ÖLNYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET. December bjuder inte bara på en uppsjö av julöl – även Systemets ordinarie sortiment översvämmas (vilket verkar ligga i tiden, eller hur Gorm och Helga?) av nya öl.
I tisdags (1 december) lanserades ett dussin öl för långtidsförsäljning och i fredags (4 december) tog ytterligare 18 öl i små partier hyllorna med storm. Det är bland dessa 18 tillfälliga nyheter som godbitarna finns.
Ny öl på Systembolaget
5 POÄNG
Valsviken Vinterporter 2015 (11383)
Nynäshamns Ångbryggeri, 43 kr för 250 ml
Porter
Härlig men ung årgångsporter, inte olik bryggeriets egen mörka ale Mysingen Midvinterbrygd, fast upphöjt till tre. Mer av allt, inklusive alkohol (+9%). Dyrt men värt att prova. Sparas tills tyst det är i huset och bara tipptappstämningen och du själv är vaken. Hoppas det finns fler flaskor på lager, än Systemets 7 200 inköpta. (4 dec)
Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout 2015 (11893)
Sierra Nevada Brewing, U SA, 46,90 kr för 355 ml
Ale
Fullpackad med bitterljuvt extra allt. Bitter svärta från choklad och kaffe, ljuv sötma från vört som inte omvandlats till alkohol utan stannat kvar som flytande brända mandlar. Med 10,2% ABV inser vi att man inte snålat med malten. (4 dec)
Corsendonk Christmas Ale (11554)
Brouwerij Corsendonk, Belgien, 84,90 kr för 750 ml
Klassiker som saknades i årets julölsrapsodi, så här är ett evangelium för alla er som lackade ur: var hälsad, du detta gudagoda julöl! Kommer nu på 75-centiliters, tre gånger så mycket öl som i den traditionella lilla flaskan.
Lika skummande, lika mycket melass-sötma och lika mycket djup malt. Ett guldöl, med ett stänk av rökelse fast utan myrra. (4 dec)
St Bernardus Christmas Ale (11641)
Brouwerij St Bernard, Belgien, 71 kr för 750 ml
Kultbryggeri som aldrig sviker sina beundrare. Om man bara har tålamod att vänta ut den massiva skumkronan (man kan ju alltid måla om i köket medan den sjunker undan), undfägnas man häftig maltighet, en smula bränt socker, torkad och färsk frukt, samt en kryddbukett. Beskan är försumbar. (4 dec)
4 POÄNG
Avec Les Bons Voeux (11200)
Brasserie Dupont, Belgien, 50 kr för 375 ml
Ale
En Abbey Tripel, typisk belgisk stil, skönt maltig med liten citrusbeska. Snart är musslorna på topp och då passar det här ölet lysande till en moules frites: en stor casserole med vin- och gräddkokta blåmusslor, lök och persilja. Och så handskurna pommes, förstås. Högtidsstund. (4 dec)
To Øl Snowball Saison (11640)
De Proef, Belgien, 84 kr för 750 ml
Ale
Fullt begriplig öl, à la dubbel-IPA. Torr och utjäst, med fruktighet, balans och tilltagen humlebeska. Saison kan vara missvisande för den som går strikt efter ölboken. En saisonöl är i denna bok per definition återhållen i alkoholen – men det är inte fallet här. Åtta mäktiga procent attackerar visserligen gom och strupe, men blir aldrig våldsamma. (4 dec)
25 Dodici (11491)
Birra del Borgo, Italien, 39,90 kr för 330 ml
Ale
Ett efterrättsöl – varför inte prova till italiensk panettone, om sådan julkaka gives i ert hem? De cassataliknanade tonerna i ölet kommer av bittert apelsinskal och där är den enda beskan vi hittar i brygden. 9,5% alkohol gör ölet en smula Vin Santo-likt. Eller snarare Birra Santa-likt. Namnet 25 Dodici syftar på Juldagen – 25:e i 12:e – och tanken är att man ska bjuda Tomten på en bärs (italienarna firar ju som bekant julen en dag för sent). (4 dec)
Old Tom (1608)
Frederic Robinson, Skottland, 25,90 kr för 330 ml
Ale
Pampig, brittisk ale med feta toner av smörkola och fudge. Ölet uppkallat efter den gamla bryggerikatten Tom, och det känns som om man hamnat i musikalen Cats. En så kallad winter warmer, dessutom av hög karat och styrka (8,5%). (1 dec)
Betty's Bitter (11211)
Designbrew, Sverige, 22,80 kr för 330 ml
Brown ale
Betty’s Bitter är, gissar jag, en parafras på ramsan Betty Botter – och Designbrews bästa bidrag av tre, till månadens lanseringar. Burdus, besk, bitsk, bitter utan alltför mycket alkohol. Sitter som en besk smäck med bra eftersmak. (1 dec)
Traquair House Ale (11252)
Traquair House, Skottland, 26,90 kr för 330 ml
Ale
Ett öl för Braveheart-diggare och övriga frihetstörstande. Bryggeriets ägare, lord Stuart, är ättling i rakt nedstigande led till Mary Stuart, Queen of Scots.
