Laddar annons
7 Feb, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fest med vin i två olika prisklass

Fest! Behöver inte alltid vara dyrt eller komplicerat. Nu är tid att njuta av vilt och recepten är lika många som kockarna. Undertecknad har fastnat för gräddig pepparsås varför den dyker upp till det mesta och gärna till älgfärsburgare. Italienska viner är också populära och förmodligen har vi Amaronevinerna att tacka för lands-haussen. Man upptäcker det ena men vill lära mer, smaka annat varför nyfikenhet utvidgar provningen till andra distrikt och vinstilar.

Här är två röda viner. Valle Reale rekommenderas då vinet i min värld är lika med "nytänk i kombination med tradition". Valle Reale har en glammig stil kan man säga menat i seriös positiv tolkning och det känns, modernt snitsigt. Masis Grandarella är detsamma, en slags skön vidareutveckling av Valpolicella App-stil men med helt andra druvor vilket ger vinet en läcker stil. Kul.

Valle Reale 2009 (2355), Valle Reale, Montepulciano d’Abruzzo Italien, 89 kr
Druvor: Montepulciano.
Skönt fruktig, medel/fyllig smak av mörk frukt, örter, kryddor, läder, choklad och fat. Läckert personlig, gillar skarpt. Vin som kan överraska kännare och passar som handen i handsken till fina middagen men när vin-budget är begränsad.
Passar till: Fest med vilt som renskav i kryddig portvinssås.
Betyg: 4

Masi Grandarella Appassimento 2009 (32444), Masi, Delle Venzie Italien, 199 kr
Druvor: 75% refosco och 25% carmenère.
Fylligt vin med mörk frukt och kryddig, örtig smak, inslag av kakao. Lång eftersmak. Skönt välgjort vin av mer udda sorter än vanligtvis annars-det är lika kul som festligt.
Passar till: Fest med vilt som till älgrätter.
Betyg: 4+

 

Båda vinerna provades på Systembolaget den 15 januari, i en s k vin-med-ny-årgångs-provning.