Om det inte känns rätt gör jag helt enkelt inte Columella, säger Eben Sadie idag Sydafrikas kanske mest frispråkige vinmakare. Sadie vet väl att han kan ta ut svängarna.
Columella, vin med drak-ambition.
För om man som Sadie tillverkar viner av toppklass, som beundras av andra vinmakare och avgudas av konsumenterna är det förmodligen precis så lätt som det låter. Eller? En känsla om att det går undan i Eben Sadies värld dyker upp. Det är möjligen sant att det går fort fram för den unge och mycket ambitiöse vinmakaren men när han gör vin tar han all den tid som krävs.
Eben Sadies projekt i Spanien
Eben Sadie arbetar hårt och han har reser jorden runt för att lära mer. Spanien är ett favoritland. Och distriktet där hans europeiska vinprojekt är belägna är bland de tuffaste av alla, i Priorat såklart.
Dessa viner säljs under etiketten Terroir Al Limit, med bl andra vinet Dits del terra. Kanske förvånande för många berättade Sadie till the Drinks Business i oktober 2012 att han framledes kommer fokusera på familjens viner i Sydafrika. Vintillverkningen i Spanien lämnade han raskt över till sin bror.
Nya projekt för Sadie
Ett annat tufft projekt Sadie berättar om är en ännu 'hemlig' höghöjdsvingård. Men varför man, med våld och stor kraft – därtill förmodligen med en ofantligt summa pengar, vill anlägga en vingård där vin inte har en naturliga plats är för mig en gåta.
Å andra sidan, att tänja gränser är föregångarens uppgift och nysatsningar må bära eller brista. I förlängningen önskar nog även den bråkigaste vinmakaren att göra bra vin för konsumenter. Så varför jag gnäller är för mig redan i skrivande stund, en gåta.
Läser ni mer om Eben Sadie här på Vinbanken och om denna provning som Anders Röttorp skrev om redan i juni 2011 kommer ni garanterat skratta och säga att ja, han (Sadie) har rätt. Folk över 40 är proppar och nu syftade jag på ovanstående ojande om höghöjdsvingård och hur det alls ska fungera...
Eben Sadie ger också intryck av person som är sann livsnjutare och kanske är han som en högoktanig - antingen eller person. Full gas alternativt tvärnit. Ifrågasätt gärna den av mig personliga analys. För att göra en person rättvisa krävs såklart mer tid än tre eller fyra provningstillfällen.
Så se därför hellre ovanstående som en önskan att förstå vinmakaren som kan vara ledtråd till varför ett vin smakar som det gör. Hursomhelst när Eben Sadie säger att han gör, alternativt inte gör Columella som är ett av Sydafrikas mest berömda rödviner är det precis det man förväntar sig att höra. Ja eller nej Columella.
Kultvinet Columella
Druvblandningen i Columella har fram till 2010 utgått från grundreceptet 95 procent syrah och 5 procent mourvedre. Nytt från år 2010 är mindre av syrah, mer mourvedre plus en dos om tre procent grenache. Syrah pressas nu ner till cirka 70 procent vilket är nästintill revolutionerande.
Vinbanken frågar Eben Sadie (som är strängt upptagen med skörd 2013 men som ändå tar sig tid att svara) om varför grenache.
Sadie svarar,
"About the grenache inclusion in the 2010 Columella. It will be included as often as possible in the future as well. The reality is it will only ever be 5% or so of the blend. I have been working with this Grenache Vineyard for 10 years now to get it ready for inclusion into the Columella, mainly because of the amazing tannin and floral perfume qualities we find on this tiny vineyard".
Och han fortsätter,
"It took 10 years to get the vineyard right and the vinification and interpretation in the cellar but we have found the key to unlock this amazing vineyard now and have in the toast 3 years. Each year produced 2 casks that will make it into the final Columella blend. (2010, 2011 & 2012) and 2013 also looking good in the vineyard at least. To be picked in 10 days or so".
Vingårdarna för Columella
Frukten till Columella kommer från flera, de är sju eller åtta vingårdslägen som inte konstbevattnas och som ligger i den stabila varma regionen Swartland. Morgonkylans friska fläktar kan ge ett visst inslag av cool-climat även till områden i Swartland. Jordmånen varierar mellan de olika lägena och det är allt från mycket kalkrik jord till skiffer eller mer lera med mer eller mindre mineral.
Skördeuttaget ligger i snitt på låga 250 hl per ha. Beroende på vilken årgången är kan skördeuttaget vara dramatiskt mycket mindre men aldrig mer. Likaså, beroende på årgång, lagras vinet i ny fransk ek, eller bara som en mindre del för att vinet istället flyttats till begagnade fat. Vinerna från de olika vingårdslägena vinifieras separat fram till lagring och Eben Sadie är delaktig i varje moment.
