Laddar annons
10 Feb, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Oregonpinot med herr och fru Bergström

Paret Bergström, John och Karen besökte Stockholm augusti 2012 för att berätta och låta oss smaka vinerna de gör. Efter ett 35 år långt yrkesliv köpte specialistläkaren John Bergström tillsammans med sin fru, som också arbetade inom sjukvården, en vingård. Flyttlasset gick från storstadscitybrusets Portland cirka en timmes bilresa i sydvästlig riktning till den pittoreska småstaden Newberg.

Newberg ligger mitt i vinland och Oregonklassificeringen är vinernas övergripande ursprung. Den sex hektar stora gården Bergströms köpte 1997 producerade vid denna tidpunkt hasselnötter och valnötter, förvisso bra produkter men familjen närde en dröm om en vingård. De ställde om det befintliga jordbruket till vinstockar, pinot noir uteslutande och dessa hämtades från Frankrike. Arbetet tog några år. Oregon har och är nog fortfarande kusinen från landet jämfört med klassiga Kalifornien. Till på köpet börjar Kalifornien få gehör hos konsumenterna att det inom delstaten finns olika delområden och vad dessa skillnader gör med vinerna från desamma som vilken karaktär och stil vinerna får. Så långt har inte Oregonvinerna hunnit ännu och området klassas i vida termer som svalt odlingsområde. Självklart således för val av druvsorter, pinot noir och chardonnay är utan tvekan sorter med lokal kändisstatus.

Precis här som för alla jordbruk och beroende av vad som odlas spelar mer exakt läge roll. I Oregon får vi veta existerar två svala korridorer som separeras av bergskedjan, den nord-sydorienterade ”the Coastal Mountains”. Jordmånen innehåller mycket aska, ett arv från den stora jordbävningen 1980. Beroende på temperaturer, vamt vs svalare, finns såklart skillnader mellan lägen och om i dal eller på högre höjd. Men generellt, Oregon är svalt och det passar Burgundsorterna pinot noir och chardonnay som handen i handsken varför även Bergströms valde dessa och som de sköter enligt EKO-princip, en del brukas till och med biodynamiskt. Vinerna vinifieras som i Bourgogne och ansvarig för källaren är sonen i huset, Josh Bergström. Första vinet, Wilamette Valley Pinot Noir är av årgång 1999.

Egendomen ligger bara 18 minuters bilresa från kusten och jordmånen är sedimenterad. Sandig jord på sandsten där chardonnaystockar växer och för pinot noir är det framförallt lera. Vid tillfället för provningen var Bergströms ägor 25 ha stor och antal kloner de arbetar med har ökat till sex. På våren, när vinstockarna knoppas har man problem med rådjur, vilka älskar de spröda skotten. För att få bukt med ”marodörerna” involveras fåglar som naturliga väktare… Konstbevattning existerar inte. Skördeuttaget är cirka 0,5 ton per ha och det oavsett ålder på vinera. Även unga stockar ger bra viner, säger herr Bergstöm.

Vinerna i provningen spände från vita till röda. Sigrid Chardonnay 2010 var elegant, koncentrerad och komplex som ett tvättäkta finvin med tydliga fransoskänningar, Old Stones Oregon Chardonnay 2009, kostar bara hälften jämfört med Sigrid (namn efter John Bergströms mor) men kan duga för überkinkig vinofinonörd som husvin. Nåja, det sagt med stor glimt i ögat för nog smakar en rökigt, mogen och fruktsyligt balanserad fet chardonnay bra när som helst.

Bland de röda provar vi Cumberland Reserve (blandning från tre olika vingårdslägen) av årgång 2008 och 2010 och där jag utan tvekan föredrar den senare årgången som en mer balanserad och kryddig tappning jämfört med 08ans vaniljiga sötkoladrag. Shea Vineyard Oregon Pinot Noir 2010 är stram, läcker och merängärna ett lagringsprojekt för undertecknad. Bergströms Nysa 2007 är från lägen på vulkanjord. John berättar att det vinet blev fullkomligt sågat längs med fotknölarna av pressen som, botten. Det är ingen, absolut ingen på denna provning som förstår det omdömet låt vara att vinet idag är mycket äldre. Söt, mogen och mjuk med tydliga pinotdrag av solig höstskog och när som bäst.

Läckrast för mig smakar De Lancelotti 2010. Kryddig, örtig och rödfruktig med tät koncentration, ytterst komplex och balanserade fat. Eftersmaken är lång och fruktsyran är nerven. Som avslutning provar vi Bergström Vineyard Oregon Pinot Noir från 2008 som tillsammans med Cumberland (ovan) 2008 är de två som jag är minst nöjd med. Den senare är nästintill modern, med tydliga fat och smak som av sötlakrits vilket för 549 kr känns som ett mindre lyckat köp. Är det årgången? Och för att svara på egen fråga direkt så torde årgången inte vara anledning till att jag inte ”gör tummen upp för 2008 ” då både NYT och WineSpectator m fl rankar 2008 i Oregon, för pinot noir specifikt, som en helt enastående årgång. Häpp, så var det med det.

Nu finns Shea och De Lancelotti i beställningssortimentet. Håll koll framöver efter nya årgångar av vita värstingen Sigrid och tregårdsblandningen Cumberland.

Besök producentens hemsida: Bergström Wines

John Bergström utvandrade till Amerika som 18 åringen. Han är född och uppvuxen i norra Sverige och han arbetade fram till sin flytt i skogen. I USA utbildade han sig till läkare.