Laddar annons
6 Feb, 2016

Ny god öl på Systembolaget & cider

NY ÖL FEBRUARI 2016. Årets första tre öllanseringar på Systembolaget är en orgie i bryggarglädje. Hög kvalité överlag, med flera fantastiska produkter. Några obegripligheter tar sig förstås också in på hyllorna, men ibland ska vi låta udda vara jämnt och ge plats även för det obskyra.

Men om ni köper de pepparstinna, dödskallemärkta garageölen från Nya Zeeland – kom inte och påstå att ni inte blev varnade!

Om Systembolagets inköpsstrategi

På slutet smyger vi in två härliga cidrar (jo, jag vet att cider är oräknebart och inte kan böjas i plural, men cidrar ligger bra i min gom). En torr på päron och en halvtorr på äpple, där päronvarianten vinner med en halv längd, tack vare sin större användbarhet. Att man inte kan jämföra äpplen med päron måste för övrigt vara en av världens dummaste förnumstigheter. Säg något som är mer jämförbart än just dessa båda, mycket likartade, frukter. Betydligt svårare, rentav hopplöst, vore det däremot att jämföra äpplen med till exempel cyklar.

Apropå de här båda cidrarna (sic!) förvånar det mig att Systembolaget köper in produkter som hör hemma på hyllorna i dagligvaruhandeln. Med sina 3,5 procent alkohol håller de samma styrka som folköl – och slikt säljs inte på Systemet. Däremot gör alkoholfritt öl, ”vin” och andra drycker det, vilket naturligtvis också är malplacerat på ett alkoholmonopol.

Lista ny ÖL på Systembolaget

5 och 19 februari samt några öl i tidigare nyhetssläpp, 22 januari

BETYG 5 MYNT




  1. Cabbages and Kings Imperial Oyster Stout (11573)

    Garage Project, Nya Zeeland, 94,40 kr för 750 ml
    Oyster Stout indikerar ostronvänligt öl, men den här pampen slår obönhörligt ihjäl de delikata molluskerna – om dessa inmundigas au naturelle. Men pocherade, gratinerade eller med en droppe Islaywhisky (rökig, of course) i skalet, blir det en annan femma. Då passar ölet perfekt.
    Kräver alltså smakrik mat.
    På egen hand är denna maffiga stout aningen för alkoholstickig och lite för burdus i all sin prakt. Är man stark som Bamse måste man som bekant vara snäll också. Men med 12 procent alkohol innanför uniformskavajen svassar det här ölet liksom omkring som en gammal överdekorerad sovjetisk general på balen efter partistämman.
    En helt annan fråga: ska vi verkligen skeppa hit öl från Nya Zeeland, alldenstund svenska bryggerier kan göra exakt likadana produkter? (19/2)




  2. Stone Enjoy After 07-04-16 Brett IPA (11001)

    Stone Brewery, USA, 139 kr för 750 ml
    Ett öl för fullvuxna. Totalt utjäst, inte ett spår av restsötma – bara malt, humle och jäst, som i detta fallet är vildjästen brettanomyces. Inte alldeles vanligt i ale, men det funkar. Det funkar alldeles förbannat bra.
    Namnet på ölet är emellertid lite förbryllande; 07-04-16 utläste vi först som 7 april, men insåg sedan att amerikaner (å, dessa amerikaner …) sätter månad före dag och så året på slutet i sin tideräkning. Alltså ska ölet njutas efter 4th of July. Svårt för en recensent som ska ge ett omdöme nu, ett halvår dessförinnan – men jag gissar att ölet blir ännu bättre efter 4 juli, då det samlat ihop sig, repeterat alla moves och leder paraden på nationaldagen till ackompanjemang av en mäktig Sousamarsch. Det här är ljusår från Budweiser, Miller och till och med Samuel Adams. (5/2)




  3. Sierra Nevada Celebration Fresh Hop Ale (11689)

    Sierra Nevada Brewing, Kalifornien, 31,50 kr för 355 ml
    Välbalanserad, fethumlig ale, som inte skriker högt, men heller inte viskar blygt. För älskare av amerikansk västkust-IPA är 31 spänn ett givet fynd. Mycket användbart till kraftig mat. Jag ser framför mig en Lumber Jack (inte nödvändigtvis Michael Palin), fläsklägg, surkål, kumminkrydda. Dricker hellre det här än en traditionell tysk Weissbier till min egen Schweinshaxe. (5/2)