Vinifikation av Columella
När det är dags för skörd plockas druvorna under tidiga morgontimmar i små korgar som rymmer 15 kg. Korgarna lastas i en kylvagn i vilken de får stå under ett dygn, cirka. När druvorna sedan anländer till vineriet sorteras de mycket noga, de avstjälkas varefter cirka hälften av dem krossas. Allt går vidare till slutna ståltankar för ”cold soak”, från två till ett antal dagar. Därefter startar jäsning med naturlig jäst i öppna träfat om 2,5 hl som är temperatur kontrollerade (jäsningen görs mellan 24 till 26 grader C).
Jäsningen kan pågå i några veckor. Familjen Sadie gör ingen s k pumping over, de tror inte att momentet som i ett maskinellt flöde av forsande must är bra för vinsmaken. Snarare gör man samma, fast traditionellt s k pigeage som innebär att hättan som blir i karet när vin jäser, pressas ned manuellt med jämna mellanrum. Alla viner vinifieras fortfarande separat. När jäsningen väl är avslutad, efter cirka tre eller fyra veckor ges tid till maceration. Men druvorna behöver pressas först och det sker i en korg-press. Det innebär hantverksteknik och är en batch-process.
Maceration är när druvskal ligger med i vin/must för att ge färg och för Columella tar macerationen i regel cirka tre veckor. Därefter sker ”racking”, som en strukturerad dekantering vilket betyder avskiljande mellan klart vin och grums som fallit till botten i behållaren. Hos Sadie sker racking med hjälp av naturlig gravitation samtidigt som vinet byter plats mellan olika behållare.
Först därefter sker blandning varpå vinet lagras mellan 20 till 24 månader på franska ekfat. Att välgjorda, bra viner kostar pengar får med denna förklaring sin förklaring. Det tar tid när man gör vin omsorgsfullt. Det är många moment och allt början i ett selektivt urval fram till lång tid i källaren.
Eben Sadie säger att årgång 2000 är den bästa sett i ett 20-årsperspektiv, likaså är det den första. Det fanns 17 fat Columella av denna första årgång och läs gärna artikeln från Wineanorak om hur nära det var att vinet alls blev buteljerat.
Columellavertikal med Eben Sadie, juni 2011.
2000 Parfymerad, mörkfruktig smak med tydlig mineralton, inslag av örter och läder. Balanserad och komplex, härligt utvecklad smak
2001 Torrt år, därför den 'torraste' Columellan i provningen med bara 30 procent av normal skördevolym. Minsta volymen någonsin, mest tanninrika någonsin.
Fyllig, tät och komplex. Mörk frukt, stram och tight med inslag av viol och lakrits, mörk choklad och fat. Lätt kryddig. Smakar som ett ungt vin. Läcker!
2002 Fyllig smak av kakao, lakritsviol, lagerblad och mörk frukt. Rustik med oxiderade drag.
2003 Tät och komplex, nyanserad mörk frukt, smak av viol, läder, örter. Komplex och tät. Potential-gillar!
2004 Fyllig, rik och tät, komplex. Mörk frukt, plommon och körsbär, bra syra, lätt kärnig, örter och viol. Lång eftersmak. Upplever som ett ungt vin! Eben Sadies egen favvo!
2005 Fyllig. Mörk frukt med söt ton. Sammetslen smak av körsbär, violer och mörk choklad.
Tillgänglig nu.
2006 Fyllig, rik och söt smak, extraherad smak men inte i överkant. Stramare ryggrad och spänstiga tanniner ger motvikt till överdos frukt. Mandelton, inslag av mynta.
Stor volym, cirka 11-tusen buteljer av årgången.
2007 Fyllig, mörk söt frukt. Elegant, mjuka tanniner. Årgång 2007 var det varmaste året i denna flight.
2008 Fyllig och mycket stram, markerad syra smak av lakrits, örter och fat. Ung! Eben Sadie säger att vinet visar sig som ett typisk ”Swartland-wine”. Påminner om årgång 2004.
2009 Söt mörk frukt, fyllig smak, tät, rik och koncentrerad. Parfymerad violton. Läder, choklad och kaffe, lätt myntaton. Störtskön, ungt vin. OBS: Fatprov.
Om ni söker på Columella och årgång 2009 i sökrutan uppe till höger kommer ni få flera träffar, bl a har Anders Röttorp listat vinet i Röttorps Bästa.
2010 (ännu ej provad)
Det kommer 90 flaskor till Sverige som lanseras i april 2013. Art nr 90322 och priset för 2010an blir: 560 kronor, precis som förra året, och året dessförinnan.
Anders Röttorp om samma provning: de tio första årgångarna av en romersk vinexpert.