka en morotskaka, ett morotsbröd eller gör den här supergoda morotssoppan. Vinbanken tipsar om vitt vin till budgetpris som passar till. Vem sa att det inte kan vara fest även i januari?

Soppa är lättlagat och gott. Dessutom nyttigt och billigt. Gör dubbel sats så har du matlåda också.

Morotssoppa med fetaost 3-4 port

500 g morötter, skalade och delade
3 potatisar, skalade och delade
1 gul lök, grovt hackad
5 dl grönsaksbuljong
1 dl crème fraiche, gärna ekologisk
150 g fetaost
2 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar

Gör så här:
Koka upp buljongen och lägg sedan i grönsaker och timjan. Koka tills grönsakerna är mjuka, cirka 20 minuter. Tillsätt därefter crème fraiche och cirka 100 g av fetaosten. Mixa soppan med en stavmixer eller i en mixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp och smula fetaost över. Servera med ett gott bröd, grillat vitlöksbröd eller en gratinerad brödskiva med ost, direkt från ugnen.

Vitt vin - budgettips

Vi väljer att vitt vin med fräsch frukt och viss druvsötma för att möta morotens sötma i soppan.

Hidden Rock Chardonnay Colombard Verdelho 2013 (12197), Australien, 61 kr
Tropiskt fruktigt med inslag av apelsin och lite passionsfruktigt. Ett enkelt vin till bra pris. Passar till vardagsrätter med fisk eller till vegetariskt.

Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc 2013 (2035), Coastal Region Sydafrika, 71 kr
Mycket fruktigt, lättdrucket med tropiska toner som ananas, aprikos och mandarin. En citruston piggar upp. Dess runda toner är perfekta till soppan. Prisvärt vin som jag ofta återkommer till.

Mureda Blanco 2013 (70081), Spanien, 61 kr
Vinet är gjort på chardonnay och airen. Bodegas Mureda har 1000 hektar, alla ekologiskt certifierade, i området Kastillien La Mancha i centrala Spanien. Här produceras hälften av allt spanskt vin. Bra för sitt pris och ett vin som är ett gott vardagsvitt. Torrt med toner av tropisk frukt och citrus. Servera väl kylt till lätta fisk-, pasta- och vegetariska rätter.

Pasqua Chardonnay Grillo 2013 (12438), Sicilien, Italien, 61 kr
Ännu ett ekologiskt vin. Tropiska toner som honungsmelon och mango. Smakrikt och smörigt som balanseras upp av en frisk ton på slutet. Bra köp för det priset.

Bestheim Crémant d'Alsace Brut (7714), Alsace, Frankrike, 91 kr
Lite bubbel gör det ännu festligare. Denna crémant är inte alls dum för sitt pris. Fruktig och fin med trevliga äppel- och grapetoner samt även en viss brödighet.

Skål!