  4. Founders Imperial Stout (11359)

    Founders Brewing, USA, 38,90 kr för 355 ml
    Extra allt. Måste vara fulla grävskopor av malt i de här mäskpannorna. Ger en chokladig tryffelton, kaffig mokkaton, lakritssälta och en fyllighet som kanske inte saknar motstycke, men som är väldigt ovanlig. Humlebeskan är också generös, men drunknar i all bränd, rostad chokladmalt. Njutes gärna till en ask Aladdin … höll jag på att skriva, innan jag kom på att Aladdin numera är totalkvaddad med en massa underliga smaker i nya styckbitar. Men till en kaka havssaltchoklad med minst 70% kakao blir ölet perfekt. 10,5% alkohol, om ni undrar. (19/2)


BETYG 4 MYNT




  1. Ring Your Mother 1832 XXXX Mild (11555)

    Buxton Brewery, England, 39,90 kr för 330 ml
    Imperial Mild Ale, bryggd på urgammalt recept från mitten av 1800-talet. Tuggig, stark och självklart komplex – ölet är ett samarbete med Oedipusbryggeriet i Belgien. Snarare drink- än matöl, med sina tydliga 9,5 volmprocent alkohol. Intressant randanmärkning: ölet importeras av Restaurang Vasagatan 50, Stockholm, med belgisk öl som specialité. En indikation på att konkurrensen på marknaden hårdnar ytterligare. Ska nu krogarna själva börja ge sig ut på planen och börja slåss med traditionella importörer om marknadsandelarna? Nåja, det blir en mellanhand mindre att mätta, vilket borde gynna konsumenterna, åtminstone kroggästerna. (19/2)




  2. Bow Tie Daddy (30845)

    Dugges, Härryda, 24,90 kr för 330 ml
    Den senaste flugan från Dugges är suröl på diverse bär. Bow Tie Daddy är ett slgas Berliner weisse. Det här KUNDE ha varit en cider eller ett syrligt lantvin med lite funky efterjäsning. Men det är gott. Dt är läskande. Det är förbaskat passande till Eisbein mit Sauerkraut. (1/2, säljs lokalt i västra Götaland)




  3. Spencer Trappist Ale (11819)

    Spencer Brewery, USA, 39,90 kr för 330 ml
    En riktig pösmunk. Ta det försiktigt när du öppnar flaskan, annars får du skum över hela bordet. Stilen är definitivt belgisk med drag av koriander, torkad frukt och citrus. Trappist-statusen är faktiskt inte gripen ur luften. I Spencer, Massachussets finns S:t Joseph’s Abbey, där trappistmunkar brygger den här alen, vars vinst delvis går till välgörenhet. Så att gynna USA:s enda trappistbryggeri kan vara att gynna en god sak. (22/1)




  4. 7 Fjell Walkendorff Amber (11594)

    7 Fjell Brewery, Norge, 34 kr för 330 ml
    Lätt grumlig, ärligt menad ale med stor smakrikedom. Engelska smörkoletoner blandat med rejäl ”Amerikabeska” blir ofta gott. Inte unikt, men helrätt. Ni som kan er norska geografi har listat ut att 7 Fjell kommer fra Bergen, staden vid de sju fjällen och bryggeriets ambition är att ”sätta Bergen på ölets världskarta”. Och bortsett från just den lite trötta floskeln, så varför inte? (22/1)


BETYG 3 MYNT




  1. 7 Fjell Lyderhorn Saison Noir (11596)

    7 Fjell Brewery, Norge, 36,90 kr för 330 ml
    Mörkare, tätare, något sötare och åtskilligt starkare än lillebror. Med 8,3% alkohol under skummet bryter 7 Fjell seden att ett saisonöl ska vara lätt. En ale på gränsen till stout, fast inte så fylligt. Men fina toner av pumpernickel och choklad. (22/1)




  2. Smörpundet Porter (11597)

    Nynäshamns Ångbryggeri, 28,80 kr för 250 ml
    Sörmlänningarna håller stånd med elegans som vapen mot muskulösa amerikaner. Smörpundet – en klippa ”stor som ett pund smör” – har gett ett träffande namn åt brygden som är smörkoladoftande, chokladsmakande och gräddigt inbjudande. En nätt liten dessertöl som smakar starkare än sina 5 procent alkohol. Välbyggt. (19/2)




  3. 2015 Baladin Nazionale (11637)

    Birrificio Baladin, Italien, 79,90 kr för 750 ml
    Italienska för nybörjare från ¬… Belgien? Typiskt belgisk stil, med syrlighet som en witbier, återhållen beska, moderat alkoholhalt (6,5%) och kryddning av koriander. Ni som druckit Tripel Karmeliet får här en hint om vad som väntar. Läskande sak som varken förargar eller får gomseglet att jubla. Strålande till moules frites. Men ska man koka musslorna i det här ölet blir det dyrt. (22/1)




