Laddar annons
Vinnyheter 2 mars på Systembolaget - recension och tabell
1 Mar, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinnyheter 2 mars på Systembolaget - recension och tabell

Vinnyheter TS 2 mars är en lansering med högt medelvärde kryddat med riktiga toppar och viner av världsklass.

Vinnyheter TS 2 mars | ”Guldflaskan” för lanseringens bästa vin går denna gång, precis som förra släppet, till Barbaresco men denna vecka till producenten Olek Bondonio. Medan Katharina Wechsler från Rheinhessen och Riojafavoriten Roda I får dela på Vinbankens utmärkelse för ”mest prisvärda vin”.

Se fram emot en lansering med många intressanta viner av hög medelkvalité och några stjärnor.

Champagne och mousserande vin

1. Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Brut NV (93234), Loire, EKO, 149 kr

Moget med päron, melon, gula äpplen, bivax och persikor. I den rustika eftersmaken märks kalk, grapefrukt och mineraler. Ytterligare ett välgjort mousserande vin som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Prova till bröd stekt i olivolja med smakrik fårost eller getost. Finns det tillgång till några honungsinlagda pistagenötter blir det pricken över i. Ett obeprövat alternativ är Pad Thai med räkor eller kyckling. Den oljiga strukturen i vinet borde fånga hettan i maten på ett bra och spännande sätt.

2. Pertois-Moriset Cuvée CH 2012 (93304), Champagne, 396 kr

Elegant och stramt med gröna äpplen, vita persikor, citrus och nybakt bröd. Eftersmaken är välbalanserad och stram med kalk, grapefrukt, mineral och elegant sälta. Snyggt! Etiketten talar om för oss att vi får en, för Champagnehuset CH, specialbuteljerad Blanc de Blancs från grand cru vingårdar och dessutom från den utmärkta årgången 2012. Spring och hämta och köp ostron och/eller några andra skaldjur på vägen.

Frankrike vita viner

3. Robert Goulley Bourgogne Chardonnay 2019 (95181) 179 kr

Elegant doft med vita blommor, physalis, gråpäron, bivax och mandlar. Snyggt balanserad smak med citrus, mineral och sälta. En stram, riktigt bra Bourgogne blanc i chablislik skrud.

4. Tardieu-Laurent Vacqueyras Blanc Organic 2019 (92032) 269 kr

Ett ungt aromatiskt vin med gula äpplen, gråpäron, melon och mandlar. Stor och häftig smak med lite oljigt rund struktur, fat, grapefrukt och paranötter. Servera till crabcakes med tartarsås och en smakrik sallad.

5. Arbois Vin Jaune Domaine Maire & Fils 2013 (95492), Jura, 469 kr

Stor doft med torkad frukt mandlar, äpplen, torkad svamp, mineral och sälta. Eftersmaken är lång med en lätt nötighet och en lite oxiderad ton.

Vin jaune är gjort på druvan savagnin och är ett speciellt vin som nog inte faller alla i smaken. Det är smakmässigt en avlägsen släkting till torr sherry, där likheten härhör från hur vinet utvecklas under en jästhinna. Det har rykte om sig att kunna lagras i årtionden vilket jag tycker man ska vara lite försiktig med – vissa är extremt lagringsdugliga andra ska drickas inom 12 år från årgången. Precis som med torr sherry är detta ett typexempel på ett vin som kan bli enastående med rätt mat, men i fel sällskap kan det falla ganska platt. Prova till en krämig murkelsoppa eller till en mogen comté eller varför inte båda dessa.

Vinnyheter TS 2 mars - Tyskland vita viner

6. Katharina Wechsler Riesling Trocken 2019 (93268), Rheinhessen, 158 kr

Varm, mogen frukt med gröna äpplen vita persikor och saltvattenstänkta våta stenar. Supersnygg eftersmak med klingande rena syror, bra balans, kalk, mineral och längd. Perfekt svarvad kombination av mogen frukt och syra. Jag trodde inte att det var möjligt men Wechsler har växlat upp. Dessa flaskor kommer flyga av hyllorna.

7. Horst Sauer Am Lumpen 1655 Silvaner GG 2019 (93270), Franken, 349 kr

Ungt och stramt med citrus, gula äpplen, päron och vita persikor. Initialt stramt men vecklar ut sig i eftersmaken som bjuder på lime, skaltoner, grapefrukt, kalk, mineral, bra syra och bra längd.

GG är en förkortning av (oreglerade) beteckningen Grosses Gewächs, införd av VDP, en sammanslutning av kvalitetsvinodlare, som på egen hand infört beteckningen Grosses Gewächs för högkvalitativa torra viner, från ett av de VDP-klassificerade vingårdslägena som betecknats Erste Lage.
GG är en vingård som ligger i något av de elva vinregionerna, tillverkaren är medlem i VDP, eller om vingården ligger i Mosel och tillverkaren är medlem i Bernkasteler Ring. Krångligt - ja det kan man lugnt säga.

Vitt vin Italien

8. Matteo Correggia Roero Arneis 2019 (95537) 149 kr

Stramt och friskt med gula äpplen, citrus och vita blommor. Eftersmaken är elegant och uppbackat av mineral och snygg sälta. Detta till en skaldjursrisotto eller ångande, nykokta musslor ger vårkänslor.

Frankrike rött vin

9. P & C Breton Bourgeuil Trinch 2019 (93280), Loire, EKO, 179 kr

Varm, mogen snygg frukt, med viol, svarta vinbär, björnbär, örter, paprika och svartpeppar. Kryddig, lång eftersmak med bra längd torra tanniner och elegant syra. Låt detta vila något år.