Gräddig, tuggig, toffee-ale, av den vänligt, skotskt, inställsamma sorten. Ett sitta-framför-brasan-öl. Omöjligt att inte tycka väldigt mycket om. (1 dec)
3 POÄNG
Samichlaus Classic 2015 (11787)
Eggenberger, Österrike, 41,80 kr för 330 ml
Mörk lager
Gott, fylligt, spetsigt, alkoholstinnt och med en viskositet som helsyntetisk motorolja. Samichlaus har givetvis sin stabila fan club, som gillar de 14 procenten alkohol, vilket får brygden att inta en ställning som ölets pedro ximenez. Övriga, utanför supporterklubben, är nog svåra att övertyga om ölets storhet. Aficionados lagrar, gärna i flera år. (4 dec)
Kinn Tomasmesse (11918)
Kinn, Norge, 34,90 kr för 330 ml
Ale
Smutsbrun, sirapströg vört från ett av Norges högst hålla bryggerier (i kustbandet mellan Bergen och Ålesund). Sötma, fyllighet och alkohol dominerar totalt över beskan. Mer smutt- än klunkvänligt. Kaffe på maten behövs inte, med eftersmaken av det här ölet kvar i gommen. (4 dec)
Dugges SÖ30! (11420)
Dugges Ale & Porterbryggeri, Härryda, 24,70 kr för 330 ml
Ale
IPA i amerikansk stil, med amerikansk humle, alltså med tydliga citrustoner och schysst humlebett. Enkelt att förstå sig på, lång eftersmak, två öl räcker lätt en hel halvlek. Men SÖ? Hommage till Skolöverstyrelsen? Inte riktigt. Ölet är bryggt till Svenska Ölfrämjandets 30-årsjubileum, därav det något krypiska namnet. (4 dec)
Nils Oscar Winter Edition 2015 (11529)
Nils Oscar, Nyköping, 48,40 kr för 500 ml
ale 2015
Årlig utgåva, som är en krona billigare än i fjol, beroende på en halv procents lägre alkoholhalt. Ergo lägre skatt. Hygglig, tät så kallad winter warmer, med kakao och kaffetoner. (4 dec)
Dugges Black Currant (11535)
Dugges, Härryda, 27,90 kr för 330 ml
Suröl
Den växande familjen fruktiga, syrliga gueuze/lambicliknande öl från Härryda får ett tillskott som smakar svartavinbär. Och faktiskt – det här är surt. Bryggt med mjölksyrabakterier i stället för traditionell jäst. Bra för magen? (1 dec)
La Moneuse Special Winter Ale (11536)
Brasserie De Blaugies, Belgien, 74 kr för 750 ml
Stor maltighet och spetsig syrlighet, gränsande till surbomb. Beskan sitter, på belgiskt vis, i bakre ledet. Jästsedimentet som följt med i flaskan är charmigt och ger en känsla av ”äkta”. De Blaugies är ett pyttelitet familjebryggeri (mamma-pappa-barn) i Valloniet, någon minuts promenad från Frankrike. Detta skrivet för att ganska många hellre gynnar det småskaliga, än stora ölfabriker. (4 dec)
VanderGhinste Oud Bruin (1601)
Brouwerij Omer Vander Ghinste, Belgien, 21 kr för 250 ml
Specialöl
Svåremotståndlig etikett, tecknad som en kliché à la ”Harry Friberg bjuder tipsare på öl på Fåfängan”. Ett måste-ha för Stieg Trenterfans, alltså. Andra får nöja sig med ett mera intressant än gott öl, ekfatslagrat, sötsurt utan beska, lite lösgodiskänsla. När de 25 centiliterna är uppdruckna har de flesta redan tröttnat. Bonusinfo: Oud Bruin – gammalt brunt – är en belgisk specialitet, där man blandar den sura gamla brygden med fräsch ale. (1 dec)
Harvey's Christmas Ale (11478)
Harvey & Son, England, 32,80 kr för 275 ml
Barley wine
Inte för de törstiga, snarare för de smuttiga. Toner av tuggig gräddkola och hasselnötter (what we in Sweden call knäck). Klart markerad beska, vilket är ganska obrittiskt. (4 dec)
New York Lager (11416)
Nørrebro Bryghus, Danmark, 18,90 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Ljus lager
Inte så tokigt från Köpenhamns hipstertäta stadsdel Nørrebro. Brygghuset där gör öl, begriplig för alla och attraherar lokala publiken. Bra mycket mera kropp och humlebeska (amerikansk Cascade är använd) än en almindelig Carlsberg Hof. (1 dec)
Hope for Hopf (1423)
Gotlands Bryggeri, Sverige, 29,50 kr för 500 ml
Veteöl
Det är nåt skumt med det här ölet (som för övrigt inte skummar särskilt mycket). Hope for Hopf skulle kunna betyda hopp om humle (men varför det, beska FÅR gärna saknas i ett weissbier). Så kanske har det något med den österrikiske astronomen Eberhard Hopf att göra? Långsökt. Nåväl, när ölet lanseras på Systemet byter det plötsligt namn till Wisby Hopfenwisser Weisse. Märkligt. Vad är en Hopfenwisser? Vet ej. Hopfen weisse är däremot ett välhumlat veteöl, och visst – det här är ölet har en rund humlebeska, som gör det lite intressant. (1 dec)
