Laddar annons
Sommaröl 2017
17 Jul, 2017

Sommaröl 2017

SOMMARÖL. Vi är precis i mitten av den svenska sommaren 2017. I skrivandes och smakandes stund har jag valt ut sex olika brygder som passar för sommarmat och även som törstsläckare i sommarvärmen.

Oftast är det en vanlig lager eller pils som passar varmare väder bäst. Om man vill prova något mer annorlunda är det weissbier (veteöl) som ger en lätt, rund och en aning syrlig smak. Eller varför inte prova på en smaksatt lambic från Beligen med äppelsmak.

Vad är lambic?

En lambic är en spontanjäst belgisk öl som ofta har en utmärkande syrlig smak. En spontanjäsning kan pågå under lång tid och även om processen kan ske i faser och olika steg räknas ölet ha en enda jäsning. Inte ovanligt, när i Belgien, är att smaksätta en lambic med frukt eller bär. Det för att ge ölet (den sura smaken) en mer balanserad karaktär kan man tro och för alla som inte orkar vänta de år det tar för en lambic att "mogna".

Läs gärna Niklas Jörgensens utmärkta artikel om öl från Belgien, "trappist, lambic och munköl"

SOMMARÖL 2017

BETYG FEM MYNT
 • Zeunerts Höga Kusten (1439)

  Zeunerts Bryggeri/Sollefteå, Sverige/5,3%/16 kr för 500 ml

  Det här ölet är en blandning mellan en lager och en ale som också gör att den passar många människors smakregister. Den har rundheten från alen och syran från lagern.

  Ölet har en rund, något knäckig ton med sirap och ett söt-fruktigt inslag av mango och torkade aprikoser. Det perfekta ölet att servera till en grillbuffé där både kött, fågel och fisk finns.


BETYG FYRA MYNT • Dala Bryggeri Ljus Lager (89655). Ekologisk

  Dala Bryggeri/Rättvik, Dalarna/5,2%/16.80 kr för 330 ml

  Den här välgjorda dalalagern har en brödig ton med bra beska i eftersmaken som sitter kvar länge i munnen. Ölet passar den ”stora massan” i sin karaktär. Ett bra öl som passar till kött, fisk, skaldjur och gärna till sallader.
 • Jämtlands Bärnsten (1307)

  Jämtlands Bryggeri/Jämtland, Sverige/5%/19.90 kr för 330 ml

  Man ser med ögat att ölet är gott! Färgen är glimrande som en orangefärgad bärnsten som lyser. Doften är rik av torkade frukter och en liten bakomliggande knäckighet. Smaken är fyllig och rund med en smakrik ton av tropiska frukter och en beska som kommer smygande och sitter kvar länge i munnen. Ölet passar att servera till grillade rätter som revbenspjäll med coleslaw och barbequesås.
 • Wisby Weisse (1459)

  Gotlands Bryggeri/Visby, Sverige/5,2%/27.50 kr för 500 ml

  Gotlands bryggeri visar verkligen vad de kan med den här veteölen.

  Ölet är runt och finstämt med citrusfrukter i en balanserad smak. Det är ett lättdrucket öl som passar perfekt till skaldjur, där man känner sältan som går bra ihop med det fruktiga i ölet.


BETYG TRE MYNT • Melleruds Utmärkta Pilsner (1253). Ekologisk

  Melleruds Bryggeri/Mellerud, Dalsland, Sverige/4,5%/13.90 kr för 330 ml

  Ölet är mjukt och behagligt med en balanserad beska samt toner av citrusfrukter. Det är ett populärt öl som är relativt neutralt vilket passar bra att dricka som det är utan någon speciell anrättning.
 • Lindemans Apple (83001)

  Brasserie Lindeman/Belgien/4%/19.90 kr för 250 ml

  Vad kan inte vara fräschare på sommaren än en lambic som är smaksatt med gröna äpplen. Doften är stor med en utpräglad ton av syrliga gröna äpplen samt kanel. Smaken är halvtorr med en söt-fruktig ton av äpplen samt en bra syra. Det här ölet är godast att dricka som en aperitif eller som törstsläckare en varm sommardag.


Nyfiken på vilka sommaröl vi rekommenderade tidigare år (Oops, tänk på att priser ej stämmer längre!)
Sommaröl 2016
Sommaröl 2015

Skribent: Ann Svensson