10. Arbois Trousseau Vignes aux Anes 2019 (95496), Domaine Maire & Fils, 169 kr

Varm, snyggt mogen frukt med hallon, jordgubbar, körsbär, persika, fat och örter. Bra, lång eftersmak med medelfyllig lite beaujolaislik frukt med en lätt kolaton. Inte ett vin för alla men spännande och komplexa smaker.

11. Château Thivin Gamay Noir "Vignes d'Ecussol" 2018 (95207), EKO, Beaujolais 179 kr

Moget,varm frukt med blåbär, vildhallon, plommon, örter och kryddor. Lång medelfyllig eftersmak med engelsk lakrits och mörka körsbärssyror.

Italien Piemonte rött vin

12. Giacomo Grimaldi Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore 2018 (93253), 189 kr

Varm, mogen traditionellt gjord nebbiolo med plommon, örter gamla fat, och mörka körsbär. Bra, lång eftersmak med lakrits, viol, bra balans och bra längd. Servera till melanzane alla parmigiana med mycket örter som timjan och oregano.

13. G.D.Vajra Barolo Coste di Rose 2016 (93440), 499 kr

Stram, lite återhållen med rosor, vildhallon, plommon, örter, kryddor, eukalyptus och balsamvinäger. Djup, lång och extraktrik eftersmak med mörka körsbär och bra syror.

14. Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2015 (93441), 599 kr

Fyllig, mogen, varm och koncentrerad nebbiolo med vildhallon, engelsk lakrits, örter och balsamvinäger. Stor, lång eftersmak med vibrerande energi och underbar balans som packas ihop av mörk choklad. Hatten av!

15. Nervi Conterno Gattinara 2017 (95575), 499 kr

Mogen nebbiolo i traditionell tappning med gamla fat, läder, tobak, kanel och örter. Bra koncentrerad eftersmak med slån, mörka körsbär och fat. Servera till en ugnsbakad kyckling med polenta och reducerad tomatsås.

Italien rött vin - region Emilia

16. La Stoppa Trebbiolo Rosso 2019 (93444), Emilia, EKO 185 kr

Fruktigt och bärigt med viol, plommon, vildhallon och varma örter. Bra, ung, frisk eftersmak med supermogen frukt och syrliga körsbär. Ett vin som kräver mat för att trivas: charkuterier ostar men också klockrent till pizza.

Spanien rött vin

17. Roda I 2011 (95136), Rioja, 299 kr

Varmt, mogen frukt med mörka körsbär, plommon, balsamvinäger, ny, lite rökt ek med tjära och tobak. Riktigt bra lång eftersmak med struktur, rikt mogen frukt, mörk choklad och kaffe. Fortfarande ungdomligt koncentrerat – en riktigt bra Roda I. Servera till en smörststekt viltfilé med polenta och svampsås.

18. Pujanza Valdepoleo 2018 (92215), Rioja, 199 kr

Mogen, tät frukt med björnbär, mörka körsbär, salvia och lavendel. Lång, medelfyllig eftersmak med viol, choklad och slånbär. Når inte riktigt samma nivå som årgången 2017 som lanserades i höstas men fortfarande ett bra exempel på en modern Rioja från vingårdar på hög höjd.

19. Protos 27 2017 (95111), Ribera del Duero, 229 kr

Stor doft med björnbär, svarta vinbär, mandlar, kaffe, örter och fat. I eftersmaken finns mörka körsbär, choklad och kaffe. Utan att ge avkall på koncentration har Protos skapat en något elegantare variant av ursprungsvinet. Den annars tydliga och mer rökiga amerikanska eken är här ersatt av mer elegant fransk ek och vinet blir inte fullt så rustikt som originalversionen.

LÄS GÄRNA: Protos - Bodega som satte Ribera del Duero på kartan

20. Tilenus Riserva 2015 (92326), Bierzo, 198 kr

Varm mogen frukt med jordgubbar, nypon, nougat, rökta charkuterier och fat. Bra eftersmak med vildhallon, mörka körsbär, kakao och lite sälta. Sälta. Drick detta pinot noirlika vin i stor bourgognekupa.

Chile rött vin

21. Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2018 (93235), Cachapoa, 179 kr

Koncentrerad och fruktig med svarta vinbär, björnbär, blåbär, kaffe, lakrits och nya, rostade fat. Fyllig eftersmak med kryddor, örter och mörka körsbärssyror.

22. Lapostolle Clos Apalta 2017 (95483), Colchagua, 1 259 kr

Djupt mogen, fyllig, mörk frukt med svarta vinbär, björnbär, vildhallon och nya fat. Lång smak med kaffe, tobak, lakrits, choklad och en elegant tanninstruktur.

Nästan hälften av druvsammansättningen består av den gamla bordeauxdruvan carmenere som hör till en av de mer odlade druvorna i Chile. I Lapostolles Apalta visar carmenere vad den kan åstadkomma när allt faller på plats. Ett riktigt bra vin som kräver rejäl luftning för att bjuda på sig, och ett av de bästa carmenerebaserade viner jag provat.

Australien och Sydafrika rött vin

23. Paracombe Cabernet Franc 2017 (92236), Adelaide Hills, 199 kr

Nässlor, gräs, örter, plommon och selleri bråkar om platsen i glaset. I eftersmaken finns choklad, tjära och fat. Även om det finns bra mognadstoner kommer jag inte riktigt förbi örtigheten i det här vinet.

24. Darling Cinsault 2018 (93227), Natte Valleij, 199 kr

Medelfyllig, varm och mogen frukt med plommon, hallon, körsbär, kryddor och bivax. Bra eftersmak med, längd, extrakt och ett lingonsyrligt avslut.

Tabell

[drinklist id="92713"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar