Syrahdruvans viner, och då gärna om dess ursprung är Rhônedalen i Frankrike, är perfekta till höstens maträtter. Vinerna smakar av mörk frukt, gärna lite sött som av björnbär eller hallon och kryddan kan var allt från kryddgröna Medelhavsörter till vit- och svartpepparnoter alternativt inslag av mynta om ursprunget är Australien. Fatkaraktär och animalisk touch stärker upp aromprofilen.
Systembolaget kallar septembervinerna för höstviner. Självklar blir anledningen då den övervägande delen av de nya röda viner är av sorten shiraz eller som i Frankrike, syrah. Att druvans arom och smakp ”anpassar sig” tillsitt ursprung och över världsdelar ger bara ytterligare ett mervärde. Precis som att nyanserna ger skillnaderna som profilerar vinerna. Idag listar jag shiraz, imorgon kommer syrah-referatet.
Santa Ana Reserve Shiraz 2008 (94375), Argentina, 72 kronor
Blåviolett. Bär. Örtgröna kryddnoter. Vardagsvin. Violkryddig, okomplicerad. Fungerar fint i vardag.
Betyg: 3
Tamburlaine Shiraz 2008 (94403), Australien, 97 kronor
Rödblå. Kakao, körsbär, gummi. Bättre vin. Hög alkoholhalt. Kaffe dominerar. Helt okej men inte mer.
Betyg: 3
Alto Shiraz 2008 (94400), Sydafrika, 139 kronor.
Blåröd. Bärig, lätt rökig. Bättre vin. Trevlig utan stora egoutvikningar eller andra lustiga smaknoter. Okej, "normal" typicitet druva och ursprung land.
Betyg: 3
Hamelin Bay Five Ashes Vineyard Shiraz 2008 (94402), Australien, 149 kronor
Rödblå, tät. Mörk frukt. Bättre vin. Sammetslen textur förför. Mjuk, balanserad. Läcker!
Betyg: 4
Kaesler Stonehorse Shiraz 2008 (94511), Australien, 239 kronor
Rödblå. Örtkryddig, gröna inslag. Kvalitetsvin. Gröna inslag förtar ultimat balans. Inte okej för vin på denna nivå.
Betyg: 2