Très Belle Chic (11218)
Designbrew, Sverige, 29,90 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Ale
Bryggt som en belgisk tripel, det vill säga med plenty ljus malt och lite humle. En jäst som ger fruktighet, drag av citrus och örter förstärker intrycket av belgare. En fläsklägg till det här skulle ingen klaga över. (1 dec)
Platan Granát (1554)
Pivovary Lobkowicz, Tjeckien, 19,90 kr för 500 ml
Ljus lager
Ordinär, typisk tjeckisk lager, med hygglig maltkropp och hyfsad beska. Ett fläsklägg, surkål och knödelöl från den lilla böhmiska staden Protivín. Låter som ett kosttillskott (och kanske är det också, fast mera kolhydrat än protein). Nåväl, det här är så mycket bättre än de båda andra osttjeckiska lagernyheterna. (1 dec)
2 POÄNG
Innis & Gunn Espresso Barleywine Limited Edition (11549)
Innis & Gunn, Skottland, 29,90 kr för 330 ml
Ale
OK, ölet är lite vinöst som ett starkt (här 8,4%) barley wine alltid är, men har ett starkt Innis & Gunn-sound i resonanslådan. Efter den lite märkliga tonen av hölada i näsan, kommer generöst med scotch toffee och en misch-masch av vanilj och bränt socker efterpå. Espresso? Inte av det goda slaget som min maskin levererar. (4 dec)
Mikkeller Spontanfruitsalad (11429)
”Internationellt märke”, 149 kr för 750 ml
Lambic
Jag har full respekt för danske fantombryggaren Mikkel, men köper inte vad som helst. Den här sura, spontanjästa brygden (gjord på beställning till den svenska importörens, Brill, 20-årsjubileum) är nog ganska svår för den breda massan, även när ölet kommit i balans. Bör nog lagras till … tja, 30-årsjubileet. Fruktsalladen består för övrigt av päron, äpplen, apelsiner, bananer, vindruvor och jordgubbar. (4 dec)
Alter Valter Altbier (11204)
Designbrew, Sverige, 19,90 kr för 330 ml
Ale
Altbier är tyskarnas ale, och dess huvudstad är Düsseldorf. Det här ölet, bryggt på Gamla Slottskällan i Uppsala, går i ungefär den stilen. Inte mycket studs, men en helt okej törstsläckare, något kryddig. Roligt namn (finns gamle Valter?), men det räcker ju inte hela vägen. (1 dec)
Mathias Dahlgren Julbordet Ekologiskt (11404)
S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad, 120 kr för 4x330 ml
En låda öl med fyra stilar. God idé, men det kommer inte riktigt i mål. Tunn lager, hygglig pale ale, dark ale som är boxens bästa nummer. Och till dessert en gles porter. Hade väntat mig mer av samtliga fyra. (4 dec)
Malheur Dark Brut (11221)
Malheur, Belgien, 145 kr för 750 ml
Ale
För att göra en irrelevant jämförelse: Det här kostar som ett vin från Sancerre och smakar inte alldeles olikt. Det vill säga om man häller lite chokladglögg i vinet. Fruktigt, syrligt, obalanserat, lite körsbär i liköraktigt (12% alkohol). Jobbigt att sälja in det här, till andra än redan frälsta. Övrig åsikt: Att byta namn på ett bryggeri och kalla det ”Misstag” … tja, jag vet inte om det är en kommersiell bull’s eye. (4 dec)
Ardwen Blanche (1682)
Ardwen, Frankrike, 54,90 kr för 750 ml
veteöl
Klent, lite lätt kemiskt witbier från Ardennerna (vilket hörs på namnet) – ett område inte många stannar i, förutsatt att ingen i bilen bara måste. Dyr, något kryddig av grape och kardemumma. Lättdrucket kan vara ett positivt ord att värka fram här. (1 dec)
Praga Lager (1587)
Pivovar Zubr, Tjeckien, 15,90 kr för 500 ml
Ljus lager
Ordinär, gränsande till trist, mährisk lager med hyfsad maltighet, återhållen humlebeska (den vanliga Saaz?) och lite för hög sötma. En biton av askfat tar ner lusten. (1 dec)
Litovel Classic (1544)
Litovel, Tjeckien, 10,90 kr för 330 ml
Ljus lager
Tjeckiskt? Verkligen? Ja, men liksom Praga från östra Mähren – och vi är nog mera vana vid lite fylligare böhmisk pilsner. Inga felsmaker i det här – men å, så glest. Inte rätt årstid för det här gräsklipparölet. (1 dec)
1 POÄNG
The Local Hops Fresh Hop Ale (11498)
Remmarlövs Gårdsbryggeri, Eslöv, 26,20 kr för 330 ml
”Local hops” gör att varningslampan börjar blinka. Klart funky, lite instängt à la gympasko kvarglömd under blöt handduk i skåp före höstlovet. Oerhört mycket mera intressant än gott. (4 dec)
Författare: Thomaz Grehn