Laddar annons
8 Jun, 2017

Ölnyheter på Systembolaget, juni 2017

ÖLNYHET. I juni lanseras det en hel del öl med blandade stilar och typer. Flera passar bra som sommar-öl!

Vi kan märka av en ihållande trend med de svenska hantverksbryggerierna som syns alltmer frekvent på Systembolagets hyllor.

Generellt tycker jag att det finns mycket gott att välja på som också fungerar bra ihop med sommarmaten. Prova gärna någon eller varför inte, flera öl till mina mattips.

Alkoholfri öl

BETYG TVÅ MYNT
 • Kronenbourg 1664 Blanc Non-Alco (11920)

  Kronenbourg/Frankrike/0,5%/10.90 kr för 250 ml
  För mig känns inte det här som ett öl. Det är en sötma som slår igenom med en lätt maltig ton med en karaktär av persikojuice. Mat med hetta matchar det här ölet bra eftersom det finns sötma i drycken.


BETYG FEM MYNT
 • Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils (1901)

  Einbecker Brauhaus/Tyskland/0,5%/11.90 kr för 330 ml
  Den här känns som en ”riktig” öl med bra balans mellan beska, halm och frukt. Det är helt klart en av de bästa alkoholfria ölsorterna på Systembolaget. Jag tycker att ölet passar bra till fisk- och skaldjur samt sallader.


TOPPLISTA - ny öl i juni 2017

BETYG TRE MYNT
 • Eriksberg Juvel Pilsner (1576)

  Carlsberg/Sverige/4,5%/13.10 kr för 330 ml
  Det här är en relativt neutral pilsner i tysk stil med en doft som har en lätt frisk nötighet och smaken är neutral med mineraler, citrus och en liten beska i slutet. Ölet passar bra att ta som en aperitif innan maten.
 • Kasztelan Jasne Pelne (1402)

  Carlsberg Supply Company/Polen/5,7%/12.10 kr för 330 ml
  En lätt Pale lager med en sötaktig ton i doften som går över i mogna citrusfrukter. Smaken är lätt och torr med mogna aprikoser samt en torr och aningen besk i slutet. En slutbedömning från mig är att ölet är en bra törstsläckare.
 • Ichnusa (1407)

  Heineken Italia/Italien/4,7%/15.10 kr för 330 ml
  En ljus lager från Sardinien med en liten smak. Doften är ren med malt och en viss ton av jäst. Smaken är lätt, fräsch med citrusfrukter som försvann snabbt. Det här ölet passar bra till färska räkor med pressad citron.
 • Karmeliten Hefe-Weizen (1456)

  Karmeliten Brauerei Karl Sturm/Tyskland/5%/19.90 kr för 330 ml
  En weissbier (veteöl) som är som den ska, men känns lite tråkig i sin neutralitet. Doften är ren och relativt stor med en fruktig ton av halm. Smaken är medelfyllig med torkad frukt och halm i en rund avslutning. Ölet passar att dricka som det är eller till det sydtyska köket (sauerkraut och kött).
 • Badger First Call (1616)

  Hall & Woodhouse/Storbritannien/4%/23.50 kr för 500 ml
  Den här alen kommer från ett lantligt bryggeri som startade redan 1777 på landsbygden i England. Doften har en mustig karamellig ton med apelsinskal. Smaken är relativt fyllig med nötighet och en ihållande beska som kommer smygande i eftersmaken. Prova gärna det här ölet till en grillad fläskkarré som har legat i marinad med en hemmagjord potatissallad.
 • La Choulette Ambrée (1293)

  Brasserie La Choulette/Frankrike/8%/56.30 kr för 750 ml
  Det här är en annorlunda ale med en doft av kola, choklad och mörk malt. Smaken är medelfyllig med söt frukt, kaffe-chokladtoner, rostad malt samt en mjuk beska. Jag skulle vilja avnjuta det här ölet i en stor rund kupa med en bit mörk choklad.
 • Omnipollo Noa Pecan Mudcake Stout (1427)

  Omnipollo/Sverige/11%/50.30 kr för 330 ml
  En kul stout med en stor ton av cocosnöt och sirap i doften. Smaken är smakrik och fyllig med cocos, choklad i en besk eftersmak. Det känns som man har druckit en hel dessert och behöver absolut inte ha något som matchar till.


BETYG FYRA MYNT
 • Lycke Pilsner (1496) Sverige

  Lycke Bryggeri/Sverige/5%/20.10 kr för 330 ml
  Den här pilsnern med tysk stil har det unga bryggeriet i Mölnlycke lyckats med. Ölet har en medelstor doft med en knäckighet, humle samt citrus. Smaken är lätt och frisk med en somrig fruktighet i bra balans.
 • Peroni Nastro Azzurro, Italien

  Birra Peroni/Italien/5,1%/16.10 kr för 330 ml
  Ölet är lättsamt och slinker ner lätt i gommen. Doften är ren och mjuk med en neutral ton samt viss brödighet. Smaken är lätt med viss citruston som känns som en riktig törstsläckare.
 • Brew Scout The Wheat (1452)

  Brewmarket Nordic/USA/5,2%/26.10 kr för 355 ml
  Ett veteöl med amerikansk touch där man kan känna mycket tropiska frukter i en mjuk stil. Doften har en ren och fruktig stil med ananas, melon och papaya. Smaken är medelfyllig och mjuk med en tydlig fruktighet med viss beska i eftersmaken. Drick det här ölet tillsammans med en grönsallad med rökt skinka eller korv samt någon tropisk frukt.
 • Rådanäs Ekologiska Pale Ale (1417)

  Rådanäs Bryggeri AB/Sverige/5,1%/25.10 kr för 330 ml
  Ett hantverksöl från Rådanäs som är tillverkat som en amerikansk Pale Ale i egen stil. Doften är stor med blommor, citrus, grapefrukt och malt. Smaken är fyllig och smakrik med mogna citrusfrukter, aromatisk humle och en ihållande beska. Ölet passar mycket bra att servera till en buffé med rökt och gravad fisk samt kallskuret kött i olika former och smaker.
 • Poppels West Coast IPA (1489)

  Poppels Bryggeri/Sverige/6,5%/25.10 kr för 330 ml
  Ännu ett fantastisk öl som är tillverkat av bryggmästaren Daniel från bryggeriet Poppels i Jonsered utanför Göteborg. Det här är en Indian Pale Ale som har en stor doft av citrus, ananas och halm i bakgrunden. Smaken är medelfyllig med citrus, ananas och torkat gräs samt en tydlig beska. Kombinera gärna ölet med en smaktallrik med korv, skinka och ost.


BETYG FEM MYNT
 • Favorit Svijetlo Pivo (1492)

  Istarska Pivovara/Kroatien/5%/13.60 kr för 330 ml
  Ett välgjort öl som är prisvärt med en balanserad smak. Doften har mycket halm med mineraler och smaken är rik av malt där beskan framträder i slutet på ett bra sätt. Riktigt vällagad husmanskost passar bäst att äta till ölet.


Skribent: Ann Svensson