  4. Solstice d’Hiver (11750)

    Brasserie Dieu du Ciel, Kanada, 44,90 kr för 341 ml
    Pretentiöst namn på bryggeriet, men ölet är varken gudomligt eller himmelskt. Däremot udda. Det smakar som en färdigpreparerad ubåt. För er som aldrig åkte skidor i Bagdastein på 70-talet: en ubåt är en shot Jägermeister som sänks i en Stiefel (stövel) Gösser lager. Alls inte otäckt, men den medicinala tonen och den tilltagna alkoholhalten (10,2%) gör att ölet vandrar nedför mångas Memory Lane, snarare än att vara en njutning för stunden. (5/2)




  5. S:t Eriks Belgian Stout (11921)

    S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad, 27,90 kr för 330 ml
    Salmiak redan i näsan – och rejält också. Gammalt folk minns de små orange-gröna tablettaskarna, med tunna, platta, rombformade salmiakpastiller i. SÅ smakar det här jästdrivna ölet. Knappast något för den eleganta middagen, men ett kul smuttöl framför På Spåret. (22/1)




  6. Belgisk Pale Ale (11563)

    Haandbryggeriet, Norge, 42,90 kr för 500 ml
    En belgisk/amerikansk crossover med syrlighet från EU och beska från US. Medelvägsöl som inte går att ogilla, men heller inget du hoppar högt av förtjusning inför. Tillverkas i Drammen och bryggarfolket lär ha hört vitsen ”bedre med en dram i timen enn en time i Drammen” till leda. Men den här ”drammen fra Drammen” håller alltså bra. (22/1)




  7. Modern Times Aurora (11538)

    Modern Times, Kalifornien, 35,90 kr för 473 ml
    Det är kådasmaken som gör ölet intressant. Annars en lite för söt, röd IPA med generösa toner av tropisk frukt (typ ananas och passionsfrukt – sådant du hellre vill ha i kalifornisk chardonnay. Burköl är troligen inne – bara att vänja sig. (22/1)


BETYG 2 MYNT




  1. Amager Crook Stave Chad King (11699)

    Amager Bryghus, Danmark, 51,90 kr för 500 ml
    Torrt, halmigt med påtagliga drag av vildjästen brettanomyces. Håller sig på rätt sida om gränsen för suröl, men kommer lite för sent för att kunna inhösta applåder för sitt nyskapande. Jag hoppas att brett-trenden är en fluga. (22/1)




  2. Day of the Dead (11254)

    Garage Project, Nya Zeeland, 35,90 kr för 330 ml
    En mörk, relativt stark lager det går 13 på dussinet av. Lite spretig ouverture med för mycket kolsyra. Tycker man. I början. Sen smäller det. Först en hint av kakao, sedan kommer chilipepparn och tränger sig på. Bilden av döskallen på burken må locka sin speciella publik, men vi vanliga levande låter helst bli. Som sällskap till mat lär det här ölet få nobben av det mesta. Välgjort, vidunderligt, intressant på en provning – men värdelöst som bruksöl. (19/2)


BETYG 1 MYNT




  1. La Calavera Catrina (11245)

    Garage Project, Nya Zeeland, 36,90 kr för 330 ml
    Vem vill bli anfallen av en armé av pepparsoldater, just när man var törstig och bara ville ha en klunkig, kall, besk, ljus, torr lager att fukta strupen med? Inte jag. Fattar inte varför man gör sån här öl. Den som vill ha en överdos av chili, kan väl krydda sin burgare själv? Kan inte avgöra om pepprigheten är avsiktlig eller om någon sabotör smugit sig in i bryggeriet om natten och hällt en påse Trinidad scorpion i jästanken? Här är vi i vilket fall som helst ganska högt uppe på Scovilleskalan. Irriterande och onödig produkt. Ta bort, ta bort! (19/2)


BETYG CIDER 5 MYNT




  1. Poiré Authentique (11775)

    Eric Bordelet, Frankrike, 99 kr för 750 ml
    Bitande syra, torr men samtidigt läskande fruktighet – och trots att cidern är gjord på päron, slipper vi den där påtagligt syntetiska päronsodatonen, som är så vanlig i prosecco och billig pinot gris. Lyxcider för den som söker ett lågalkoholalternativ till torra, vita viner att servera till fisk, sallader, kyckling och kanske ljust kött. Oerhört mycket bättre än allt avalkoholiserat vin jag provat. (22/1)


BETYG CIDER 4 MYNT




  1. 2014 Argile (11576)

    Julien Fremont, Frankrike, 95 kr för 750 ml
    Mild, rund, mycket äpplig smak, där den naturliga, normandiska äktheten näppeligen kan ifrågasättas. En halvtorr, välbalanserad cider från skifferjord (Argile är franska för skiffer). Det här är en typisk crêpes-cider, dock lite för söt som alternativ till torra, vita matviner. (5/2)


Bildtext: Nya Zeeland är februari månads mest intressanta ölland bland Systemets nyheter. Cabbage & Kings är en fenomenal brygd, de övriga två borde dödskallemärkas.